Μεταναστευτικό: Η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αθήνα – Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία
Δραματική η κατάσταση στον Έβρο, με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Οι επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν και Μπορίσοφ. Τσίπρας: "Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ".
- 29 Φεβρουαρίου 2020 07:25
Με ανοιχτό ανά πάσα στιγμή ένα επεισόδιο με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, η Ελλάδα θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της για τις προκλήσεις της Άγκυρας και την πλήρη εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
Μετά τον ωμό εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ για την απελευθέρωση των προσφυγικών ροών και την άμεση ενίσχυση των στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών δυνάμεων της χώρας μας σε Έβρο και Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ (η Σόφια απειλείται όπως και η Αθήνα από τν Άγκυρα με τις αυξημένες προσφυγικές ροές), τον Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται οι επαφές να συνεχιστούν και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπ. Μπορίσοφ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έχει δηλώσει πως η χώρα του θα κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της για τις προκλήσεις της Άγκυρας και την πλήρη τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε πως δεν μπορεί η Αθήνα να αναλάβει και άλλα βάρη στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα και πως η Άγκυρα θα πρέπει αν συνετιστεί και να τηρήσει την συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, ενώ και η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιήσει τις μετεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί. Φέρεται, μάλιστα, να προειδοποίησε και με συγκεκριμένες αντιδράσεις της Αθήνας, εάν οι συμφωνίες δεν τηρηθούν. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση να ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Υπέρ της ανάληψης μειζόνων πρωτοβουλιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με αυστηρότερη στάση απέναντι στην ΕΕ, τάσσεται και η Φώφη Γεννηματά.