“Ανοσολογική μνήμη”: Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που εκτέθηκαν στον κορονοϊό και δε νόσησαν
Απάντηση στο μέχρι πρότινος "άλυτο μυστήριο" των ανθρώπων που εκτέθηκαν στον κορονοϊό χωρίς ποτέ να νοσήσουν δίνει νέα έρευνα. Τι ακριβώς κάνουν τα Τ-κύτταρα και γιατί ανοίγει ο δρόμος για μια νέα γενιά εμβολίων.
- 11 Νοεμβρίου 2021 13:53
Όλοι ξέρουμε ένα άτομο που, παρά το γεγονός ότι όλοι οι κοντινοί του άνθρωποι κόλλησαν κορονοϊό, ο ίδιος δε βρέθηκε ποτέ θετικός στη νόσο. Επιστήμονες φαίνεται να βρήκαν την απάντηση στο – μέχρι πρότινος “άλυτο μυστήριο” και εξηγούν πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι να “αποβάλουν” τη λοίμωξη χωρίς ποτέ να εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, στις περιπτώσεις αυτές ο ιός εισέρχεται στο σώμα αλλά απομακρύνεται από τα Τ-κύτταρα (που είναι τύπος λεμφοκυττάρων) του ανοσοποιητικού συστήματος στο αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα τα PCR τεστ και τα τεστ αντισωμάτων να καταγράφουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Περίπου το 15% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που παρακολουθήθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο Λονδίνο της Αγγλίας φάνηκε να ταιριάζει σε αυτό το σενάριο.
Η ανακάλυψη αυτή είναι τέτοιας σημασίας που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά εμβολίων που θα στοχεύουν στην απόκριση των Τ-κυττάρων και θα μπορεί να παράγει πολύ μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λίο Σβάλντινγκ, ανοσολόγος στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας της έρευνας είπε σχετικά: “Όλοι μας γνωρίζουμε μία τουλάχιστον περίπτωση ανθρώπου που εκτέθηκε στον ιό, αλλά δεν νόσησε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε έως τώρα ήταν αν αυτά τα άτομα πράγματι απέφευγαν εντελώς τον ιό, ή αν κατόρθωναν να τον εξουδετερώσουν με φυσικό τρόπο πριν αυτός εντοπιστεί με εξετάσεις”.
Στο πλαίσιο της έρευνας, υγειονομικοί παρακολουθήθηκαν συστηματικά σχετικά με συμπτώματα και ανοσολογικές αντιδράσεις που είχαν στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι παρά τους υψηλούς κινδύνους από την έκθεσή τους στον ιό, 58 συμμετέχοντες δε βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, τα δείγματα αίματος που έδωσαν πριν κυριαρχήσει η πανδημία, έδειξαν ότι είχαν αυξημένα λευκά κύτταρα που αντιδρούσαν στον ιό, συγκριτικά με τα δείγματα που ελήφθησαν πριν από την πανδημία από ανθρώπους και συγκριτικά με τα δείγματα αίματος ανθρώπων που δεν εκτέθηκαν ποτέ στον κορονοϊό. Παράλληλα, είχαν αυξημένους άλλους αιματολογικούς δείκτες ιικής λοίμωξης.
Μέσω της παρατήρησης αυτής, επιστήμονες κατέληξαν πως μια υποομάδα ανθρώπων ανέπτυξε μνήμη στα Τ-κύτταρά τους από την έκθεσή τους σε άλλους εποχικούς κορονοϊούς, οι οποίοι προκαλούν κοινά κρυολογήματα, με αποτέλεσμα να προστατευτούν από την Covid-19.
Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού “μυρίζουν” τις πρωτεΐνες στον μηχανισμό αναπαραγωγής – την περιοχή του Covid-19 που μοιράζεται με τους εποχιακούς κορονοϊούς– και σε μερικούς ανθρώπους αυτή η απόκριση διαπιστώθηκε πως είναι αρκετά γρήγορη και ισχυρή ώστε η μόλυνση να εξαλειφθεί στο αρχικό στάδιο. “Αυτά τα προϋπάρχοντα Τ-κύτταρα είναι έτοιμα να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2», δήλωσε ο καθηγητής Σβάλντινγκ.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο στο φάσμα αντίδρασης των οργανισμών στην έκθεση στην ασθένεια Covid-19, που πλέον κυμαίνεται από την απουσία λοίμωξης έως την πολύ σοβαρή νόσηση.
Σύμφωνα με τον συνεργάτη καθηγητή Βιομετρική Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, Αλαξάντερ Έντουαρντς, “αυτή η μελέτη ταυτοποιεί ένα νέο ενδιάμεσο αποτέλεσμα: επαρκής έκθεση στον ιό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά όχι τέτοια ώστε να προκαλέσει συμπτώματα, να εντοπίσει σημαντικά επίπεδα του ιού ή να προκαλέσει την αντίδραση των αντισωμάτων”.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά γιατί το οπλοστάσιο των Τ-κυττάρων που έχει το ανοσοποιητικό μας τείνει να προσφέρει ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας, ετών και όχι μηνών, συγκριτικά με τα αντισώματα. Σχεδόν όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δρουν με τρόπο ώστε να αυξάνονται τα αντισώματα που θα εξουδετερώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να εισβάλει στα κύτταρα. Αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα προστατεύουν εξαιρετικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ωστόσο η ανοσία μειώνεται όσο περνάει ο καιρός και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων.
Αντιθέτως, η απόκριση των Τ-κυττάρων δεν έχει την τάση να εξασθενεί τόσο γρήγορα και ο εσωτερικός μηχανισμός αντιγραφής που στοχεύει είναι διατηρείται στους κορονοϊούς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην περιοχή αυτή θα προστατεύει πιθανώς από νέα στελέχη – ακόμη και από εντελώς νέα παθογόνα.
Όπως εξηγεί ο λέκτορας Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Άντριου Φρίντμαν, τα ευρήματα της έρευνας είναι κρίσιμα γιατί δημιουργούν την προοπτική ενός νέου τύπου εμβολίου. “Ένα εμβόλιο που ενισχύει τα Τ-κύτταρα έναντι διαφορετικών πρωτεϊνικών ιών, που όμως είναι κοινά μεταξύ των κορονοϊών, θα μπορούσε να συμπληρώνει τα υπάρχοντα εμβόλια που δημιουργούν εξουδετερωτικά αντισώματα. Γιατί όταν τα αντισώματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά, τα Τ-κύτταρα μπορούν να κάνουν τη δουλειά”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις