Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Ρουμανία
Πληροφορίες του Anadolu αναφέρουν ότι στάλθηκαν γαλλικά στρατεύματα στη Ρουμανία. Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζει τη θέση του ΝΑΤΟ.
- 01 Μαρτίου 2022 13:04
Ενισχύεται η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν ευρωπαϊκά κράτη, τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Γαλλία πρόκειται σήμερα να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Ρουμανία και όχι στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζει τη θέση του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι “δεν θα είναι μέρος της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ή αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας”.
Λαβρόφ: “Οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη”
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης για τον Αφοπλισμό που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη ανέφερε “Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη πίσω στις ΗΠΑ” σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. “Δεν θα επιτρέψουμε στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα” τόνισε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί.
«Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».
Πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για κοινή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα.
Μαζικό μποϊκοιτάζ
Πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν σήμερα από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Λαβρόφ, ο οποίος αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όμως χθες Δευτέρα ακύρωσε το ταξίδι αυτό λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.
Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας.
Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.
Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.
Κάποια μέλη των αντιπροσωπειών κρατούσαν και την ουκρανική σημαία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απευθύνθηκε επίσης με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων.
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε ο Κουλέμπα.
«Η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Κατά συνέπεια η απάντηση σε αυτή την απειλή θα πρέπει να είναι παγκόσμια», υπογράμμισε.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις