Νίκος Παρασκευόπουλος: Ο κόβιντ και η δήθεν μοίρα μας

Νίκος Παρασκευόπουλος: Ο κόβιντ και η δήθεν μοίρα μας

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού αλλά και την εν γένει λειτουργία της ενημέρωσης.

Έχουμε μια κυβέρνηση που συστηματικά επιδιώκει να εξασθενεί τον δημόσιο τομέα για να προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κέρδος: Παρά την πανδημία, αποφεύγει να προσλάβει πρόσθετο προσωπικό και να αμείψει επαρκώς για την υπερεργασία και την αυτοθυσία τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς και νοσοκόμους στα νοσοκομεία.

Φθάνει μάλιστα στο σημείο ακόμη και διαθέσιμους εξοπλισμούς να αφήνει αναξιοποίητους ελλείψει γιατρών και νοσηλευτών. Ανέχεται το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και στα πανεπιστήμια, επειδή η αραίωση θα οδηγούσε σε δημόσιες δαπάνες. Υποθάλπει το συνωστισμό – σαρδελοποίηση στα λεωφορεία, αφού η ενίσχυση του στόλου των δημόσιων μέσων μεταφοράς οδηγεί σε δαπάνες και σε ενίσχυση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έχουμε, δεύτερο, πολλούς πολίτες που θεωρούν ότι το να θέτουν την υγεία και τη ζωή των άλλων σε κίνδυνο με τη μετάδοση του κορονοϊού αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά τους. Παραγνωρίζουν άνετα τη θεσμική και ηθική απόσταση που έχει η αναγνωρισμένη ελευθερία «να κάνεις ό,τι θέλεις τον εαυτό σου», από το δήθεν συνταγματικό δικαίωμα να θίγεις τρίτους, θέτοντάς τους σε σοβαρά αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό. Ωσάν να μην είναι αρχαίος και θεσμικά εγγυημένος ο κανόνας ότι η ελευθερία σου περιορίζεται εκεί όπου συγκρούεται με τα αγαθά και τις ελευθερίες των άλλων.

Έχουμε, τέλος, κάποιους δημοσιογράφους που «ενημερώνοντας» αφήνουν στο απυρόβλητο της κριτικής τη θανατηφόρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, παρακολουθούν συγκαταβατικοί και χαμογελώντας συμμετοχικά τους «δικαιωματίες» πολίτες που δηλώνουν καμαρωτά ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να μεταδίδουν και να προκαλούν τριγύρω κινδύνους και βλάβες. Κάποιοι από τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους μάλιστα ανήκουν σε ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν αφειδώς με τη λίστα Πέτσα για να ενημερώνουν για τον κορονοϊό.

Και ύστερα απορούμε! Πέφτουμε από τα σύννεφα, παρακολουθώντας την έξαρση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, «ενώ μέχρι τώρα τα πηγαίναμε καλά». «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα του κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό» , δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Πολύ σωστά , αλλά αυτά ενώ ο ρόλος της πλέον δεν είναι να καταγγέλλει, αλλά να λύνει η ίδια τα προβλήματα έχοντας εξουσία και ευθύνη.

Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος, ούτε καν στην ουρά της πανδημίας. Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για απολογισμούς. Έχουμε όμως μια χρονική διαδρομή δυο σχεδόν ετών με εμπειρίες πληγμάτων και δραματικών προσπαθειών για την ανάσχεση της νόσου. Μπορούμε επομένως να συσχετίζουμε, να επιχειρούμε το δυσκολότερο δηλαδή να αιτιολογούμε και να ζυγίζουμε τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας και της αποτυχίας. Οι όποιες νικηφόρες μάχες κερδήθηκαν χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και στην ευσυνειδησία αρκετών υπευθύνων του πεδίου και πολιτών. Οι αποτυχίες μας από την άλλη, τα «τρία κακά της μοίρας μας», καθόλου δεν οφείλονται στη μοίρα. Αποτελούν προϊόντα στυγνών πολιτικών και κοινωνικών επιλογών.

* Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα