Στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Daniel MIHAILESCU/AFP

Παρακολουθώντας την κλιμάκωση του πολέμου και του προσφυγικού κύματος στην Ουκρανία, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να θέσει στη διάθεσή του ΥΠΕΞ τα τρία ιατρικά κέντρα του Ομίλου που λειτουργούν στην Ρουμανία κάτω από την ομπρέλα της θυγατρικής Medsana SRL

Τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι) και Παιδιατρική Κλινική Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης έχει θέσει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με σχετική επιστολή, στη διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία παιδιών ομογενών που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.

Παρακολουθώντας την κλιμάκωση του πολέμου και του προσφυγικού κύματος και με δεδομένο ότι η Ρουμανία είναι βασική χώρα υποδοχής Ελλήνων ομογενών προσφύγων, αποφάσισε επιπλέον, να θέσει στη διάθεσή του Υπουργείου -μέσω επιστολής στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι- τα τρία ιατρικά κέντρα του Ομίλου που λειτουργούν στην Ρουμανία κάτω από την ομπρέλα της θυγατρικής Medsana SRL:

  • Medsana Cotroceni Clinic, Dr. Nanu Muscel st. nr.12, sector 5, Bucharest
  • Medsana Primaverii Clinic, Primaverii nr.9 Bd., sector 1, Bucharest
  • Medsana Ploiesti Clinic, Gheorge Grigore Cantacuzino st., nr 193, Ploiesti

Τα κέντρα αυτά θα παράσχουν δωρεάν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια και φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και αν προκύψει ανάγκη νοσηλείας, αυτή θα πραγματοποιηθεί, επίσης δωρεάν, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στην πολυετή ιστορία του έχει δώσει κατ’ επανάληψη το παρών με ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες και δοκιμαζόμενους πληθυσμούς, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η προσφορά ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες καταστάσεις αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι το 1999 πραγματοποίησε μεγάλη ανθρωπιστική αποστολή, στην τότε Γιουγκοσλαβία με κεντρικό σύνθημα «Όλα τα παιδιά, παιδιά μας» προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά – θύματα πολέμου και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. H συγκεκριμένη δράση βραβεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε: «Η έννοια της προσφοράς και το να δίνεις το παρόν στις δύσκολες στιγμές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA του Ομίλου και της οικογένειάς μας. Έτσι και τώρα, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στην δοκιμαζόμενη Ελληνική Ομογένεια της Ουκρανίας στις κρίσιμες αυτές στιγμές, ενώ, πέραν των ως άνω, δεσμεύομαι προσωπικά, να ηγηθώ ιατρικής και ανθρωπιστικής αποστολής στην περιοχή, μόλις μας επιτραπεί».

 

Η Ελλάδα ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε την Τρίτη (1/3) ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα».

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε, επίσης, τις παραμέτρους της Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας που αναμένεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ταχεία διαδικασία εισόδου για μαζικά εκτοπισμένους πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε, όσοι φτάνουν στα σύνορα χωρών της ΕΕ λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο και τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας. «Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί». Πρόβλεψη υπάρχει και για την οικογενειακή επανένωση Ουκρανών με συγγενείς τους που ζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη Οδηγία έχει ενσωματωθεί μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 80/2006 και το υπουργείο, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, σε συσκέψεις με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη θα εξειδικεύσει τα διαδικαστικά της εφαρμογής της Οδηγίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παρά τις μεγάλες ροές προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ουκρανοί φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομογενών τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η Πολωνία έχει 170.000 αφίξεις, ωστόσο μόλις 1.000 Ουκρανοί διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. «Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Πόσοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.8οο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα, από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους. Πολλοί εξ αυτών έχουν συγγενείς στη χώρα μας. 

Το πρωί της Δευτέρας (28/2) 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από τη Ρουμανία όπου είχαν καταφύγει με τα πόδια.

Υπολογίζεται πως οι Ουκρανοί με άδεια διαμονής σε ισχύ στην Ελλάδα ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2022 σε 21.390.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα