Σταϊκούρας – Ουκρανία: Οι τέσσερις αβεβαιότητες για την Ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας – Ουκρανία: Οι τέσσερις αβεβαιότητες για την Ελληνική οικονομία
Χρήστος Σταϊκούρας Menelaos Myrillas / SOOC

Οι προοπτικές της οικονομίας είναι ευοίωνες, υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες, αλλά και μεγάλες προκλήσεις ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε τέσσερις πυλώνες εστιάζονται οι αβεβαιότητες λόγω της Ουκρανικής κρίσης για την Ελληνική οικονομία σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Οι προοπτικές της οικονομίας είναι ευοίωνες, υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες, αλλά και μεγάλες προκλήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ελλάδα, κόστος που εδράζεται σε αβεβαιότητες σε τέσσερις πυλώνες:

  • Πρώτον, στο εμπόριο, όπου η Ευρώπη έχει σημαντική εξάρτηση από τις δύο χώρες σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα σιτηρά (περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος).
  • Δεύτερον, στη μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σε περιόδους κρίσεων, παραδοσιακά οι επενδυτές στρέφονται σε «ασφαλή λιμάνια». Αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα, που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στα spreads.
  • Τρίτον, στο πεδίο του ακόμα μεγαλύτερου πληθωρισμού, που θα φέρει ανατιμήσεις σε ενέργεια, λιπάσματα και σιτάρι, και κραδασμούς στον τουρισμό.
  • Τέταρτον, στο δημοσιονομικό κόστος για την Ευρώπη, που θα αυξηθεί.

«Η ανιστόρητη και απολύτως καταδικαστέα πράξη» της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, θα έχει αδιαμφισβήτητα επίπτωση στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε λίγα 24ωρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, θα επιβεβαιώσουν κατά την εκτίμησή του, την ισχυρή ανάπτυξή της, καθώς το 2021 θα καλυφθεί το σύνολο των απωλειών του 2020» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, πρόσθεσε, βάσει εκτιμήσεων που ανακοινώθηκαν πριν από 15 ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προ του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα μας θα παρουσίαζε τη δεύτερη μεγαλύτερη μεγέθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον υψηλότερο δείκτη επενδύσεων και εξαγωγών στην ΕΕ για την επόμενη διετία.

Το “μαξιλάρι” και τα αναχώματα

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς θωρακισμένη έχοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στην Ευρώπη. «Σήμερα η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αναταράξεις του 2022» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα θα επιδιώξει να πετύχει τους στόχους της στο επίπεδο της οικονομίας, με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, που περιλαμβάνουν: συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, διορατική εκδοτική στρατηγική, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως μέσω του τραπεζικού συστήματος, συνέχιση των έργων και των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022 αλλά και να κατακτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το 2021 υπερέβη, παρά τις δύσκολες συνθήκες, εκείνον του 2019 κατά 15 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ιδρύθηκαν κατά 35% περισσότερες επιχειρήσεις, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό, σε δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός χαρακτήρισε ακόμα το χρέος της Ελλάδας ως βιώσιμο και με εξαιρετικό προφίλ.

Έρχονται 6 δισεκ Γερμανικές επενδύσεις

Στο μεταξύ στα 6 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα φτάσουν στην επόμενη τετραετία οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης στη χώρα μας, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν την εγκατέλειψαν, αλλά συνέχισαν να επενδύουν περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Το 2001-2019, η Γερμανία κατείχε, όπως είπε, την πρώτη θέση ως χώρα προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με μερίδιο 20,5%. Ο κ. Μαραγκός εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση, ότι η εκλογή νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την χώρα μας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2022 αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού (το 2019 οι εισπράξεις του ελληνικού τουρισμού από τη Γερμανία ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τα 4 εκατ. τουρίστες).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα