“Θα βοηθήσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο, αλλά πρέπει να πείτε την αλήθεια στο λαό”
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τις επιπτώσεις για το προσφυγικό αποστέλλουν αρμόδιες πηγές, την ίδια στιγμή που το θέμα καθίσταται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκης.
- 31 Οκτωβρίου 2019 09:02
Ως “θετικά” και “προς τη σωστή κατεύθυνση” κρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης- πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται την Πέμπτη στη Βουλή-για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αρμόδιοι κύκλοι της νέας Κομισιόν.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν, μάλιστα, πως η αντικατάσταση της Φεντερίκα Μογκερίνι από τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καθώς και του Φρανς Τίμερμανς από τη θέση του αντιπροέδρου, θα απαλλάξει τη νέα Κομισιόν από “ιδεοληψίες”, που συνέβαλαν -όπως τονίζουν- προκειμένου να μην πιέζεται αποφασιστικά η προηγούμενη κυβέρνηση να προωθεί λύσεις όπως η επαναπροώθηση κοκ.
Οι Βρυξέλλες, μάλιστα, δεσμεύονται να βοηθήσουν αποφασιστικά τη νέα κυβέρνηση, με χρήματα, τεχνογνωσία, με πίεση προς τον Ερντογάν για εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και με πίεση προς τρίτες χώρες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες που προέρχονται από αυτές. Εκτιμούν, μάλιστα, πως έως το τέλος του έτους, αρχές το πολύ του επομένου, μπορεί-συμβολικά- δυο έως πέντε γεμάτα αεροπλάνα, να μεταφέρουν πίσω σε χώρες όπως πχ το Πακιστάν, μετανάστες που έχουν παράνομα βρεθεί στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από τη χώρα μας, όπως συμβαίνει πχ με την Ιταλία, ενώ εκτιμούν πως προοπτικά η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει μια μεταναστευτική πολιτική που θα κρατά τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα χρειάζονται για την οικονομία της-πχ εργάτες γης για τις γεωργικές δουλειές, που δεν βρίσκει.
“Εμείς θα βοηθήσουμε, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να πει σκληρές αλήθειες για το προσφυγικό στον ελληνικό λαό” αναφέρουν χαρακτηριστικά στα “Παιχνίδια Εξουσίας” οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να σηκώνει τον κύριο όγκο του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στη γηραιά ήπειρο.
Το προσφυγικό- ή και το μεταναστευτικό, όπως το χαρακτηρίζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου- αναδεικνύεται αργά, αλλά σταθερά, στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νέας κυβέρνησης, η οποία πληρώνει και την προεκλογική της τακτική, να επιχειρηματολογεί ότι το πρόβλημα οφείλεται “στον κακό ΣΥΡΙΖΑ” και να πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις όπου επιχειρούνταν να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Έτσι η νέα κυβέρνηση:
-Βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κατοίκους, όπου επιχειρεί να δημιουργήσει νέα κέντρα, η δε υποχώρησή της στις αντιδράσεις, όπως πχ στα Βρασνά, μεγεθύνει τις κινητοποιήσεις στις επόμενες περιοχές. Όπου δε συμφωνεί σε “ανταλλάγματα” σε περιφερειάρχες και δημάρχους, οι αντιδράσεις των κατοίκων αναγκάζουν τους αιρετούς να οπισθοχωρήσουν, με αποτέλεσμα τα αδιέξοδα να μεγεθύνονται.
-Με τις ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό έρχεται αντιμέτωπη με το σύνολο σχεδόν των διεθνών οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό.
-Την ίδια στιγμή κορυφαίοι δημοσιογράφοι τόσο της παράταξης, όσο και του “εκσυγχρονιστικού μπλοκ”, καλούν την κυβέρνηση για “σκληρότερη στάση” και “δεξιά μετατόπιση”, υπογραμμίζοντας πως όπου στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις ακολουθούν άκαμπτη στάση στους μετανάστες κερδίζουν εκλογικά, διαφορετικά χάνουν! Η κυβέρνηση, μάλιστα, εμφανίζεται ευάλωτη σε τέτοιες πιέσεις, καθώς η ακροδεξιά παραμονεύει, ενώ και οι επιπτώσεις από το πρόβλημα είναι αντικειμενικά μεγάλες.