Πολιτική “γραμμή άμυνας” στα δύσκολα που έρχονται αναζητεί η κυβέρνηση
Στην Αθήνα διαπιστώνουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, ενώ ήδη η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης
- 26 Φεβρουαρίου 2022 07:38
Την επικοινωνιακή “γραμμή άμυνας” και πολιτικής διαχείρισης των οικονομικών συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναζητεί η κυβέρνηση. Και αυτό καθώς διαβεβαιώνει μεν ότι η χώρα δεν θα ξεμείνει από φυσικό αέριο, αλλά γνωρίζει ότι το νέο κύμα ακρίβειας που έρχεται δεν είναι διαχειρίσιμο πρακτικά και πολιτικά.
Η ΕΕ για μία ακόμη φορά “κλώτσησε το τενεκεδάκι” όσον αφορά στη λήψη κοινών ευρωπαϊκών μέτρων για τον τομέα της ενέργειας, αφού η Σύνοδος Κορυφής κάλεσε την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για να εξεταστούν… και πάει λέγοντας, με τους γνωστούς ευρωπαϊκούς ρυθμούς, την ώρα που οι τιμές συνεχίζουν την ξέφρενη κούρσα.
Οι προτάσεις που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπονται λοιπόν στις βρυξελλιώτικες καλένδες.
Αλλά ακόμη και να παραταθεί η δημοσιονομική περίοδος χάριτος στην ΕΕ για ένα χρόνο, δηλαδή να καθυστερήσει η επιστροφή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως έχει προτείνει η Αθήνα και όπως πράγματι είναι πιθανό, εάν δεν υπάρξει ένα νέο κοινό ταμείο για μέτρα στήριξης και η κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί σε κονδύλια του προϋπολογισμού για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα περιθώρια κινήσεων είναι ασφυκτικά. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν όλες τις πιθανές “τσέπες” και επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.
Πολιτικά η Νέα Δημοκρατία μπορεί βέβαια να επικαλεστεί ότι η κρίση είναι διεθνής και οφείλεται σε γεγονότα εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτό θα εξευμενίσει τους πολίτες, που ήδη βλέπουν τις συνέπειες του κύματος ανατιμήσεων στην τσέπη και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου και φοβούνται για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός πάντως κατά τη χθεσινή συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραδέχθηκε ότι: “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις”. Δήλωσε ότι “θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας”. Όμως υποστήριξε ότι: “Το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα.”
Η Αθήνα εξάλλου καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ανησυχεί ότι θα μπορούσε να “ανοίξει την όρεξη” και στην Τουρκία. Για αυτό και η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία για παράβαση του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων και αναθεωρητισμό. Και για αυτό ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα είπε στη Ρωσία για να τα ακούει και η Τουρκία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις