Βουλή: Κόντρες στην αρμόδια επιτροπή για το άσυλο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
- 29 Οκτωβρίου 2019 20:47
«Σκουπίδια» και «απαράδεκτους ισχυρισμούς» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσα αναφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περί δήθεν απώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την γείτονα, με βίαιες μεθόδους.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέρριψε με έντονο και κατηγορηματικό τόνο τα όσα «απαράδεκτα» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και στην φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.
Ταυτόχρονα ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα «γιατί αφορούν την Ελλάδα κι όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις οποίες μεν διαχωρίζουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, θέτουν δε ερωτήματα και αφήνουν να εννοηθεί ότι «κάτι διαφορετικό κάνει η σημερινή κυβέρνηση από αυτά που γινόταν έως τώρα».
«Επιχειρεί ο Τσαβούσογλου να διδάξει στους Έλληνες και στην Ελλάδα ήθος, προστασία των μεταναστών κι έκανε κάποιες καταγγελίες και υπήρξε και δήλωση του κ. Χαρίτση που έλεγε ότι “ανεξάρτητα από τον κ. Τσαβούσογλου που εργαλειοποιεί το ζήτημα υπάρχουν ερωτήματα”. Να είστε πιο προσεκτικοί. Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί ορισμένα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αφορούν εσάς ή εμάς, αλλά αφορούν την Ελλάδα» είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και το φόβο που εκφράζουν , ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε πως «βεβαίως υπάρχει, υπάρχουν παραστάσεις από διάφορες εικόνες που μεταφέρουν τα ΜΜΕ, υπάρχουν οι φανατικοί και μια σειρά από άλλα πράγματα», όμως επισήμανε ότι και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι έξω από τα στρατόπεδα διαμαρτύρονταν.
«Λοιπόν τί πάει να πει αυτό; Ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, ότι είναι ενάντια στους μετανάστες; Υπάρχει κάποιο θέμα συμβίωσης εκεί που κατοικούν άνθρωποι ενώ λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας; Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει. Το ζήτημα, είναι ζήτημα παραστάσεων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο εμείς καθησυχάζουμε τους ανθρώπους και οφείλουμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά, να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, γιατί οι Έλληνες στα νησιά υποφέρουν, ο πληθυσμός υποφέρει και ζει μια κόλαση. Είναι κοινωνικός όλεθρος και πρέπει να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να έρθουν οι άνθρωποι από τα νησιά. Από κει πέρα είναι ερμηνείες του καθενός, πολιτικές και κομματικές, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ό,τι υπήρχε τότε υπήρχε και σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Χωρίς, βέβαια, να υιοθετούμε και καταδικάζουμε αυτά που λέει η Τουρκία, η οποία προφανώς εργαλειοποιεί το προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε θέση όλοι, διότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, επικίνδυνο, παράνομο, εκθέτει τη χώρα και είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» είχε πει προηγουμένως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός.
“Τολμηρό και φιλόδοξο το νομοσχέδιο”
Ο υπουργός χαρακτήρισε “τολμηρό και φιλόδοξο” το νομοσχέδιο για το άσυλο. Όπως δήλωσε στην Επιτροπή, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σχετικά με την αλλαγή του ρόλου της Ύπατης Αρμοστείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως η Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε πολύ στο προσφυγικό ζήτημα. «Παραμένουν συνέταιροι, όμως η Ελλάδα, πρέπει να αυτονομηθεί, να αποκτήσει δικαστές και δικηγόρους, που μπορούν αν χειριστούν παρόμοια θέματα», είπε. Σημείωσε επίσης, πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον οργανισμό δεν διακόπτονται, αλλά ενισχύονται, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι παρούσα παντού. Το πρόβλημα της διεθνούς νομοθεσίας, το ζήτημα με την έρευνα και διάσωση και μια σειρά κανόνες που διέπουν όλο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι στην ημερήσια διάταξη των Σωμάτων Ασφαλείας και όσων έχουν την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων.
Οι εισηγήσεις και οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος εξηγώντας διατάξεις του ν/σ επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες βελτιώνονται και οι δομές φιλοξενίας θα υπάγονται στο ελληνικό κράτος, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Καππάτος, είναι η επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου. Ο αιτών άσυλο, επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα μέχρι την εξέταση του αιτήματος σε Α’ βαθμό. Η εξέταση θα διαρκεί ως έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης τριών μηνών, αν οι αφίξεις είναι πολλές.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψυχογιός κατηγόρησε τη ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο συντριπτικός αριθμός των ανθρώπων, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις, όπως είπε.
Επιπλέον, ο κ. Ψυχογιός εκτίμησε, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος, χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως του Βίζεγκραντ, να πουν «μεταναστευτικό είναι, λύστε το μόνοι σας». Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.
Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία, τόνισαν οι κκ. Ψυχογιός και Διαμαντάκου. Παρομοίως, ζητούν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.
Για διαβούλευση που κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες, και αφορά «το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καμίνης. «Η αυστηροποίηση του πλαισίου σε όλα τα επίπεδα κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήθος, που είτε θα κρατείται, είτε θα περιφέρεται», εκτίμησε ο κ. Καμίνης. Επίσης έκρινε «αδικαιολόγητα σκληρό σε αρκετές διατάξεις» το νομοσχέδιο, αναφέροντας ως παράδειγμα, τη μη αναγνώριση της οικογένειας που δημιουργήθηκε στο δρόμο, μετά την αναχώρηση από τη χώρα καταγωγής. «Πρέπει να μας γίνει πρώτα από όλα μάθημα η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 που έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, όπου αυτό το οποίο ήταν η κυρίαρχη ιδέα, ήταν η ιδέα της αποτροπής, της καταστολής, η οποία μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε», εξήγησε ο κ. Καμίνης.
Τέλος, ζήτησε τη συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δήμους και κοινότητες σχετικά με το προσφυγικό.
Για ταχείες διαδικασίες, χωρίς διασφάλιση δίκαιης κρίσης έκανε λόγο η κ. Διαμαντάκου, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο μειώνει τα δικαιώματα και θέτει ευκολότερη την απέλαση. Ζήτησε καθολική και δωρεάν νομική βοήθεια στους αιτούντες, ενώ προειδοποίησε για ορατό κίνδυνο αστεγίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης, αν εφαρμοστεί η διάταξη για αναγκαστική αποχώρηση των αιτούντων άσυλο από τις δομές μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου, εφόσον δεν προβλεφθεί «πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι».
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης, εκτίμησε ότι ποσοστό όσων δικαιούνται άσυλο φθάνει στο 6-7% και δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.
Από το ΜέΡΑ 25, η κ. Μπακαδήμα ανέφερε ότι «το σχέδιο νόμου, αντί να κωδικοποιεί και να διευκολύνει τις διαδικασίες, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Εισάγει περαιτέρω, ιδιαίτερα πολύπλοκες και κατακερματισμένες διαδικασίες», ενώ διαπίστωσε τη μείωση των εγγυήσεων των αιτούντων άσυλο, ακόμα και των ευάλωτων ομάδων και των ανηλίκων, θέτοντας εμπόδια στην όλη διαδικασία.
Στο ζήτημα της διαχείρισης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια. Επίσης, εξήγησε, πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που δέχεται πιέσεις τέτοιου χαρακτήρα, υπάρχει και η Ισπανία, Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος.
Ο προκάτοχός του, Γιάννης Μουζάλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως «η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί». Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης. «Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση» αναρωτήθηκε.