Το “κλείνομαι στο καβούκι μου” το χρωστάμε σε ένα σκουλήκι

Το “κλείνομαι στο καβούκι μου” το χρωστάμε σε ένα σκουλήκι
Το σκουλήκι με το φαλλικό σχήμα που έζησε προ 500 εκατομμυρίων χρόνων αποτελεί τη νωρίτερη ένδειξη συμπεριφοράς που σήμερα είναι γνωστή ως 'κλείνομαι στο καβούκι μου'. Kαθηγητής Ζhang Κisuang/Yunnan University

Μελετητές στη Μεγάλη Βρετανία μελέτησαν απολίθωμα που χρονολογείται από την Κάμβρια περίοδο. Είχε σχήμα φαλλού και αποτελεί τη νωρίτερη ένδειξη συμπεριφοράς που σήμερα είναι γνωστή ως "κλείνομαι στο καβούκι μου".

Το “κλείνομαι στο καβούκι μου” (στην αγγλική hermit crab) είναι ιδιωματισμός που περιγράφει συμπεριφορά σχετική με την τάση μας να απομονωνόμαστε, όταν δεν νιώθουμε καλά ή/και ασφαλείς.

Μέσω μελέτης που έκαναν Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology αποκαλύφθηκε πως η φράση αυτή παραπέμπει σε συμπεριφορά σκουληκιού που ζούσε στη θάλασσα, πριν 500 εκατομμύρια χρόνια και συνήθιζε να κρύβεται σε άδεια κοχύλια που ήταν στον πυθμένα, για να προστατευτεί από τα αρπακτικά.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN, το εν λόγω σκουλήκι είχε φαλλικό σχήμα και ανακαλύφθηκε σε ανάλυση που έγινε σε απολιθώματα που βρέθηκαν στην περιοχή Yunnan, στη νότια Κίνα. Είχε διατηρηθεί ο μαλακός ιστός τεσσάρων σκουληκιών πέους που ονομάζονται Eximipriapulus. Χρονολογούνται από την Κάμβρια περίοδο (τοποθετείται από 510.000.000 έως 570.000.000 χρόνια πριν).

Ο εκ των συγγραφέων της έρευνας και καθηγητής παλαιοντολογίας στο University of Durham, Martin Smith δήλωσε ότι “τα σκουλήκια αυτά κάθονταν πάντα μέσα στους ίδιους τύπους κελυφών, στην ίδια θέση και με τον ίδιο προσανατολισμό.

Η μόνη εξήγηση για αυτό είναι ότι τα κοχύλια ήταν τα σπίτια τους -κάτι που προκάλεσε πραγματική έκπληξη”, καθώς η εμφάνιση ‘συμπεριφοράς ερημίτη’ είχε τοποθετηθεί από επιστήμονες πολύ αργότερα και συγκεκριμένα, πριν 170 εκατομμύρια χρόνια και την εποχή των δεινοσαύρων.

Οι ερευνητές διαβεβαίωσαν πως έκαναν τα δέοντα, προκειμένου να αποδειχθεί πως τα σκουλήκια πέους δεν χρησιμοποιούσαν τα κοχύλια ως καταφύγιο, από περιβαλλοντική συνθήκη που προκάλεσε το θάνατο τους ή για να γεννήσουν. Προφανώς παρέθεσαν και τα σχετικά στοιχεία στη δημοσίευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα