Το Βατικανό παρέπεμψε 10 μέλη του για οικονομικά εγκλήματα

Το Βατικανό παρέπεμψε 10 μέλη του για οικονομικά εγκλήματα
O Kαρδινάλιος Μπέτσου είναι ο ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού που έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας. @2021 AP Photo/Gregorio Borgia

Με την έγκριση του πάπα Φραγκίσκου παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη δέκα μέλη του Βατικανού, για οικονομικά εγκλήματα. Ο Καρδινάλιος Τζοβάνι Άντζελο Μπέτσου είναι ο ανώτερος αξιωματικός της Καθολικής Εκκλησίας που έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος εισήχθη στο νοσοκομείο για να τακτοποιήσει ένα θέμα που είχε στο παχύ έντερο (η επέμβαση ήταν επιτυχής), ανήμερα της -δισέλιδης- ανακοίνωσης που εξέδωσε το Βατικανό επί της παραπομπής στη δικαιοσύνη, δέκα μελών του για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα το κατηγορητήριο, άνθρωποι που δούλευαν για το Βατικανό προέβησαν σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Στη λίστα είναι και ένας εξέχων Καρδινάλιος.

Ο Τζοβάνι Άντζελο Mπέτσου, ο οποίος τελούσε χρέη ανώτατου αξιωματικού στη διοίκηση του Βατικανού, θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή στις 27/7. Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να υποβάλει την παραίτηση του το 2020, όταν αντιμετώπισε την κατηγορία του νεποτισμού. Του άφησε τον τίτλο του Καρδιναλίου, αλλά του αφαίρεσε όλα τα δικαιώματα που συνοδεύονται με αυτόν. Ένα είναι το δικαίωμα της ψήφου στην εκλογή του πάπα.

Είχε προηγηθεί διετής έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά την 1η Οκτωβρίου του 2019. Τότε έγινε εισβολή της αστυνομίας στην διοικητική ‘καρδιά’ της Καθολικής Εκκλησίας -τη Γραμματεία του Κράτους- και στα γραφεία της Αρχής Οικονομικών πληροφοριών του Βατικανού. Δεν είχε ωστόσο, βρεθεί κάποιο στοιχείο να ενοχοποιεί τον Μπέτσου. Ένα χρόνο μετά, ο πάπας ζήτησε την παραίτηση του, για νεποτισμό.

Σήμερα, στα 73 είναι ο ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού που έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

Για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Mπέτσου έδωσε την έγκριση του ο Φραγκίσκος. Ο Καρδινάλιος δηλώνει αθώος και επιμένει πως γλίτωσε εκατομμύρια ευρώ για το Βατικανό. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως επί των ημερών του ‘χάθηκαν’ 350 εκατομμύρια σε κακές επενδύσεις. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως είχε λόγο στις μεταφορές χρημάτων και μετά την αποχώρηση του, όπως και ότι ενεπλάκη σε ξέπλυμα χρήματος, μέσω φιλανθρωπικών οργανισμών και εταιριών που ‘τρέχουν’ τα αδέλφια του στη Σαρδηνία.

Όλα αυτά αναφέρονται στις 487 σελίδες του κατηγορητηρίου και των 10 που θα δικαστούν στο εγγύς μέλλον. Μαζί με τον Μπέτσου, στις 27/7 θα βρεθούν απέναντι σε δικαστή και δυο ακόμα ανώτεροι αξιωματούχοι, στον τομέα των Οικονομικών Πληροφοριών του Πατριαρχείου της Ρώμης.

Ένας είναι ο χρηματιστής Ραφαέλε Μινκιόνε, ο οποίος είχε αναλάβει το 2014 την επένδυση που έκανε το Βατικανό στο Λονδίνο (είχε δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ -με τα περισσότερα να είναι από εισφορές των πιστών) για να αγοράσει το 45% εμπορικού και οικιστικού κτιρίου, στο Νότιο Κέσινγκτον του Λονδίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μινκιόνε είχε αποπειραθεί να εξαπατήσει την Καθολική Εκκλησία που τελείωσε τη σχέση τους το 2018.

Μια άλλη εκ των κατηγορουμένων είναι γυναίκα που εργαζόταν για τον Μπέτσου και υπεξαίρεσε 575.000 ευρώ από τη Γραμματεία του Κράτους, τη σεζόν 2018-19. Σύμφωνα με δηλώσεις της, τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε απαγωγείς στην Αφρική. Τα στοιχεία δείχνουν πως τα αξιοποίησε η ίδια, σε αγορές.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις επιβεβαιώνουν, κατά το Reuters την απόφαση του πάπα να ‘θεραπεύσει’ το Βατικανό από τη διαφθορά “ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα το βάλει στο επίκεντρο των διεθνών media”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα