Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Ράμα, για να τα ακούει και ο Ζάεφ
Το θέμα της μειονότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός στον Αλβανό ομόλογο του σήμερα και θα τονίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, αλλά με όρους, μήνυμα που αφορά βέβαια και στη Βόρεια Μακεδονία.
- 29 Οκτωβρίου 2019 07:21
Στο περιθώριο της 4ης Ευρω- Αραβικής Συνόδου στην οποία θα πραγματοποιήσει και ομιλία στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου με το βλέμμα κυρίως στα Βαλκάνια.
Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10.00, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, στις 13.30, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, στις 14.30, με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić, και στις 18.00, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.
Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται κυρίως στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ράμα, την πρώτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου με βέτο της Γαλλίας η Αλβανία, καθώς και η Βόρεια Μακεδονία, δεν πήραν το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ζήτημα μετατέθηκε για τη Σύνοδο του Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Αλβανό ομόλογο του το θέμα του σεβασμού στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και θα του ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με όρους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις προειδοποιήσει τα Τίρανα ότι η ενταξιακή τους πορεία περνά μέσα απο το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Αλλά και γενικότερα, η θέση της Αθήνας είναι πως η πορεία προς την ΕΕ εξαρτάται από την εναρμόνιση των υποψήφιων χωρών με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την εφαρμογή ευρωπαϊκής συμπεριφοράς.
Υπό μία έννοια ο κ.Μητσοτάκης θα τα λέει στο Ράμα για να τα ακούσει και ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς την ίδια γραμμή θα τηρήσει η Αθήνα και ως προς την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Εξάλλου το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει κλείσει οριστικά αφού θα συζητηθεί ξανά ως “πακέτο” με την Αλβανία στη Σύνοδο του Μαρτίου και μέχρι τότε η ελληνική διπλωματία θα λειτουργεί θεωρώντας ως δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, με στόχο τη βελτίωση σημείων στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και την επισήμανση σε περίπτωση μη τήρησης αυτής σε θέματα όπως πχ τα εμπορικά σήματα.
Καθώς βέβαια ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί και με τους ομολόγους του της Κροατίας και Σερβίας, είναι σαφές ότι η Αθήνα στρέφει και πάλι την προσοχή της γενικότερα στα Βαλκάνια, θέλοντας να ανακτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή αλλά και να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης.