Ξεκινά η διαπραγμάτευση για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη
Σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη αλλά και για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου.
- 27 Δεκεμβρίου 2018 11:44
Εν αναμονή της Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα κυρωθεί μετά τις γιορτές για δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη Σταθάκη το οικονομικό επιτελείο ξεκινά από αύριο την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα διασφαλιστεί η παράταση της πρώτης κατοικίας και μετά την 1/3/2019.
Δεδομένο είναι ότι ο διάδοχος του σημερινού νόμου δεν θα διατηρήσει τα σημερινά περιουσιακά και εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 13.906 ευρώ μέχρι και τα 280.000 και εισόδημα 40,800 για οικογένεια με τρία παιδία. Τα συναρμόδια υπουργεία οικονομίας και οικονομικών θα παρουσιάσουν ένα νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας βασισμένο στο λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο»: Σημαντικό κούρεμα στο ύψος δανείου επέκταση χρόνου αποπληρωμής μείωση επιτοκίων και επιδότηση της δόσης από το κράτος κατά τουλάχιστον 30%. Ωστόσο ως κόκκινη γραμμή θέτουν το νέο όριο προστασίας να μην είναι χαμηλότερο από τα 100.000 ευρώ όπως ζητούν οι τράπεζες αλλά να κυμαίνεται από τα 150.000 έως 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας με αυστηρό έλεγχο στις αιτήσεις ώστε να αποφευχθούν νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα σπεύσουν.
Στόχος είναι υπουργεία και δανειστές να έχουν συμφωνήσει μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου ώστε το σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας να συζητηθεί και να κυρωθεί και από τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Αγώνας και για το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά
Παράλληλα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν συζήτηση με το υπουργείο οικονομικών (το οποίο συνεχίζει να δηλώνει άγνοια για το θέμα) για μια αλλαγή καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Ως γνωστό η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο από το 9% (ο μειωμένος) και το 17% ο βασικός που ισχύει σήμερα στο 13% και το 24% αναβλήθηκε για έξι μήνες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τις 31.12.2018 Με την προθεσμία να λήγει μέχρι και την Δευτέρα υπάρχει ακόμη συζήτηση για μια νέα παράταση με συμφωνία όλων των δανειστών αλλά και των μελών του Eurogroup. Στόχος είναι αυτήν τη φορά να μην επαναληφθεί η κατάσταση του είχε δημιουργηθεί τον Ιούλιο όταν η Γερμανία είχε μπλοκάρει την τελευταία δόση του δανείου του ESM ύψους 15 δις ευρώ προς την Ελλάδα με αφορμή τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά. Δεδομένο ότι η ΠΝΠ δεν όριζε σαφώς την λήξη του «ευνοϊκού» καθεστώτος για να πέντε νησιά η Γερμανία θεώρησε ότι αναιρείται ένα μνημονικό μέτρο και δεν κύρωσε στην Βουλή της , την καταβολή της δόσης προς την χώρα μας μέχρι που έγινε η διευκρίνιση ότι το προνόμιο λήγει οριστικά στο τέλος του 2018.
Παρότι έως τώρα τηρούνται για ευνόητους λόγους εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι για το θέμα μιλώντας στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, είπε ότι το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ θα παραταθεί περαιτέρω με νέα ΠΝΠ αλλά απέφυγε να προσδιορίσει την νέα παράταση.