“Πόρτα” του Γερμανικού ΥΠΕΞ στις αξιώσεις για τις αποζημιώσεις
Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις που σχετίζονται με τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και το κατοχικό δάνειο αναφέροντας πως το ζήτημα έχει κλείσει
- 05 Ιουνίου 2019 13:39
Το Γερμανικό ΥΠΕΞ απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για άνοιγμα νέου γύρου διαπραγματεύσεων σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά την Κατοχή αλλά και για το κατοχικό δάνειο, αναφέροντας πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί από καιρό.
Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας τονίζει:
“Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως”.
“Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!”
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα εκτενώς και ο Γερμανικός Τύπος. Η Deutsche Welle σε άρθρο της με τίτλο “Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!” καλύπτει τις εκτενείς αναφορές στο θέμα.
«Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild, η οποία αναφερόμενη στη ρηματική διακοίνωση κάνει λόγο για επιστολή-βόμβα.
Η Bild σχολιάζει ότι «η απαίτηση συνιστά προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί μετά το 1945 από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα. Οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί νομικά από το 1990 (Συνθήκη 2+4)». Η γερμανική εφημερίδα παραπέμπει στην πάγια θέση του Βερολίνου που θεωρεί «όλες τις απαιτήσεις λήξασες. Ήδη πριν την ψηφοφορία (στην ελληνική Βουλή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επισημάνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά».
Η Handelsblatt αναφέρει: «Η Ελλάδα απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «[…] η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να δοθούν μεγαλύτερες επανορθώσεις στην Ελλάδα για τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την εποχή εκείνη έχουν διευθετηθεί».
Το Focus αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις λόγω πολεμικών καταστροφών κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη».
«Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί τις επανορθώσεις», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».
Η ρηματική διακοίνωση
Θυμίζουμε πως την Τρίτη, κατόπιν οδηγιών της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλούσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διπλωματική αυτή ενέργεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών, ακολούθησε της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα – έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ελληνική κυβέρνηση καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.