Financial Times: Τον Σεπτέμβρη ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον – Θα παραμείνει βουλευτής

Financial Times: Τον Σεπτέμβρη ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον – Θα παραμείνει βουλευτής
Ο Μπόρις Τζόνσον 2022 Matt Dunham/ap

Στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη, θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση στον εναπομείναντα χρόνο του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο, την ώρα που οι επίδοξοι διάδοχοί του αρχίζουν να "ακονίζουν τα ξίφη" τους.

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης (07/07) η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

“Παγώνουν” οι σημαντικές αποφάσεις

Στην υπόσχεση ότι δεν θα υλοποιήσει “μεγάλες αλλαγές” στην πολιτική κατεύθυνση της χώρας προχώρησε ο Μπόρις Τζόνσον στο υπουργικό του συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον εναπομείναντα χρόνο του ως πρωθυπουργός για κάτι τέτοιο.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, δήλωσε την Πέμπτη (07/07) στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να υπέκυψε στις πιέσεις των υπουργών του να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά θέλει να παραμείνει στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι το κόμμα του να επιλέξει ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Η κατάρρευση της υποστήριξής του μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ώθησε ορισμένα στελέχη των Τόρις να τον παροτρύνουν να αποχωρήσει τώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται έναν πρόσφατα αναβαθμισμένο υπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον έχει συμφωνήσει να συνεχίσει ως “υπηρεσιακός” πρωθυπουργός.

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα, ο κ. Τζόνσον δήλωσε στους υπουργούς ότι “είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει” και ότι “δεν είναι στο χέρι μου να κάνω μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης” κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

“Δεν περιμένω να σας πιέσει το Νο 10 να κάνετε ριζοσπαστικές ή παράξενες νέες πολιτικές”, τους είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει “καμία δικαιολογία για να πάρετε το πόδι σας από το πεντάλ”.

Ο κ. Τζόνσον αστειεύτηκε με την ομάδα γύρω από το τραπέζι, η οποία περιλάμβανε αρκετά νέα πρόσωπα για να καλύψουν θέσεις που είχαν μείνει κενές από πρόσφατες παραιτήσεις, ότι ήταν το “καλύτερο υπουργικό συμβούλιο που είχε ποτέ”.

Είπε επίσης ότι οι “σημαντικές δημοσιονομικές αποφάσεις” θα πρέπει να αφεθούν στον επόμενο πρωθυπουργό, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας στο BBC Newsnight, ο νέος υπουργός Ουαλίας Ρόμπερτ Μπάκλαντ δήλωσε ότι ο κ. Τζόνσον συμφώνησε να υπηρετήσει ως “υπηρεσιακός” πρωθυπουργός.

Αυτό είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο. Και αυτό καθόρισε ξεκάθαρα το υπουργικό συμβούλιο σήμερα”, πρόσθεσε.

Θέση μάχης παίρνουν οι διεκδικητές για την ηγεσία των Τόρις

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της κούρσας για τη διαδοχή του στην ηγεσία των Τόρις θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι πιθανοί διεκδικητές ήδη έχουν πάρει θέση μάχης.

Δεν υπάρχει καθορισμένη διάρκεια για την αναμέτρηση αυτή, αλλά ο νέος ηγέτης, ο οποίος θα γίνει και πρωθυπουργός, αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν είναι η μόνη βουλευτής των Τόρις που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια, ενώ ο Στιβ Μπέικερ δήλωσε ότι εξετάζει “σοβαρά” το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Πιθανή διάδοχος είναι και η τελευταία υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Λιζ Τρας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι είχαν όμως στηρίξει τη παραμονή του.

Αναμένεται να προστεθούν και άλλοι υποψήφιοι τις επόμενες ημέρες – αν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ έχει αποκλείσει τον εαυτό του.

Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που αποπέμφθηκε αφότου κάλεσε τον κ. Τζόνσον να παραιτηθεί, επίσης δεν θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, υποψήφιος.

Ο Σαγίντ Τζαβίντ, του οποίου η αποχώρηση από τη θέση του υπουργού Υγείας την Τρίτη προκάλεσε τη χιονοστιβάδα άλλων παραιτήσεων που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με πηγή του BBC.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας υπουργών που είπαν στον Τζόνσον να παραιτηθεί, εξετάζει επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Πιθανός διεκδικητής της θέσης του Τζόνσον είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από τους υποστηρικτές της πρότασης μομφής εναντίον του.

Δυσαρέσκεια για την παραμονή Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε ότι αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί αμέσως, το κόμμα του θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ είναι μεταξύ των Συντηρητικών που προτείνουν στον κ. Τζόνσον να παραιτηθεί αμέσως από πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν “απερίσκεπτο” να παραμείνει μέχρι να αντικατασταθεί.

Μάλιστα, πρότεινε στην ηγεσία του κόμματος να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ηγεσία ή, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ να γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα