Εθνική Τράπεζα: Ένα βήμα πριν την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού

Εθνική Τράπεζα: Ένα βήμα πριν την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού
Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου στην Αθήνα Eurokinissi

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του project Frontier το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα υποχωρήσει στα 4 δισ. ευρώ περίπου. Οι επόμενες κινήσεις εξυγίανσης.

Ένα βήμα πριν την επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2022 βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το project Frontier ύψους 6,1 δις. ευρώ σε συνδυασμό με το πλέγμα των υπόλοιπων ενεργειών που δρομολογούνται για τους επόμενους μήνες.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του project Frontier το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας καθώς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα υποχωρήσει στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου κύκλοι της διοίκησης εκτιμούν ότι για την επίτευξη του στόχο του μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων δεν θα απαιτηθεί άλλη παρόμοιου μεγέθους τιτλοποίηση και μέχρι το τέλος του 2022 η διοίκηση θα στηριχθεί σε απευθείας ρυθμίσεις με τους πελάτες της, στην χρήση προγραμμάτων μειωμένης δόσης για όσους εξέρχονται από τα μορατορια, σε διαγραφές κόκκινων δανείων και εάν απαιτηθεί ίσως να γίνουν 1 – 2 πωλήσεις μικρών όμως χαρτοφυλακίων.

Τέσσερις διεκδικητές για το Frontier

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τέσσερις μεγαλύτερες διαχειριστές κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του project Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες doValue–Bain–Fortress, Davidson Kempner–Cepal, Pimco–Quantum και την Intrum.

Η τιτλοποίηση Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά.

Όπως είναι γνωστό η τιτλοποίηση των 6,1 δισ ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και η Εθνική Τράπεζα έχει αιτηθεί την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σφοδρότατη επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid – 19 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι αποφασισμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα του project Frontier για το οποίο έχει ενημερώσει πρόσφατα την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η Τράπεζα έλαβε τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.

Μείωση 60% των κόκκινων δανείων

Μέσω της τιτλοποίησης η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των NPLs.

Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου, το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ ανέρχεται στα 10,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ είναι από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Από αυτά:

• 5,9 δισ. ευρώ είναι κόκκινα στεγαστικά.

• 600 εκατ. ευρώ είναι κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.

• 1 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

• 2,7 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο τέλος του γ΄ τριμήνου στο 30,1% και ο δείκτης κάλυψης έπειτα από συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχεται στο 56,4%. Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζεται στο 9,3% και ο αντίστοιχος δείκτης από συσσωρευμένες προβλέψεις φθάνει στο 80,1%.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα υλοποιήσει τη συναλλαγή χωρίς να απαιτηθεί να καταφύγει στο μοντέλο hive down, δηλαδή σε απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας, προκειμένου να απορροφήσει τη ζημία από την τιτλοποίηση.

Όπως έχει διευκρινίσει κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, η τράπεζα είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τη ζημία από την τιτλοποίηση μέσω της κερδοφορίας της, η οποία με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ανήλθε στα 602 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Η ισχυρή κερδοφορία αποτυπώνεται και στον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος στο τέλος του γ΄ τριμήνου ανήλθε στο 15,9%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων για την πανδημία, ύψους 429 εκατ. ευρώ.

Εξαιρώντας τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχονται σε 14,5% και 15,4%, αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα