Ρεπορτάζ στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας: Εκείνοι που επιστρέφουν για να πολεμήσουν
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ | Το NEWS 24/7 βρίσκεται στην πόλη Πρζέμισλ στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας. Εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν συγκεντρωθεί εκεί αφήνοντας τα σπίτια τους, ενώ άλλοι επιστρέφουν στην χώρα τους για να πολεμήσουν.
- 03 Μαρτίου 2022 08:44
Έχουν την ίδια ηλικία και χθες βρίσκονταν ταυτόχρονα στην ίδια πόλη. Στο Πρζέμισλ, την τελευταία πόλη πριν τη συνοριογραμμή της Πολωνίας με την Ουκρανία, ο Νορβηγός Μίκαελ και ο Ουκρανός Ντμίτρο ξεκινούσαν το βράδυ της Τετάρτης, ο καθένας το δικό του ταξίδι με πορείες αντίθετες. Μόνο τους κοινό ήταν ο πόλεμος που διεξάγεται μερικά χιλιόμετρα παραδίπλα.
Η δεύτερη αρχαιότερη πόλη της νότιας Πολωνίας, έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα το σημείο αναφοράς έξω ακριβώς από τα δυτικά της Ουκρανίας. Εκεί προσπαθούν να φτάσουν όσοι περιμένουν ακόμη και μέρες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί τα έχουν καταφέρει βγαίνοντας από τα σύνορα της χώρας τους, όχι ως ταξιδιώτες αλλά ως πρόσφυγες.
Το Πρζέμσιλ ήταν και η πόλη που χθες βράδυ συναντήθηκαν για λίγο οι ζωές δυο ανθρώπων για τους οποίους οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ διαφορετικές. Από τη μια πλευρά ο Ντμίτρο. Είναι 26 χρόνων και πριν από δυο εβδομάδες είχε μετακομίσει στην Πολωνία με τη γυναίκα του.
Στις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα και φορώντας ένα σακίδιο πλάτης περίμενε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πρζέμσιλ για να επιβιβαστεί στο τρένο που έφυγε λίγα λεπτά αργότερα με κατεύθυνση την Ουκρανία.
“Πάω στο Κίεβο για να υπερασπιστώ τη χώρα μου”
«Πηγαίνω στην Πολτάβα να πάρω στρατιωτικό εξοπλισμό και να μεταβώ στο Κίεβο για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», λέει στο NEWS 24/7 με την βοήθεια της Τατιάνα, μιας συμπατριώτισσας του που βοηθάει εθελοντικά τους πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό και γνωρίζοντας αγγλικά δέχτηκε να μεταφράσει.
«Η σύζυγος μου θα μείνει στην Πολωνία. Είχαμε έρθει εδώ πριν από λίγες ημέρες όμως τώρα θέλω να επιστρέψω να πολεμήσω. Όλοι οι φίλοι μου είναι στο πεδίο της μάχης. Θα τους συναντήσω εκεί», συνεχίζει.
Η μητέρα και η αδερφή του βρίσκονται επίσης στην Πολτάβα, μια πόλη ανάμεσα στο Κίεβο και το Χάρκοβο. «Φοβάμαι, όπως όλοι. Όμως η Ουκρανία θα νικήσει αυτόν τον πόλεμο», λέει ο Ντμίτρο λίγο πριν ανεβεί στο τρένο μαζί με μερικές δεκάδες ακόμη Ουκρανούς που εν μέσω εχθροπραξιών ακολουθούν την αντίθετη από τη συνήθη διαδρομή.
Το τρένο που πήρε ο Ντμίτρο είχε φτάσει μια ώρα νωρίτερα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Είχε ξεκινήσει από την Οδησσό μεταφέροντας εκατοντάδες συμπατριώτες του, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Αρκετοί κοιμούνται το βράδυ στους χώρους του σταθμού μέχρι να έρθει την επόμενη ημέρα κάποιος γνωστός τους από την Πολωνία να τους παραλάβει ή να διανεμηθούν σε σπίτια εθελοντών που θα τους φιλοξενήσουν προσωρινά.
“Θα τους βοηθήσουμε στη μεταφορά ή θα τους προσφέρουμε στέγη”
Ένας τέτοιος είναι και ο Μίκαελ. Ξεκίνησε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητο του από το Όσλο της Νορβηγίας όπου μένει και την Τετάρτη βρισκόταν σε ένα από τα πρόχειρα καμπ υποδοχής που έχουν στηθεί στο Πρζέμισλ. Κρατούσε ένα χαρτόνι με ζωγραφισμένη τη σημαία της Νορβηγίας και φώναζε τις λέξεις που είχε φροντίσει να μάθει στα Ουκρανικά: «Ελεύθερη μεταφορά στη Νορβηγία. Σπίτι για όποιον θέλει στο Όσλο».
Τον ρωτήσαμε πώς αποφάσισε να έρθει. «Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις με έναν φίλο μου και αποφασίσαμε ότι δεν γίνεται να καθόμαστε να κοιτάμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Αναρτήσαμε ένα κείμενο στο Facebook ότι θα ξεκινήσουμε με δυο αυτοκίνητα των οκτώ θέσεων το καθένα για να φέρουμε ανθρώπους από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν συγγενείς στη Νορβηγία και έτσι θα τους διευκολύνουμε στη μεταφορά, ενώ σε άλλους θα προσφέρουμε στέγη. Η ανάρτηση μου, είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και μέσα σε δυο ημέρες συγκεντρώσαμε 15.000 ευρώ καθώς και 11 αυτοκίνητα και βαν από πολίτες που θέλησαν να βοηθήσουν», λέει ο Μίκαελ.
Λίγη ώρα αργότερα εκείνος ξεκινούσε με το δικό του αυτοκίνητο για την επιστροφή στο Όσλο, μεταφέροντας τους Ουκρανούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του. «Χθες έφυγε το πρώτο λεωφορείο που ναυλώσαμε με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. Αυτή την ώρα βρίσκονται περίπου 300 χιλιόμετρα έξω από τη Νορβηγία. Αύριο θα έρθουν αλλά δυο λεωφορεία 45 θέσεων το καθένα. Οι άνθρωποι που έρχονται από την Ουκρανία είναι φοβισμένοι, κουρασμένοι, όποτε τους προσφέρουμε πρώτα ένα φαγητό και διαμονή σε κάποιο κοντινό ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι για τη Νορβηγία» εξηγεί ο 26χρονος.
Προμήθειες, φαγητά, ρούχα στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που φτάνουν σε αυτή τη συνοριακή πόλη της Πολωνίας τις τελευταίες ημέρες, το κάνουν πλέον κυρίως με λεωφορεία και τρένα που φεύγουν από το Λβιβ την δυτικότερη Ουκρανική πόλη. Η ανταπόκριση πολιτών από όλη την Ευρώπη είναι εμφανής με το που βρεθεί κάποιος στα σημεία που παρκάρουν τα λεωφορεία. Άνθρωποι με χαρτιά που γράφουν «Δανία», «Γερμανία», «Τσεχία». Η εικόνα θυμίζει τους εργαζόμενους σε δωμάτια ξενοδοχείων που περιμένουν έξω από τα λιμάνια για να παραλάβουν παραθεριστές το καλοκαίρι. Εδώ όμως η συνθήκη είναι διαφορετική.
Τόνοι από προμήθειες έχουν τοποθετηθεί κάτω από τέντες. Από φαγητά που μαγειρεύονται εκείνη την ώρα και ζεστό τσάι καθώς η θερμοκρασία -ειδικά τη νύχτα- είναι υπό το μηδέν, μέχρι κονσέρβες, ρούχα αλλά και λούτρινα αρκουδάκια. Αυτό ήταν το σημείο που έτρεχαν τα εκατοντάδες παιδιά με τις μαμάδες τους να τα κυνηγούν από πίσω, προσπαθώντας να μην τα χάσουν μέσα στο πλήθος και ταυτόχρονα να σύρουν τις βαλίτσες με όσα ρούχα χώρεσαν φεύγοντας από το σπίτι τους στην Ουκρανία.
Πέντε δημοτικά σχολεία του Πρζέμισλ έχουν μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα υποδοχής. Ο σιδηροδρομικός σταθμός επίσης. Τα κύματα των προσφύγων το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να σταματήσουν να φτάνουν στην Πολωνία καθώς οι πληροφορίες λένε πως χιλιάδες ακόμη Ουκρανοί περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο ή ένα λεωφορείο. Ωστόσο οι εκατοντάδες εθελοντές που επέδειξαν αντανακλαστικά, προσπαθούν να μετριάσουν την αγωνία και τον φόβο των προσφύγων που περνούν τα σύνορα χωρίς να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις