Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20% – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20% – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι
Ουρές έξω από τράπεζα στη Ρωσία AP

Διπλασιάζει τα επιτόκια η Ρωσία μετά την πτώση σχεδόν 30% στο ρούβλι, που ακολούθησε τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Αρχίζει να αγοράζει ξανά χρυσό μετά από 2 χρόνια η Ρωσία.

Σοβαρά πλήγματα στη ρωσική οικονομία έχουν προκαλέσει οι νέες σκληρότερες κυρώσεις που ανακοίνωσε το Σάββατο η Δύση, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Κυριακή, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να υπάρξει κρίση στις τράπεζες της χώρας.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%) για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων χθες Κυριακή για να στηρίξει την εσωτερική αγορά, καθώς πασχίζει να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αγοράζει ξανά χρυσό μετά από 2 χρόνια

Μετά από παύση δύο ετών, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρόκειται να αρχίσει να αγοράζει χρυσό, καθώς οι εγχώριοι παραγωγοί της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρυσού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι «θα ξαναρχίσει την αγορά χρυσού στην εγχώρια αγορά πολύτιμων μετάλλων».

Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου – το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο – αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η κεντρική τράπεζα αύξησε την αγορά χρυσού, καθώς οι εγχώριες εταιρείες έδιναν μάχη να πουλήσουν στο εξωτερικό. Μεταξύ 2014 και 2019 απέκτησε περισσότερους από 1.200 τόνους χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Για τη Μόσχα, οι αγορές ήταν επίσης ένας τρόπος μείωσης της έκθεσης της χώρας σε αμερικανικά δολάρια στα επίσημα αποθέματά της.

Έπεσε σχεδόν 30% το ρούβλι μετά τις νέες κυρώσεις

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Αλματώδης αύξηση του αργού WTI (+6%), και του Brent (+5%)

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, κάτι που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι: σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έπεφτε κατά σχεδόν 30% στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος νωρίς σήμερα.

«Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες», εκτίμησε ο Άντι Λίπαου, ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates του Χιούστον σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, μεθαύριο Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα