Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αυτοβιογραφείται (σχεδόν)

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αυτοβιογραφείται (σχεδόν)
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ Jordan Strauss/Invision/AP

Το «The Fabelmans», η νέα ταινία του μυθικού σκηνοθέτη που τώρα ολοκληρώνεται, εμπνέεται από γεγονότα που βίωσε ο ίδιος μεγαλώνοντας.

Από τον Φρανκ Άμπιγκνεϊλ (1948) –τον άνθρωπο που πριν κλείσει τα 20 του είχε παραχαράξει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κι είχε «δουλέψει» ως πιλότος αεροπορικής, γιατρός και δικηγόρος χωρίς να είναι τίποτα απ’ αυτά–, μέχρι τον Γερμανό βιομήχανο-σωτήρα Όσκαρ Σίντλερ (1908–1974), ή κοτζάμ Αβραάμ Λίνκολν, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει υπογράψει (αυτές και άλλες) απίθανες, χορταστικές και πολυβραβευμένες βιογραφικές ταινίες.

Ένα αστείρευτο ταλέντο Jordan Strauss/Invision/AP

Φαίνεται, λοιπόν, πως στα 75 του ο επιλεγόμενος παραμυθάς του Χόλιγουντ, ο σκηνοθέτης που με το πολυσχιδές έργο του έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τον σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο είναι έτοιμος να παρουσιάσει στον κόσμο την πιο ζόρικη σινεβιογραφία του. Την δική του! Δηλαδή, εντάξει, το «The Fabelmans», που αναμένεται να βγει στις αμερικανικές αίθουσες τον επόμενο Νοέμβριο, λογίζεται, λέει, ως «ημι-αυτογραφικό», με την πλοκή εμπνευσμένη χαλαρά από τα παιδικά χρόνια του Σπίλμπεργκ μεταξύ Καλιφόρνιας και Αριζόνας.

Πώς; Ε, ναι, εννοείται ότι την σκηνοθεσία κάνει ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ. Οι φήμες, τα «αποκλειστικά» και οι εικασίες για το καστ και τους εν γένει συντελεστές του «The Fabelmans» έπιασαν δουλειά από τις αρχές του ’21. Έτσι, μετά από σπέκουλο 12 μηνών, συν διάφορες διαψεύσεις κι επιβεβαιώσεις ξέρουμε πια σίγουρα ότι:

  • Το σενάριο του φιλμ σηματοδοτεί μια ακόμη συνεργασία του Σπίλμπεργκ με τον Τόνι Κούσνερ. Με τον οποίον, θυμίζω, συνυπέγραψαν το σκριπτ του πρόσφατου ριμέικ του «West Side Story» που έχει επτά οσκαρικές υποψηφιότητες για τα βραβεία του Μαρτίου.
  • Ο Σπίλμπεργκ είχε να υπογράψει σενάριο από το 2001 και το «Α.Ι.: Τεχνητή νοημοσύνη».
  • Στο «The Fabelmans» πρωταγωνιστούν η Μισέλ Ουίλιαμς και ο Πολ Ντέινο σε δυο χαρακτήρες εμπνευσμένους από τους γονείς του Σπίλμπεργκ, ο Σεθ Ρόγκεν ως ο αγαπημένος θείος, ενώ τον ίδιο τον σκηνοθέτη στα νιάτα του ενσαρκώνει ο ανερχόμενος Γκέιμπριελ ΛαΜπέλ.
  • Σε άλλους ρόλους εμφανίζονται οι Τζαντ Χιρς, Σαμ Ρέτσνερ, Όουξ Φέγκλι, Κλόι Ιστ, Τζούλια Μπάτερς, Ρόμπιν Μπάρτλετ και Τζίνι Μπερλίν.

Μια συνεργασία-έκπληξη

Κι ενώ, τέλος πάντων, αυτά είχαν γίνει γνωστά, την περασμένη βδομάδα έσκασε βομβίτσα σχετικά με το «The Fabelmans». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το νέο βαρβάτο όνομα που προστέθηκε στο καστ της ταινίας δεν είναι άλλος από τον Ντέιβιντ Λιντς. Τον σκηνοθέτη, oh yes! Με τον οποίον ο Σπίλμπεργκ εκτός από αλληλοεκτίμηση και κοινό επάγγελμα μοιράζεται και την ίδια χρονολογία γέννησης (1946, για τους αριθμολάγνους).

Εκτός καλουπιού: Ντέιβιντ Λιντς AP

Φυσικά, αυτή είναι η πρώτη φορά που Στίβεν και Ντέιβιντ θα συνεργαστούν. Δεν είναι, όμως, καθόλου η πρώτη φορά που ο Λιντς παίρνει θέση
μπροστά από την κάμερα –αντί πίσω της, όπως έχει κάνει για εμβληματικές ταινίες σαν το «Άνθρωπος-ελέφαντας» (1980), το «Μπλε βελούδο» (1986), ή το «Μαλχόλαντ Ντράιβ» (2001). Ως ηθοποιός, λοιπόν, ο Ντέιβιντ Λιντς έχει εμφανιστεί ως πράκτορας του FBI στο «Τουίν Πικς», έχει κάνει γκεστ στο τηλεοπτικό «The Cleveland Show», ενώ κρατούσε κι έναν χαρακτηριστικό δεύτερο ρόλο στο θρυλικό «Λάκι» που περιλαμβάνει την τελευταία μεγάλη ερμηνεία του αμίμητου Χάρι Ντιν Στάντον. Φάτσα άκρως κινηματογραφική, δεν χωράει αμφιβολία, ο Λιντς προσθέτει ένα ακόμη λες-και-το-χρειαζόταν στρασάκι στην ταινία. Αν και δεν έχει ακόμα μαθευτεί ποιον θα υποδυθεί στο μισο-βιογραφικό σύμπαν του Σπίλμπεργκ.

Κι επειδή ο Σπίλμπεργκ, ως ακάματος κι εβραιορθόδοξα αστείρευτος δημιουργός σπάνια καταπιάνεται με ένα πράγμα την φορά, να μια ακόμη είδηση που αφορά αυτόν και την σκηνοθεσία (του). Ένα από τα αμέσως επόμενα πρότζεκτ του ιδιοφυούς σκηνοθέτη είναι, λέει το Variety, μια πρωτότυπη ταινία που θα προεκτείνει, ας πούμε, το μυθικό φιλμ «Μπούλιτ» του 1968. Στο οποίο, βέβαια, ο υπέροχος (αλλά μόνο στο πανί…) Στιβ ΜακΚουίν υποδυόταν τον μπάτσο του Σαν Φρανσίσκο, Φρανκ Μπούλιτ. Που διερευνώντας τον θάνατο ενός «καρφιού» της μαφίας, κι εκεί που κυνηγιέται με το Ford Mustang του στις ανηφορο-κατηφοριές του Φρίσκο γράφει κινηματογραφική ιστορία ως το πιο χαζευτικό αυτοκινητοκυνηγητό στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Και με τον ΜακΚουίν αυτοπροσώπως στο (ένα) βολάν…

Ο Στιβ ΜακΚουίν το 1963 (με άλλο Ford, όχι εκείνο του "Μπούλιτ") AP

Η ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Σπίλμπεργκ δεν θα είναι ριμέικ, αλλά μια μυθοπλασία βασισμένη στον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Ρόμπερτ ελ Φις το 1963 στο μυθιστόρημά του «Βουβός μάρτυρας». Για την ώρα, κανένα όνομα ηθοποιού δεν έχει συνδεθεί με το πρότζεκτ. Αντίθετα, το σενάριο έχει ήδη αναλάβει ο Τζος Σίνγκερ, που μαζί με τον Τομ ΜακΚάρθι κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου το 2016 για το άψογο και μεγαλειώδες
«Spotlight: Όλα στο φως»
.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα