Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο
Κορονοϊός στην Κίνα AP

Από την Ιαπωνία, στην Κορέα και τις ΗΠΑ, μέχρι τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ιράκ. Μία ανασκόπηση για το τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο όσον αφορά το ζήτημα κορονοϊός.

Η Ιαπωνία δήλωσε την Πέμπτη πως οι ετοιμασίες για μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον Απρίλιο συνεχίζονται κανονικά παρά το ότι έχει καλέσει για τον περιορισμό των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

«Τα πράγματα είναι στον σωστό δρόμο για την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ιαπωνία και προχωράμε κανονικά με τις προετοιμασίες», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου.

«Μια επίσκεψη στην Ιαπωνία από τον γενικό γραμματέα [του Κομμουνιστικού Κόμματος] της Κίνας πραγματοποιείται μια φορά στα δέκα χρόνια.»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο Ιάπωνας ομόλογός του Τοσιμίτσου Μοτέγκι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η επίσκεψη θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, ανέφερε η Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, 505 νέα κρούσματα του κοροναϊού έχουν καταγραφεί στη Νότια Κορέα, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν νέα προειδοποίηση να μην πραγματοποιούνται ταξίδια στην ασιατική χώρα και ο αμερικανικός στρατός ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 1.766 ανέφεραν τα Κορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο την Πρόληψη των Ασθενειών (KCDC), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που αναφέρθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η Νότια Κορέα κατέγραψε επίσης τον 13ο θάνατο.

Από τα νέα κρούσματα, 422 καταγράφηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού, όπου βρίσκεται μια εκκλησία που είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα KCDC

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο των ταξιδιωτικών συστάσεων, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να «επανεξετάσουν τα ταξίδια» προς τη Νότια Κορέα.

Η απότομη αύξηση, την περασμένη εβδομάδα, των κρουσμάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κρίσης, ιδιαίτερα για την απόφαση να περιοριστούν οι αφίξεις από την Κίνα, αντί να επιβληθεί συνολική απαγόρευση.

Το θέμα έχει προκαλέσει τόσο έντονα συναισθήματα ώστε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν πρόταση (petition) για την παραπομπή του προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Ο ιός, που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, φέρεται να ξεκίνησε από την κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους. Έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.700 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 80.000, στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους στην Κίνα.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε το πρώτο κρούσμα χθες, Τετάρτη, σε έναν 23χρονο στρατιώτη στο Στρατόπεδο Κάρολ, περίπου 20 χλμ. από την πόλη Νταεγκού.

Περίπου 28.500 στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, η οποία παραμένει από τεχνική άποψη σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός έχει καταγράψει επίσης τουλάχιστον 21 κρούσματα και έχει περιορίσει τους περισσότερους στρατιώτες στις βάσεις τους.

Μια στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται κανονικά από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πρόκειται να αναβληθεί «μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η διοίκηση του επιτελείου των κοινών δυνάμεων.

Ο διοικητής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα συμφώνησε στο αίτημα για αναβολή που υπέβαλε ο επικεφαλής των κοινών επιτελείων.

Σήμερα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν πως αεροσυνοδός της Korean Air, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, είχε εργασθεί σε πτήσεις μεταξύ της Σεούλ και του Λος Άντζελες.

Η αεροσυνοδός είχε εργασθεί στην πτήση KE958 από το Ισραήλ προς την Ιντσόν τη 15η και 16η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα KCDC . Ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης ήταν γκρουπ τουριστών από τη Νότια Κορέα μεταξύ των οποίων 31 άνθρωποι διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και άλλα ΜΜΕ, η αεροσυνοδός εργάστηκε επίσης στις πτήσεις KE017 και KE012 στις 19 και 20 Φεβρουαρίου προς και από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Περίπου 30 μέλη πληρώματος των πτήσεων αυτών έχουν θέσει τον εαυτό τους σε καραντίνα για 14 ημέρες, ανέφεραν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται στο μέλλον να αναγκαστούν να περιορίσουν τα ταξίδια στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες λόγω του κοροναϊού, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή.

Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας. Η Ιταλία και το Ιράν αναδύονται ως τα νέα επίκεντρα της ραγδαία επεκτεινόμενης ασθένειας.Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας. Η Ιταλία και το Ιράν αναδύονται ως τα νέα επίκεντρα της ραγδαία επεκτεινόμενης ασθένειας.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε σήμερα ένα νοσοκομείο στο Παρίσι όπου νοσηλεύονται ασθενείς του κοροναϊού καθώς η γαλλική κυβέρνηση υφίσταται πίεση προκειμένου να δείξει ότι η χώρα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ξέσπασμα.

Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό μέχρι τώρα στη Γαλλία — ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας και ένας 60χρονος Γάλλος. Ο 60χρονος πέθανε αυτή την εβδομάδα στο νοσοκομείο Σαλπτετριέρ του Παρισιού, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο Μακρόν.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης, μιας επερχόμενης επιδημίας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνομιλία του με τους γιατρούς του παρισινού νοσοκομείου.

«Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, μαζί με τη ζωή που συνεχίζεται. Ξέρουμε ότι είμαστε μόνο στην αρχή… Θα προσπαθήσουμε με το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη επίσκεψη αυτή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία έφθασε χθες τα 18.

Στη Ρωσία, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τουρισμού συνέστησε σήμερα στα ρωσικά τουριστικά γραφεία να αναστείλουν τα ταξίδια στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν έως ότου τα ξεσπάσματα του κοροναϊού στις χώρες αυτές τεθούν υπό έλεγχο.

Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων προς και από τη Νότια Κορέα, εκτός εκείνων που πραγματοποιούν οι εταιρείες Aeroflot και η Aurora, και ότι θα σταματήσει να εκδίδει θεωρήσεις εισόδου για κανονικά ταξίδια και διελεύσεις τράνζιτ Ιρανών πολιτών.

Τρεις Ρώσοι νοσηλεύονται στη Ρωσία έπειτα από τη μόλυνσή τους από τον κοροναϊό σε ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία και τον επακόλουθο επαναπατρισμό τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Πριν από αυτό, δύο Κινέζοι πολίτες είχαν νοσηλευθεί στη Ρωσία με τον ιό, αλλά έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο.

Στο Ιράκ, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφοι και καφετέριες θα μείνουν κλειστοί έως τις 7 Μαρτίου, καθώς καταγράφηκε ένα πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη Βαγδάτη, τη δεύτερη πιο πολυπληθή πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου.

Όπως και τα πέντε άλλα κρούσματα της ιογενούς πνευμονίας που προκλήθηκε από τον Covid-19 και έχουν καταγραφεί στο Ιράκ, ο ασθενής προφανώς μολύνθηκε από τον ιό στο Ιράν, επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή με 19 θανάτους.

Το Ιράκ και το Ιράν, που είναι γειτονικές χώρες, διατηρούν πολύ στενές οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και θρησκευτικές σχέσεις.

Τα ταξίδια στο Ιράν έχουν ήδη απαγορευθεί καθώς και προς άλλες οκτώ χώρες – μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ιταλία.

Προκειμένου να αποτραπεί μια επιδημία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας «το κλείσιμο δημόσιων χώρων όπως οι κινηματογράφοι, οι καφετέριες από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου».

Αναστέλλονται επίσης «τα μαθήματα σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα και τα πανεπιστήμια» της χώρας για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τα Ιράκ, μια χώρα 40 εκατ. κατοίκων, διαθέτει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότερους από 10 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ακόμη ότι «απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους και οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή», προκαλώντας φόβους για διάλυση καταυλισμών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ.

Τη Δευτέρα, το Ιράκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα της επιδημίας του Covid-19: επρόκειτο για έναν Ιρανό φοιτητή θεολογίας στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, ο οποίος έχει επαναπατριστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα