“Ηφαίστειο που ξυπνά” τα Βαλκάνια
Η Αλβανία δεν μπορεί να κάνει εκλογές στις 30 Ιουνίου και εισέρχεται σε ακόμα βαθύτερη κρίση. Η Πρίστινα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ένωση με την Αλβανία. Ο Ζάεφ προειδοποιεί Μέρκελ πως θα κάνει πρόωρες εκλογές εφόσον δεν δοθεί από την ΕΕ προενταξιακή ημερομηνία. «Ζήτημα ύπαρξης» για τη Βοσνία η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
- 01 Ιουνίου 2019 08:16
Με καζάνι που βράζει μοιάζει όλο και περισσότερο η περιοχή των Βαλκανίων.
Η κυβέρνηση Ράμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία στις 30 Ιουνίου, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει στην αποχή της. Ο Έντι Ράμα «απειλεί» ακόμα πως θα πραγματοποιήσει τις εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση, θεωρείται όμως απολύτως βέβαιο ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θα το επιτρέψει. Το πιθανότερο δε είναι να αναγκαστεί ο Ε. Ράμα να πραγματοποιήσει μαζί εθνικές και δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο, σε μια μεγάλη κίνηση συμβιβασμού με την αντιπολίτευση, που θα επιβάλλουν Βερολίνο και Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή η Πρίστινα εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένωσή της με την Αλβανία, διαμαρτυρόμενη για τη «παρατεταμένη διαδικασία που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας» στους κατοίκους του Κόσσοβου από τις Βρυξέλλες. «Αν η ΕΕ συνεχίσει να απομονώνει το Κόσσοβο, θα εξεταστεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς. Αν η ΕΕ δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει δυο αλβανικά κράτη με δυο σημαίες, ας δεχτούν μόνο τη μία σημαία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι. Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», άλλωστε, προωθείται συστηματικά τόσο από την Πρίστινα όσο και από το Κόσσοβο, με αρκετές μεγάλες δυνάμεις να μην είναι –το λιγότερο- κάθετα αντίθετες σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί τη Μέρκελ ότι αν υπάρξει αρνητική απόφαση για τα Σκόπια θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και …γαία πυρί μειχθήτω, αφού το VMRO θα έχει αρκετές πιθανότητες να κατακτήσει την εξουσία. Ενταξιακή ημερομηνία για την Αλβανία βεβαίως δεν πρόκειται να δοθεί, με την Αθήνα να πιέζει με όλες της τις δυνάμεις ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη για τη Βόρεια Μακεδονία. Το Βερολίνο στηρίζει μία θετική εξέλιξη για τα Σκόπια, Παρίσι, Άμστερνταμ και Κοπεγχάγη, ωστόσο, «πακετοποιούν» τη Βόρεια Μακεδονία με την Αλβανία και προτείνουν αναβολή στην απόφαση. Η απόφαση μάλιστα δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο Κορυφής.
Την ίδια στιγμή διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ζήτημα ύπαρξης» για τη Βοσνία την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ, παρά τις πιέσεις, Κόσσοβο και Σερβία δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα άλλη μια πηγή έντασης να σιγοκαίει και να απειλεί με έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, πολύ περισσότερο που ο ανταγωνισμός ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή καθίσταται όλο και περισσότερο οξύς.