Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις
Η εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία παραμένει "ζοφερή και ασαφής". Ποιες θα είναι οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής.
- 28 Φεβρουαρίου 2022 13:05
Το κλείσιμο εργοστασίων και το «πάγωμα» εμπορικών συναλλαγών με την Ουκρανία είναι οι πρώτες άμεσες επιπτώσεις που καταγράφουν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η εικόνα παραμένει «ζοφερή και ασαφής» σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος ελληνικής επιχείρησης που διαθέτει θυγατρική στην Ουκρανία, εκτίμηση που υποδεικνύει την αβεβαιότητα, στην οποία έχει εισέλθει η επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ απηχεί τις ανησυχίες για νέα διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Coca-Cola HBC ήδη διέκοψε από την προηγούμενη εβδομάδα τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία, όπως και ο όμιλος Σαράντη, που διαθέτει παραγωγική μονάδα στη χώρα μέσω της θυγατρικής του, Ergopack. Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία έχει προχωρήσει και η εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών ELTON. Παρουσία στην περιοχή αλλά μικρότερη έκθεση διαθέτει επίσης η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης (μέσω της θυγατρικής παραγωγικής εταιρείας Global Colors στη Ρωσία), και η Cenergy (διαθέτει joint venture των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Ρωσία).
Σε επίπεδο προμηθειών ωστόσο αναμένεται να επηρεαστούν οι εισηγμένες αλευροβιομηχανίες (Λούλης, Κεπενός, Σαραντόπουλος), που εισάγουν σημαντικό τμήμα των πρώτων υλών τους από Ουκρανία και Ρωσία. Αν και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη νέα αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο μεγαλύτερος προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί στις αλευροβιομηχανίες, αφενός διότι προμηθεύονται σημαντικό μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αφετέρου διότι η νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές των σιτηρών. Σημειώνεται ότι το ποσοστό του όγκου αγορών από Ρωσία και Ουκρανία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από αυτό της αξίας δεδομένου ότι, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά σιτάρια, τα ρωσικά και τα ουκρανικά είναι αρκετά φθηνότερα.
Ανησυχία, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία και την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία εκφράζουν και οι παραγωγοί και έμποροι της εγχώριας γουνοποιίας. Προβλέπουν ότι ο κλάδος μπαίνει σε νέα κρίση, μετά την πτώση τζίρου άνω του 70% στην πανδημία, καθώς οι εξελίξεις φορούν τους καλύτερους πελάτες τους, δηλαδή τους Ρώσους και τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το 2019 -που ήταν μια κακή χρονιά για τον κλάδο- ο τζίρος, εξαιρουμένων των εκτροφείων, κυμάνθηκε στα 180 εκατ. ευρώ, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Η αξία του μεριδίου της Ουκρανίας υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Την διετία της πανδημίας, 2020 και 2021 ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 40-50 εκατ. ευρώ και οι δύο χώρες είχαν μερίδιο που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 8-9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σωρευτικά την περίοδο της πανδημίας, γύρω στα 17 εκατ. ευρώ.
Προβληματισμός επικρατεί και στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν βασικούς προμηθευτές χάλυβα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουκρανία, στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της εμπορίας φρούτων και λαχανικών, εστίασης και τουρισμού, διαθέτοντας εκεί γραφεία αντιπροσώπευσης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις