Τσίπρας: Προοδευτικές λύσεις στα Βαλκάνια, μακριά από εθνικισμούς
Κλειδί η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε μιλώντας στην Β.Μακεδονία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η «μπηχτή» προς τον Ζάεφ για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία
- 01 Ιουλίου 2021 21:20
Η επίλυση των διαφορών με διάλογο και συμφωνίες μακριά από συγκρούσεις αποτελεί θεμελιακό στοιχείο των προοδευτικών πολιτικών επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Απεύθυνε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σε Αθήνα και Σκόπια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί έμμεσα αλλά αιχμηρά στον Ζόραν Ζάεφ για την υπόθεση του ονόματος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας» είπε «έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα – βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο:H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά». Αναφέρθηκε σε εχθρούς της συμφωνίας που «ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να μας βάλουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιποίνων που θα ξηλώσει αυτά που χτίσαμε μέχρι τώρα». Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ανέφερε πως «δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη». Αναφορά που εκλαμβάνεται ως αιχμή προς τον Ζόραν Ζάεφ για το μήνυμά του σχετικά με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας για την οποία χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία».
Ταυτόχρονα όμως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Είπε πως «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα». Πιο συγκεκριμένα πρότεινε «να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα της εφαρμογής προοδευτικών αντιλήψεων στην εξωτερική πολιτική. Είπε χαρακτηριστικά πως «πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. Ούτε ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις». Τόνισε πως «αν αφήσεις μια σύγκρουση παγωμένη για πολύ καιρό, τότε ο πάγος λιώνει μόνο με την σύγκρουση όπως βλέπουμε σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη».
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως υπήρξε παρεμβατικός συνολικά για την πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοιχείο που επιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο που είχε στην εν λόγω διάσκεψη όπου συμμετείχαν στον κορυφαίο επίπεδο οι πολιτικές ηγεσίες των βαλκανικών κρατών. Σημείωσε ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών «πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να ξαναγυρίσουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό». Με βάση αυτά επισήμανε ότι η Βουλγαρία που έχει ενστάσεις για την ένταξη της Β.Μακεδονίας οφείλει«να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί – και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον». Ανέφερε επίσης σχετικά με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο πως «πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις