Μητσοτάκης: 1100 λέξεις για την πανδημία, καμιά απάντηση στα καίρια ερωτήματα…
Λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός είπε σε ξένο συνομιλητή του, ότι η μεγάλη έγνοια του είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η πανδημία καλπάζει, αλλά η μικροπολιτική δεν μπαίνει ούτε στιγμή στην άκρη.
- 10 Νοεμβρίου 2021 06:13
Ο πρωθυπουργός μίλησε χτες στους βουλευτές της ΝΔ. Για την πανδημία δαπάνησε 1102 λέξεις, αλλά δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντησε στα καίρια ερωτήματα, που έχουν προκύψει από την τακτική της κυβέρνησής του τους τελευταίους μήνες.
Ερώτημα πρώτο: Σε όλες τις μέχρι τώρα ομιλίες του ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό της πανδημίας, για να προβάλει τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του. Για παράδειγμα, έλεγε ότι η Ελλάδα έχει μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη φορά τίποτα. Γιατί άραγε;
Απάντηση: Διότι το περίφημο success story στην πανδημία έχει πάει περίπατο από την περασμένη άνοιξη. Όλα τα στοιχεία και οι συγκρίσεις είναι πλέον απογοητευτικές. Από το καλοκαίρι και μετά σπάμε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον βρισκόμαστε πίσω από όλες τις χώρες με τις οποίες συγκρινόμασταν έως τώρα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ.
Ερώτημα δεύτερο: Ο κ. Μητσοτάκης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και οι υπουργοί του καλλιέργησαν κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας, διαβεβαιώνοντας επανειλημμένα ότι όπου να ΄ναι τελειώνουμε με την πανδημία. Ποιος ευθύνεται που πολλοί πολίτες, βασιζόμενοι σ’ αυτές τις διαβεβαιώσεις, αψήφησαν τον κίνδυνο και δεν τήρησαν τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα η πανδημία να ξεφύγει;
Απάντηση: Ο πρωθυπουργός επανέφερε τα περί ατομικής ευθύνης(αυτήν τη φορά τη μετονόμασε σε «προσωπική ευαισθητοποίηση»). Αυτή είναι αυτονόητη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Όμως, για τα προηγηθέντα που περιγράψαμε, δεν παραδέχτηκε καμιά πολιτική ευθύνη. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει γιατί έπρεπε να γίνουν παρελάσεις και γιορτές ενώ όλοι οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Ουδείς φταίει για την αρνητική εκτόξευση όλων των δεικτών της πανδημίας.
Ερώτημα τρίτο: Δυστυχώς, ο δείκτης των εμβολιασμών δεν εκτοξεύθηκε. Το 40% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. Γιατί;
Απάντηση: Παρά τους κατά καιρούς κυβερνητικούς κομπασμούς ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού πάει καλά, αποδεικνύεται ότι δεν πάει. Και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκών χωρών, με τις οποίες ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του συνέκριναν την Ελλάδα(Ισπανία, Πορτογαλία). Η εξήγηση ότι «μοιάζουμε περισσότερο με βαλκανική χώρα» ή ότι έχουμε περισσότερους αρνητές, ψεκασμένους κτλ δεν είναι πειστική. Η τελευταία έρευνα της διαΝΕΟΣις έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δε δίνει «ψεκασμένες» απαντήσεις(πχ «θα μας βάλουν τσιπάκια»), αλλά δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Επομένως, ανακύπτει θέμα ευθύνης τόσο της πολιτικής όσο και της επιστήμης για την αδυναμία τους να πείσουν αυτούς τους πολίτες. Κι εδώ παρατηρήθηκαν(τουλάχιστον) αστοχίες, όπως η περιφρονητική δήλωση υπουργού ότι…κουράστηκε να προσπαθεί να τους πείσει(«μη σώσουν και εμβολιαστούν»- Αδωνις Γεωργιάδης).
Ερώτημα τέταρτο: Πώς αποτυπώνεται στην πράξη ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του «ενισχύει διαρκώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας»;
Απάντηση: Δεν αποτυπώνεται. Από τη Λάρισα και πάνω η κατάσταση των νοσοκομείων είναι δραματική. Στο Βόλο κατέρρευσε έφτασε στα όρια του το σύστημα παροχής οξυγόνου. Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί κάνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις προειδοποιώντας για τα χειρότερα. Και ακόμα δεν έχουμε δει τα ίδια στην Αθήνα. Η μαύρη αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανείς. Και η σημερινή διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι «ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα» επιβεβαιώνει το πρόβλημα. Γιατί να κινηθεί τώρα ο υπουργός, όταν οι γιατροί φωνάζουν εδώ και μήνες;
Ερώτημα πέμπτο: Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του «ακούνε τους ειδικούς», όπως συνήθιζαν να λένε μέχρι πρότινος;
Απάντηση: Όχι και τόσο. Το αποδεικνύει η περιφρονητική δήλωση του υπουργού Μάκη Βορίδη, για την οποία είναι απορίας άξιον ότι δεν αντέδρασε ούτε ένα μέλος της επιτροπής των ειδικών.
Εν κατακλείδι: Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του γνωρίζουν, ασφαλώς, ότι η πανδημία τούς έχει ξεφύγει και ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Οι ευθύνες τους είναι προφανείς κι ας επιχειρούν να τις αποσιωπήσουν. Όλες τους οι αποφάσεις και οι κινήσεις-ακόμα και την ώρα που η πανδημία καλπάζει και νοσοκομεία καταρρέουν- υπακούουν μόνο στην εκλογική λογική. Λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός είπε σε ξένο συνομιλητή του, κάνοντας επίδειξη κυνισμού και αλαζονείας, ότι η μεγάλη έγνοια του είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις