Στόλτενμπεργκ: Πόντιος Πιλάτος το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, “δένει” Φινλανδία και Σουηδία

Στόλτενμπεργκ: Πόντιος Πιλάτος το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, “δένει” Φινλανδία και Σουηδία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ Michael Kappeler/dpa via AP

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχει εμπλοκή των δυνάμεων στην Ουκρανία και αρκέστηκε στην έκκληση προς τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Τι είπε για Σουηδία-Φινλανδία.

Αμφισημία στη συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματία του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε από τη μία ανησυχία “για περισσότερες απώλειες” μέσα στις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη στήριξη της Συμμαχίας στην Ουκρανία, ωστόσο απέκλεισε κάθε στρατιωτική της εμπλοκή στη χώρα.

Μάλιστα, αρκέστηκε σε μία ακόμη έκκληση προς τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης μετά την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. Η “είδηση” της συνέντευξής του ήταν ότι η Συμμαχία θα επεκτείνει τη συνεργασία της με Φινλανδία και Σουηδία, σε μία κίνηση που αποτελεί και απάντηση στις πρόσφατες απειλές της Μόσχας για κλιμάκωση από μεριάς της σε μία τέτοια εξέλιξη.

“Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ που παραδέχτηκε πως “οι επόμενες μέρες ενδεχομένως θα είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους και καταστροφές. Ο πρόεδρος Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτό τον πόλεμο. Τον καλούμε να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία χωρίς κανέναν όρο. Για πρώτη φορά θα ενεργοποιήσουμε την δύναμη ταχείας απόκρισης και θα υπερασπασπιστούμε κάθε ίντσα νατοϊκού εδάφους. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία”.

Εν συνεχεία, γνωστοποίησε πως οι συζητήθηκε η πρωτοβουλία για μία “ζώνη απαγόρευσης πτήσεων” πάνω από την Ουκρανία, ωστόσο συμφωνήθηκε τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να μην επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Δεν έχει βγει μία λεπτομερής απόφαση σήμερα, ωστόσο θέλουμε να δυναμώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας όλων των χωρών, όπως και των δικών μας.

Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερες ανθρώπινες απώλειες”, είπε ο Στολτεμπεργκ.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως “υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι στην Ουκρανία για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης λόγων των επιθέσεων από την Ρωσία”, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ “στηρίζει την Ουκρανία” και ότι “η στήριξη αυτή είναι πολλαπλής φύσεως”, αλλά ξεκαθάρισε πως “δεν θα υπάρξουν υπερπτήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ούτε παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία”.

Συναγερμός για Ζαπορίζια

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέγοντας: “Αυτά που συνέβησαν μέσα στη νύχτα δείχνουν πόσο επικίνδυνος είναι ο πόλεμος. Το να υπάρχουν στρατιωτικές ενέργειες κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, γι’ αυτό λέμε στον Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Όπως λέμε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Γι’ αυτά είμαστε εδώ σήμερα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που υπάρχει από την παρουσία δυνάμεων κοντά σε πυρηνικό δυνάμεων”.

Όσο για τον ουκρανικό στρατό, αφού χαιρέτισε την σθεναρή του αντίσταση και έχοντας αποκλείσει την υποστήριξή του από νατοϊκές δυνάμεις, ευλόγησε τα… γένια της Συμμαχίας λέγοντας: Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την εκπαίδευση που ξεκίνησε από το 2012 στον ουκρανικό στρατό από το ΝΑΤΟ, η Συμμαχία τον έκανε πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο αυτόνομο”.

Τέλος, έκανε ακόμα μία έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο:Ο Πούτιν υποτίμησε τη δύναμη των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες έδειξαν ότι μπορούσαν να σταθούν όρθιες και να αντισταθούν, χάρη και στην ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι. Αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι φρικιαστικά. Δεν τα είχαμε δει ποτέ στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα πρέπει να διευρύνουμε τη στήριξη προς τον ουκρανικό λαό, γι’ αυτό και υιοθετούμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, ενώ κάνουμε έκκληση στον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει την εισβολή. Από την άλλη, δεν πρόκειται να μπούμε στην Ουκρανία, ούτε με χερσαίες δυνάμεις, ούτε από αέρος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα