Eurostat: Ραγδαίος ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ελλάδα – Στο 6,3% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός

Eurostat: Ραγδαίος ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ελλάδα – Στο 6,3% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός
Σούπερ μάρκετ eurokinissi

Στο 6,3% εκτιμά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο η Eurostat με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει αλλάξει ραγδαία τα δεδομένα και να οδηγεί ήδη σε μεγάλες ανατιμήσεις.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,9% ανοδικά, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα (2/3) η Eurostat. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφεται μεγάλη επιτάχυνση της ανόδου του δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο είχε φτάσει στο 6,2% τον Ιανουάριο.

Στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο.

Με βάση όσα αναφέρονται ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από το ράλι των τιμών της ενέργειας και γι΄αυτό υπάρχει ανησυχία πως η εικόνα τον Μάρτιο θα είναι ακόμα χειρότερη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει ραγδαία τα δεδομένα και ήδη οδηγεί σε μεγάλες ανατιμήσεις.

Ήδη το στάρι είναι σε επίπεδα ρεκόρ 14ετίας ως προς τη διεθνή τιμή ενώ οι αυξήσεις είναι σωρηδόν τις τελευταίες μέρες τόσο σε είδη διατροφής, όσο και πρώτες ύλες όπως το χαρτί.

Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που προβλέπουν το τσουνάμι ακρίβειας να πιέζει πολλούς μικρομεσαίους. Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και το πολιτικό και το οικονομικό κόστος της κρίσης με νέα μέτρα στήριξης που σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει.

Έτσι, π.χ. δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης, μετά την υποβολή αιτήματος του προέδρου του ΒΕΑ Παύλου Ραβάνη για επιπλέον μείωση του ποσού επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε βιοτεχνίες, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα», αλλά έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν. «Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα