ΚΙΝΑΛ: Οι πειραματισμοί του υπουργείου Μετανάστευσης αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες

ΚΙΝΑΛ: Οι πειραματισμοί του υπουργείου Μετανάστευσης αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες
Πρόσφυγες που έχουν ολοκληρώσει τις διδικασίες ασύλου και έχουν λάβει άδεια παραμονής στην χώρα,παραμένουν στην Πλατεία Βικτωρίας. Eurokinissi

Ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής επιρρίπτει ευθύνες στο Νότη Μηταράκη για τις εικόνες στην πλατεία Βικτωρίας με οικογένειες προσφύγων.

Mε κοινή ανακοίνωση του αρμόδιου βουλευτή, Γιώργου Καμίνη και του Τομέα Μετανάστευσης, το Κίνημα Αλλαγής επιρρίπτει στον υπουργό, Νότη Μηταράκη, υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, την απόλυτη ευθύνη για το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα η πλατεία Βικτωρίας αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16.

«Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ εκφράζεται ο φόβος ότι η πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή. Πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες.

«Ο ίδιος ο υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται. Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα», τονίζεται.

Ο αρμόδιος υπουργός επικρίνεται καθώς χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί το αρμόδιο υπουργείο να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα