ΗΠΑ: Πολιτείες αποφασίζουν μποϊκοτάζ στη βότκα, όμως αυτή δεν έρχεται από τη Ρωσία

ΗΠΑ: Πολιτείες αποφασίζουν μποϊκοτάζ στη βότκα, όμως αυτή δεν έρχεται από τη Ρωσία
Ράφι με βότκες AP

Αν και η βότκα είναι το ποτό - σήμα κατατεθέν της Ρωσίας, η χώρα δεν βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς του δημοφιλούς ποτού.

Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, διέταξε τα κρατικά καταστήματα λιανικής να βγάλουν τη βότκα Russian Standard από τα ράφια, ακολουθώντας το Νιου Χάμσαϊρ και την Πενσυλβάνια στο μποϊκοτάζ του δημοφιλούς ρώσικου ποτού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Θα κάνουμε ότι μπορούμε από πλευράς μας για να απωθήσουμε τους Ρώσους εισβολείς και να σταθούμε δίπλα στους αδελφούς και τις αδερφές μας στην Ουκρανία“, είπε ο Κοξ, ωστόσο η κίνηση αυτή είναι περισσότερο συμβολική, παρά ουσιαστική κίνηση μποϊκοτάζ, καθώς μόνο το 1,2% των εισαγωγών βότκας φέρεται να προέρχεται από τη Ρωσία σύμφωνα με το RT.

Από τις εισαγωγές βότκας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021 στις ΗΠΑ, μόνο 18,5 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τη Ρωσία – σε σύγκριση με 660 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τη Γαλλία.

Αν και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των Ρώσων, η βότκα δεν εξάγεται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία.

Το μποϊκοτάζ στην ρωσικό βότκα σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως περισσότερο συμβολικό παρά μέρος οικονομικής στρατηγικής.

Η βότκα έχει μακρά παράδοση στη ρωσική κουλτούρα, με τους Times να την έχουν περιγράψει στο παρελθόν ως “αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής”.

Πρόκειται για ένα άχρωμο και άοσμο ποτό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλούς τρόπους και να δημιουργηθούν πολλά κοκτέιλ, με τα χαρακτηριστικά αυτά να την καθιστούν ιδιαίτερη δημοφιλή στην αγορά των ΗΠΑ και να θέτει ψηλά τα ανταγωνιστικά στάνταρ σε παρασκευαστές από διάφορες χώρες.

Παρά το γεγονός πως 76,9 εκατομμύρια κιβώτια βότκας των εννέα λίτρων πουλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2020, με έσοδα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους οινοπνευματοποιούς, το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά δεν ήταν τόσο μεγάλο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 1 τοις εκατό της βότκας που εισήχθη στις ΗΠΑ το 2017.

Οπότε το μποϊκοτάζ δεν είναι για οικονομικούς λόγους καθώς κορυφαίοι εξαγωγείς βότκας είναι η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Λετονία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα