Τράπεζες: Ανησυχία για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγο Ουκρανίας

Τράπεζες: Ανησυχία για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγο Ουκρανίας
Ελληνική οικονομία Getty Images/iStockphoto

Η παρακολούθηση των δανειακών χαρτοφυλακίων γίνεται πλέον στενότερη και στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση δανείων σε αρχικό στάδιο και να υπάρξει στοχευμένη προληπτική αντιμετώπιση

Τις πρώτες ασκήσεις «επί χάρτου» προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες από την έκρηξη του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών στη συμπίεση των εισοδημάτων και κατ’ επέκταση σε πιθανή αύξηση των «κόκκινων δανείων» τρέχουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο news247.gr δεν κρύβουν την αβεβαιότητα αλλά και ανησυχία που επικρατεί τα τελευταία 24ώρα στις τράπεζες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία, με την αγωνία να επικεντρώνεται στις συνέπειες που θα έχει σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και οι πρώτες ύλες, αλλά και ο τουρισμός, ένα μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται από τις εισροές Ρώσων επισκεπτών.

Η αγωνία των τραπεζών επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τιμών και την σπορεία του πληθωρισμού, που θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ενδέχεται αφενός να φρενάρει την επενδυτική δραστηριότητα σε μια κρίσιμη περίοδο που ανέμεναν επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εκτόνωση της πανδημίας και αφετέρου να προκαλέσει νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εκ των συνθηκών οι εξελίξεις στην Ουκρανία θέτουν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα σε κατάσταση συναγερμού αν και επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία ανησυχητική πρώιμη ένδειξη. Παρ’ όλα αυτά είναι αυτονότητο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι η παρακολούθηση των δανειακών χαρτοφυλακίων γίνεται στενότερη μέρα με τη μέρα. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση δανείων σε αρχικό στάδιο και να υπάρξει στοχευμένη προληπτική αντιμετώπιση.

Ήδη πάντως τραπεζικά στελέχη, που τοποθετήθηκαν επί του θέματος μέσα στην εβδομάδα, αφού σημείωσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, λόγω του ενεργειακού κόστους και της ανόδου τιμών πρώτων υλών, θα έχει πιθανότατα επιπτώσεις στην ανάπτυξη καθώς μεταξύ άλλων θα πλήξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, διευκρίνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πιθανή παράταση του Γέφυρα Ι και ΙΙ

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανησυχητικές πρώιμες ενδείξεις ότι μια ενδεχόμενη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης θα οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο στην περίπτωση που οι επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τη ρωσική εισβολή ενταθούν, είναι πιθανόν η κυβέρνηση να εξετάσει νέα -τρίμηνη- παράταση των προγραμμάτων κρατικής επιδότησης της δόσης (Γέφυρα Ι και ΙΙ).

Η τρίμηνη παράταση ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Αν δεν δοθεί παράταση, το πώς θα συμπεριφερθούν τα εν λόγω δάνεια, μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης της δόσης, αποτελεί θέμα που παρακολουθούν ήδη στενά οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι εντάχθηκαν 82 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια περίπου 6 δισ. ευρώ και στο Γέφυρα ΙΙ, 13 χιλιάδες δανειολήπτες με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Στόχος πάντως των τραπεζών είναι οι επιπτώσεις να είναι βραχυπρόθεσμες και να μη λάβουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως μια πρώτη εκτίμηση για τα νέα δεδομένα αναμένεται να αποτυπωθεί στις δηλώσεις των τραπεζιτών κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών για τη χρήση 2021 και τις εκτιμήσεις για το 2022, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι στην 13 Έκθεση αξιολόγησης των θεσμών –η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών- σημειώνεται πως αν και οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επί του παρόντος περιορισμένες και οι τράπεζες αναφέρουν καλή συμπεριφορά των δανείων που εξέρχονται από τα μορατόριουμ, ωστόσο «ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο το 2022».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα