Στριμάρουν τώρα: “Zodiac”, βαμπίρ από τον σκηνοθέτη του “The Batman” και ένα μνημείο του ελληνικού σινεμά

Στριμάρουν τώρα: “Zodiac”, βαμπίρ από τον σκηνοθέτη του “The Batman” και ένα μνημείο του ελληνικού σινεμά

Σινεμά από το σπίτι, κάθε εβδομάδα. Οι τοπ επιλογές, διαλεγμένες κάθε εβδομάδα από το NEWS 24/7.

Πολλές οι streaming επιλογές στο ελληνικό ίντερνετ, γι’αυτό κι εμείς διαλέγουμε κάθε εβδομάδα τους τοπ τίτλους που αξίζει να δοκιμάσεις. Σήμερα έχουμε μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, δύο πολύ δυνατές αμερικάνικες ταινίες τρόμου, ένα επίκαιρο ουκρανικό ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και μια καλή αφορμή για να δούμε ξανά το αριστουργηματικό “Zodiac”.

***

Zodiac

Στα τέλη των ‘60s και των ‘70s, ο φόβος κυκλώνει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο καθώς ένα σίριαλ κίλερ ονόματι Ζόντιακ, κυνηγά τους κατοίκους. Ερευνητές και ρεπόρτερ παγιδεύονται σε ένα κυνηγητό εμμονής με την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, τον οποίο προσπαθούν να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Στο μεταξύ ο Ζόντιακ παίρνει τις ζωές των θυμάτων, τη μία μετά την άλλη, αφήνοντας πίσω του κρυπτικά μηνύματα και γρίφους.

Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Φίντσερ με τους Μαρκ Ράφαλο, Τζέικ Τζίλενχαλ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ανασυστήνει μια ολόκληρη εποχή υπό το πρίσμα ενός παραλυτικού φόβου και μιας μουντής δυσκινησίας. Εδώ το κακό δεν έχει πρόσωπο και ο θεατής μετατρέπεται σε συνοδοιπόρο, σε ένα από τα σημαντικότερα έργα που γέννησε το αμερικάνικο σινεμά στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτή την εβδομάδα, η ταινία κλείνει τα 15 χρόνια από την πρεμιέρα της, την ώρα που -συγκυριακά- στις αίθουσες κυκλοφορεί ένα νέο “Batman” φιλμ το οποίο χρωστά πάρα πολλά στο φιλμ του Φίντσερ.

Στριμάρει: Netflix, Google Movies, YouTube

Σκηνή από την ταινία Ιωάννης ο Βίαιος

Ιωάννης ο Βίαιος

Μεσάνυχτα, σε κάποιον έρημο δρόμο της Αθήνας. Μια νεαρή κοπέλα δολοφονείται από τη μαχαιριά ενός αγνώστου, ο οποίος αμέσως εξαφανίζεται πίσω στις σκιές. Ο φερόμενος ως δράστης, Ιωάννης Ζάχος, ένας νεαρός άντρας δίχως καμία αίσθηση νοητικής και ψυχολογικής ισορροπίας, διοχετεύει την ερωτική του επιθυμία φαντασιωνόμενος γυναικοκτονίες. Στο μυαλό του, με αυτό τον τρόπο ασκεί εξουσία και επιβεβαιώνει τον ανδρισμό του, όπως αυτόν τον επιτάσσει και τον εννοεί μια ολόκληρη κοινωνία γύρω του. Όταν συλλαμβάνεται ομολογεί μεμιάς το έγκλημα, όμως κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολουθεί αναπαριστά με αντιφάσεις όλα όσα έχει διαβάσει στον Τύπο. Η αναζήτηση της αλήθειας μένει μετέωρη, κι η σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία μαίνεται.

Το μνημειώδες ντεμπούτο της Τώνιας Μαρκετάκη άντλησε το θέμα του από αληθινά συμβάντα δημιουργώντας μεγάλο θόρυβο στα Μέσα της εποχής. Η Μαρκετάκη χρησιμοποιεί το έγκλημα όχι ως το κέντρο της θεματικής της αλλά ως την αφετηρία για μια πολύ μπροστά από την εποχή της φεμινιστική εξερεύνηση, αναλύοντας το δαιδαλώδες ψυχολογικό πορτρέτο ενός καθ’ομολογίαν θύτη και συνθέτοντας μια καθοριστική ηθογραφία της Ελληνικής κοινωνίας των ́60s, μια πνιγηρή σκιαγράφηση ενός ψυχολογικά ραγισμένου κοινωνικού ιστού σε αναζήτηση εξιλέωσης. Η ταινία προβάλλεται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του αφιερώματος “Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη” που μόλις ολοκληρώθηκε στη Στέγη. Η προβολή θα διαρκέσει από τις 19.00 της Παρασκευής, για τρεις ημέρες.

Στριμάρει: YouTube | Onassis Foundation (ως τις 6/3)

Άσε το Κακό να Μπει

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου “The Batman” στις αίθουσες, θυμόμαστε ξανά μια από τις πιο απρόσμενα καλές ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών, από τον σκηνοθέτη Ματ Ριβς. Μια ανατριχιαστική βαμπιρική ιστορία ενηλικίωσης ενώνει την Κλόι Μόρετζ με τον (υποψήφιο για Όσκαρ για την “Εξουσία του Σκύλου”) Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, σε μια επανεκτέλεση του ομώνυμου σουηδικού αριστουργήματος.

Ο δωδεκάχρονος Όουεν μεγαλώνει στο Νιού Μέξικο κλεισμένος στον εαυτό του, αφού η μητέρα του τον παραμελεί και οι συμμαθητές του στο σχολείο του επιτίθενται με κάθε ευκαιρία. Όταν κοντά στο σπίτι του μετακομίζει ένα μυστηριώδες κορίτσι, η Άμπι, ανάμεσά τους δημιουργείται σιγά-σιγά μία βαθιά φιλία. Καθώς όμως μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους συγκλονίζει τη μικρή πολιτεία, ο Όουεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να δεχτεί ότι η φαινομενικά αθώα φίλη του είναι βαμπίρ. (Προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος Χόρρορ της πλατφόρμας.)

Στριμάρει: Cinobo

Midsommar

Η Ντάνι σπουδάζει ψυχολογία και προσπαθεί να ξεπεράσει την αυτοκτονία της αδερφής της. Ο σύντροφός της, Κρίστιαν, σπουδάζει πολιτιστική ανθρωπολογία. Ακόμα και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους, αποφασίζουν να ταξιδέψουν με τους φίλους τους στην καρδιά της Σουηδικής εξοχής, σε μια κλειστή κοινωνία, μετά από πρόσκληση ενός συμφοιτητή τους. Εκεί θα παρακολουθήσουν την τελετή του μεσοκαλόκαιρου που συμβαίνει κάθε 90 χρόνια. Από τον Άρι Άστερ του “Hereditary”, μια ταινία τρόμου που ήδη αποτελεί συνώνυμο του νέου κύματος του είδους στις ΗΠΑ.

Στριμάρει: ERTflix

Το Μακρινό Γάβγισμα των Σκυλιών

Δηλώνοντας την στήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και φωτίζοντας τις τραγικές πλευρές του πολέμου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει μια ειδική προφεστιβαλική online προβολή, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα. Το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ “Το Μακρινό Γαύγισμα των Σκυλιών” θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ για 500 προβολές. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην οργάνωση Voices of Children που βοηθά τα παιδιά στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Το ντοκιμαντέρ διαδραματίζεται σε ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, με πρωταγωνιστές και πάλι παιδιά. Ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι μεγαλώνει μαθαίνοντας να συνηθίζει τον ήχο από τις εκρήξεις, να αναγνωρίζει τις διάφορες σειρήνες συναγερμού, να παίζει με όπλα, να κολυμπά σε σκοτεινά νερά και να απολαμβάνει τη φροντίδα της γιαγιάς του. Μια ποιητική ματιά σ’ έναν πόλεμο που συνεχίζεται και στον αντίκτυπό του στην καρδιά ενός παιδιού, η οποία χτυπά πιο δυνατά από τις βόμβες.

Στριμάρει: Thessaloniki Film Festival (ως τις 11.59 μμ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα