Στριμάρουν τώρα: Άνοδος και πτώση του Κάνιε Γουέστ,επίκαιρα πολιτικά θρίλερ από την Αργεντινή

Στριμάρουν τώρα: Άνοδος και πτώση του Κάνιε Γουέστ,επίκαιρα πολιτικά θρίλερ από την Αργεντινή
jeen-yuhs: A Kanye Trilogy. Kanye West in jeen-yuhs: A Kanye Trilogy. Cr. Netflix © 2022 Netflix

Σινεμά από το σπίτι, κάθε εβδομάδα. Οι τοπ επιλογές, διαλεγμένες κάθε εβδομάδα από το NEWS 24/7.

Πολλές οι streaming επιλογές στο ελληνικό ίντερνετ, γι’αυτό κι εμείς διαλέγουμε κάθε εβδομάδα τους τοπ τίτλους που αξίζει να δοκιμάσεις. Σήμερα έχουμε ένα διαφορετικό μουσικό biopic στο Netflix, δύο δυνατά (και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους) πολιτικά θρίλερ στην Αργεντινή, και μια σπουδαία ελληνική ταινία μικρού μήκους με βραβείο στις Κάννες.

***

jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Συναρπαστικό ντοκιμαντέρ πάνω στην πολύπλοκη φιγούρα του Κάνιε Γουέστ, που παρουσιάζεται στο Netflix ως δράμα τριών πράξεων. (Έχουν προβληθεί οι δύο πρώτες – η τρίτη έρχεται την επόμενη εβδομάδα.) Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε αρχειακό υλικό που δεν είχε προβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα, το οποίο είχε καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων και χαρτογραφεί την πορεία του μουσικού και σταρ από τις μέρες του ως ανερχόμενος παραγωγός στο Σικάγο (όταν και προσπαθούσε να πετύχει το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική, ανεπιτυχώς) μέχρι την ανοδική του πορεία, τον θάνατο της μητέρας του, μέχρι και την αποτυχημένη του προεδρική υποψηφιότητα το 2020. Μια εντυπωσιακά κοντινή ματιά σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες της ποπ κουλτούρας του 21ου αιώνα.

Στριμάρει: Netflix

Αζόρ: O Κώδικας του Τραπεζίτη

Στην υπό δικτατορία Αργεντινή του 1980, ένας Ελβετός τραπεζικός εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όταν ο αντικαταστάτης του αναλαμβάνει να διερευνήσει ο ίδιος την υπόθεση, βυθίζεται σε ένα μυστήριο που εκτυλίσσεται πίσω από τις βαριές πόρτες μεγαλοαστικών γραφείων και τους πυκνούς κήπους των νεόπλουτων ευνοούμενων του καθεστώτος.

Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, για την οποία γράφαμε κατά την έξοδό της στις αίθουσες:

Μετακινούμενος ανάμεσα σε πλούσιους, εντυπωσιακούς χώρους εκκωφαντικά νεκρικής σιωπής, που στεγάζουν τους νεόπλουτους που στηρίζουν (και στηρίζει) το καθεστώς, ο Ίβαν ερευνά την εξαφάνιση εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις νέες του συνεργασίες. Υπάρχει κάποια αλήθεια που πρόκειται να έρθει στο φως; Ακόμα σημαντικότερα, υπάρχει φως στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει η όποια αλήθεια;

Ο Φοντάνα χτίζει την αφήγηση του βουβά, υπόγεια, διατηρώντας τον θεατή -όπως και τους ήρωές του- σε ένα επίπεδο παρατεταμένης έντασης δίχως διεξόδους. Αφήνοντας το φινάλε (με α λα “Αποκάλυψη Τώρα!” χροιές) να καταπλακώσει αμείλικτα, δίχως να χρειάζεται την παραμικρή κορώνα. Από τις μεγάλες εκπλήξεις της σεζόν, κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, γεμάτα αυτοπεποίθηση ντεμπούτα που έχουμε δει τελευταία.

Στριμάρει: Cinobo

Ο Πρόεδρος

Παραμένουμε στις πολιτικές εντάσεις της Αργεντινής με ένα πιο mainstream αλλά και απόλυτα λειτουργικό φιλμ. Ο πρόεδρος της Αργεντινής βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην πολιτική και την προσωπική του ζωή κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής σε ένα απομακρυσμένο ξενοδοχείο στην καρδιά των Άνδεων, όπου και θα οριστικοποιηθούν περιφερειακές στρατηγικές, γεωπολιτικές συμμαχίες και το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος έχει να πάρει μια τρομακτική απόφαση: θα προστατέψει την εξουσία του ή θα σταθεί στην οικογένειά του και θα υπερασπιστεί τις αξίες του; Από τους παραγωγούς του “Ιστορίες για Αγρίους”, πατάει πάνω στο πολιτικό σινεμά των ΄70s και συνομιλεί με το μακιαβελικό “House of Cards”.

Στριμάρει: ERTflix

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς

Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει σε κανέναν: περπατώντας στην έρημο, μαθαίνει πώς είναι άρρωστη. Υποκρίνεται ότι δεν την νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της;

Με αφορμή την κυκλοφορία στις αίθουσες του υπέροχου “Σελήνη, 66 Ερωτήσεις”, της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Ζακλίν Λέντζου με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη, επισκεπτόμαστε ξανά την αριστουργηματική μικρού μήκους συνεργασία τους. Το φιλμ του 2018 βραβεύτηκε σε Κάννες και Δράμα και παραμένει ένα από τα πιο προσωπικά, χειροποίητα και συναισθηματικά έργα των τελευταίων χρόνων.

Στριμάρει: Cinobo

Γκαγκάριν

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα που περιβάλλουν το Παρίσι, ήταν κι αυτό που ονομάστηκε «Γιούρι Γκαγκάριν». Μισό αιώνα μετά, το συγκρότημα Γκαγκάριν στέκεται απαξιωμένο και υποβαθμισμένο. Οι οικογένειες που κατοικούσαν σ’ αυτό άρχισαν να το εγκαταλείπουν, όταν αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Όμως ένα μικρό αγόρι, ο Γιούρι, που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης, δεν συμφωνεί και προσπαθεί μαζί με τους φίλους του, τα παιδιά των τελευταίων ενοίκων του Γκαγκάριν, να σώσει το συγκρότημα από την κατεδάφιση.

Μια λυρικά κοινωνική ματιά στα φτωχά προάστια αναμιγνύεται άτοπα με τον μαγικό ρεαλισμό σε ένα κάπως αταίριαστα μελιστάλαχτο, αλλά κατασκευαστικά και οπτικά εντυπωσιακό δράμα. Επίσημη επιλογή του «χαμένου» Φεστιβάλ Καννών του 2020.

Στριμάρει: Viva

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα