Λιβύη: Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο

Λιβύη: Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο
Συλλογή μεταναστών στη Λιβύη AP

Πάνω από 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης την Τρίτη. Πέντε επιζήσαντες περισυνελέγησαν από ψαράδες και μεταφέρθηκαν πίσω στη στεριά.

Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοιαρίου στον οποίο επέβαιναν στ’ ανοιχτά της Λιβύης την Τρίτη, ένα νέο δράμα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

“Τουλάχιστον 15 μετανάστες θεωρούνται νεκροί μετά το ναυάγιο την Τρίτη του πλοιαρίου τους στ΄ανοιχτά της Σαμπράθας”, 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. “Πέντε επιζήσαντες περισυνελέγησαν από ψαράδες και μεταφέρθηκαν πίσω στη στεριά”, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Φεντερίκο Σόντα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη.

Το βράδυ της Τρίτης, η ακτοφυλακή αναχαίτισε περισσότερους από 70 άλλους μετανάστες και τους μετέφερε πίσω στο λιβυκό έδαφος, πρόσθεσε ο Σόντα.

Παρά τα βίαια επεισόδια που συνεχίζονται μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σημαντικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που εγκαταλείπουν εξαιτίας της αστάθειας άλλα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διακινητές και λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί σε αυτήν τη μεσογειακή χώρα, η οποία απέχει σχεδόν 300 χλμ. από τις ιταλικές ακτές και είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η GNA ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Λίβυου πρώην ακτοφύλακα, του Αμπντ αλ-Ράχμαν αλ-Μίλαντ, 30 ετών, κατά του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ και ο οποιος καταζητείτο για εμπορία ανθρώπων.

Σε βάρος αυτού του πρώην διοικητή μονάδας της ακτοφυλακής στη Ζάουια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) και τοπικού βαρόνου κάθε είδους διακίνησης εκδόθηκε ειδοποίηση από την Ιντερπόλ μετά το αίτημα της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2020, σχεδόν 10.000 μετανάστες αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα