Οι ΗΠΑ “δένουν” τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας με τη δολοφονία του Κασόγκι
Εν αναμονή της αποχαρακτηρισμένης έκδοσης της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποδεικνύει ότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε την εκτέλεση.
- 25 Φεβρουαρίου 2021 11:48
Δυόμιση χρόνια μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi αποκαλύπτεται, μέσω δικαστικών εγγράφων που αποκάλυψε το CNN πως οι 15 δολοφόνοι του δημοσιογράφου -που πλήρωσε με τη ζωή του τις αποκαλύψεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη βασική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας-, είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία (για το έγκλημα), με ιδιωτικά αεροπλάνα εταιρίας που είχε κατάσχει ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας.
“Σύμφωνα με οδηγίες της Αυτού Μεγαλειότητος, του Πρίγκιπα Σαλμάν, εγκρίναμε αμέσως την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, για την κατάσχεση” είχε γράψει ο Υπουργός, ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει την εντολή, σε έγγραφο που έχει την υπογραφή του και τη σφραγίδα ‘Top Secret’ -και έχει να κάνει με αστική μήνυση του Καναδά στις αρχές του 2021.
Eν αναμονή της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ
Η είδηση που μόλις διαβάσατε ήλθε ως trailer της πολυαναμενόμενης έκθεσης που θα δημοσιεύσουν την Πέμπτη 25/2 οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με λεπτομέρειες για όσους κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Khashoggi. Ως προς αυτήν την εξέλιξη τεράστιο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι Πρόεδρος της χώρας είναι πια, ο Joe Biden. Θα πρόκειται για μια version με στοιχεία που αποφασίστηκε πως μπορούν και να μην είναι πια απόρρητα -με το Κογκρέσο να έχει δώσει τη συγκατάθεση του και να περνά ειδικό νόμο, ώστε να γίνει η αποκάλυψη.
Σύμφωνα με πηγές, θα τεκμηριώνει πως ο Mohammed bin Salman ενέκρινε τη δολοφονία. Έχει προηγηθεί η έκθεση ερευνητή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία “είναι ασύλληπτο να μην γνώριζε ο Πρίγκιπας Salman την επιχείρηση”.
Η Σαουδική Αραβία έχει στο κρατικό ταμείο 400.000.000.000 δολάρια. Η προσωπική αξία του εν λόγω Πρίγκιπα (ο οποίος υποβλήθηκε την Τετάρτη 24/2 σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας ‘που ήταν επιτυχημένη’) εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ αυτών που του ανήκουν είναι και ο πίνακας Salvator Mundi του Leonardo da Vinci (πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie, το Νοέμβριο του 2017 για το ποσό ρεκόρ των 450.300.000 δολαρίων), ενώ στις αρχές του 2018 είχε κάνει μια περιοδεία στις ΗΠΑ για να συναντήσει πολιτικούς, επιχειρηματίες και σταρ του Hollywood. Ο Donald Trump είχε να πει τα καλύτερα για το φίλο που είχε αποκτήσει από τον Αύγουστο του 2016. Προς το τέλος του 2018 δολοφονήθηκε ο Khashoggi.
Ο Bryan Fogel, ο οποίος έχει καταγραφεί στα κιτάπια της ιστορίας του πλανήτη ως ένας εκ των θριάμβων του σωστού timing (όταν είχε την ιδέα να πάρει αναβολικές ουσίες για να διαπιστώσει πόσο μπορούν να βοηθήσουν έναν ποδηλάτη, του πρότειναν να μιλήσει με γιατρό του αθλητικού εργαστηρίου dopping control της Ρωσίας και ενώ έγινε η επικοινωνία ξέσπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία των σπορ, ενώ η πηγή του ήταν το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας -το documentary που είχε τίτλο ‘Icarus’ να βραβεύεται και με Oscar) αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δολοφονία του Jamal Khashoggi και το αποτέλεσμα μπορείς να το βρεις on demand.
Σε περίπτωση που δεν είναι πρόχειρες οι πληροφορίες για όσα έγιναν στις 2/10 του 2018, ιδού οι ημερομηνίες ‘κλειδιά’.
2/10: Δυο εβδομάδες μετά το άρθρο του Khashoggi στην Washington Post που είχε τίτλο ‘Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι η ελεύθερη έκφραση‘, ο δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία που ζούσε στις ΗΠΑ πήγε στο Προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να καταθέσει τα έγγραφα του διαζυγίου του από την πρώτη του σύζυγο -καθώς ήθελε να παντρευτεί την Hatice Cengiz, η οποία τον συνόδευσε έως την είσοδο.
4/10: Ο Khashoggi δηλώθηκε ως αγνοούμενος, με το Προξενείο να ενημερώνει επισήμως, πως όντως ο ρεπόρτερ είχε ραντεβού και αποχώρησε από το κτίριο, μετά την κατάθεση των εγγράφων. Την ίδια ημέρα, οι αρχές της Τουρκίας δήλωναν πως “έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ο Khashoggi είναι ακόμα μέσα στο κτίριο”.
6/10: Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν στη διάθεση τους, ο Khashoggi είχε δολοφονηθεί εντός του Προξενείου “με τη δολοφονία να είναι προμελετημένη, ενώ το πτώμα του μεταφέρθηκε εκτός του Προξενείου”.
8/10: Οι τουρκικές αρχές κλήτευσαν τον Πρόξενο της Σαουδικής Αραβίας, ενημερώνοντας τον πλανήτη πως είχε την υποχρέωση να παρέχει στοιχεία που θα αποδείκνυαν πως ο Khashoggi είχε εξέλθει του κτιρίου. Ο Recep Tayyip Erdogan είχε επίσης, τοποθετηθεί, λέγοντας πως “οι Σαουδάραβες πρέπει να αποδείξουν, με οπτικό υλικό την έξοδο του. Αυτοί που ρωτούν τις τουρκικές αρχές πού είναι ο δημοσιογράφος, θα έπρεπε να ρωτούν “πώς έγινε αυτό;“.
9/10: Στη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την εξαφάνιση, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως η έρευνα τους θα συνεχιστεί εντός του Προξενείου. Η Cengiz ζήτησε (με άρθρο στη Washington Post) από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να βοηθήσει τις έρευνες, καλώντας τους Σαουδάραβες παρέχουν όλα όσα είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του Προξενείου, τη μέρα της επίσκεψης του Khashoggi. Υπήρχε εικόνα από την είσοδο του, αλλά όχι από την έξοδο του.
10/10: Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών -στα τουρκικά media-, στις οποίες εμφανιζόταν η φερόμενη ως ‘ομάδα δολοφονίας’ που είχε στείλει η Σαουδική Αραβία για να ‘εξαφανίσει’ τον Khashoggi, ο Donald Trump ενημέρωσε πως μίλησε με τους Σαουδάραβες (χωρίς να δώσει λεπτομέρειες) και με τους Τούρκους “ώστε να μάθουμε τι έχει συμβεί”. Μια μέρα μετά είπε και ότι “οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ένα στενό συνεργάτη των ΗΠΑ που έχει συμφωνήσει να αγοράσει οπλοστάσιο αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από την Αμερική, θα μας ζημιώσουν”.
13/10: Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αποκάλυψε πως ο Khashoggi είχε βασανιστεί (για επτά λεπτά) πριν δολοφονηθεί. Τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της ήταν από το Apple Watch που φορούσε και έδειχναν ότι του είχαν κόψει τα δάχτυλα και μετά το κεφάλι. Το μέσο είχε διαθέσει στην αστυνομία όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ακουστικού υλικού -από το iPhone του θύματος, το οποίο είχε αφήσει στη σύντροφο του πριν την είσοδο του στο Προξενείο. Ο Trump σχολίασε πως δεν υπήρχαν ακόμα στοιχεία πέραν κάθε αμφιβολίας.
15/10: Οι τουρκικές αρχές εξασφάλισαν ένταλμα και προχώρησαν σε έρευνα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμειναν 9 ώρες. Διαπιστώθηκε πως είχαν ‘πειραχθεί’ οι χώροι, όπου ενδεχομένως να υπήρχαν στοιχεία όσων είχαν γίνει. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είχαν σχολιάσει πως η αλλοίωση ήταν τέτοια που ενίσχυαν την υποψία πως ο Khashoggi είχε δολοφονηθεί. Η εφημερίδα ‘Sabah’ αποκάλυψε ότι παραμονή του ραντεβού του δημοσιογράφου στο Προξενείο, είχαν προσγειωθεί στην Τουρκία 15 άτομα των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας -τέσσερις άνηκαν στην προσωπική φρουρά του Πρίγκιπα Mohammed Salman -de facto ανώτατος άρχοντας της Σαουδικής Αραβίας. Υπήρχαν και φωτογραφίες που αποδείκνυαν τον ισχυρισμό.
17/10: Διέρρευσε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Προξενείου, που έδειχνε όχημα που άνηκε στους Σαουδάραβες να αποχωρεί από το χώρο, δυο ώρες μετά την άφιξη του Khashoggi, με προορισμό το σπίτι του Πρόξενου -όπου διατάχθηκε έρευνα. Παρεμπιπτόντως, ο Πρόξενος είχε εγκαταλείψει την Τουρκία κάποιες μέρες μετά την εξαφάνιση του Khashoggi. Υπήρχαν και επιπλέον στοιχεία που στήριζαν τον ισχυρισμό ότι ο δημοσιογράφος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.
18/10: Μετά τα αλλεπάλληλα “ακόμα δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία’ ο Trump δήλωσε δημοσίως ότι “όλα δείχνουν πως ο Khashoggi δολοφονήθηκε” και απείλησε με σοβαρές συνέπειες τη Σαουδική Αραβία “εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το φόνο”.
19/10: Η αστυνομία της Τουρκίας ‘άπλωσε’ τις έρευνες έως το δάσος που είναι κοντά στο Προξενείο, πιστεύοντας ότι εκεί θα εντοπιζόταν το πτώμα του Khashoggi.
23/10: Toύρκος πολιτικός αποκάλυψε πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είχε βρεθεί σε πηγάδι που ήταν στην κατοικία του Πρόξενου –και είχε διαμελιστεί. Διέρρευσε και video στο οποίο εμφανίζονταν υπάλληλοι του Προξενείου να καίνε έγγραφα, στον κήπο του κτιρίου.
25/10: Αποκαλύφθηκε πως η διευθύντρια της CIA είχε ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο, από τα τελευταία λεπτά του Khashoggi στη ζωή, τα οποία αποκάλυψε μέρες αργότερα ο Erdogan Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 18 υπόπτων από τη Σαουδική Αραβία, διευκρινίζοντας πως η εντολή για τη δολοφονία δόθηκε από ‘ανώτατο επίπεδο’.
31/10: Ο Εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση ενημέρωσε πως ο δημοσιογράφος αρχικά στραγγαλίστηκε και μετά τεμαχίστηκε. Ο Trump συνέχιζε τα ‘ναι μεν, αλλά‘.
17/11: Το ‘ανώτατο επίπεδο’ που διέταξε τη δολοφονία, προσδιορίστηκε από την Washington Post ως “ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας”. Στις 14/12 συμφώνησε με ψήφισμα η Γερουσία των ΗΠΑ -και ζήτησε το τέλος της υποστήριξης στον πόλεμο κατά της Υεμένης. Ακολούθησε η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας ‘στην ανάμειξη της αμερικανικής Γερουσίας’.
10/12: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε πως δεν θα προχωρήσει στην έκδοση των υπόπτων για τη δολοφονία, ανήμερα του ηχητικού ντοκουμέντου με τα τελευταία λόγια του Khashoggi.
Απειλές, hacking και τα στραβά μάτια του Trump
Ενώ ο πλανήτης είχε ‘μπει’ στο 2019 αποκαλύφθηκε πως ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman είχε απειλήσει το 2017 τον δημοσιογράφο (του είχε πει ότι θα χρησιμοποιούσε μια σφαίρα για να τελειώνει μαζί του), η Interpol εξέδωσε ένταλμα σύλληψης 20 ατόμων, δημοσιεύτηκε η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία ‘η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη της σκόπιμης και προμελετημένης εκτέλεσης‘, η αρραβωνιαστικά του δολοφονημένου έγραψε στους New York Times ότι ο Trump προσπάθησε να κάνει τα στραβά μάτια και λίγες ώρες μετά ο Πλανητάρχης απέρριψε αίτημα του ΟΗΕ, να διενεργηθεί έρευνα από το FBI για τη δολοφονία. Προφανώς και η Σαουδική Αραβία αρνείτο την ανάμειξη του Πρίγκιπα, όπως δίκαζε 11 υπόπτους -οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν ‘πετάξει’ από τη χώρα τους στην Τουρκία για τη δολοφονία.
Αρχικά επιβλήθηκαν θανατικές καταδίκες σε 3, οι οποίες ακυρώθηκαν στο δεύτερο βαθμό. Τελικά καταδικάστηκαν πέντε σε κάθειρξη 20 χρόνων, ενώ ποινή φυλάκισης, από 7 έως 10 χρόνια, επιβλήθηκε σε άλλους τρεις”. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία ‘παρωδία δικαιοσύνης’.
Στις 28/9 του 2020 απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε άλλους έξι Σαουδάραβες, από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης και ένα μήνα αργότερα η μνηστή του Khashoggi κατέθεσε μήνυση εναντίον του Πρίγκιπα Salman, διάδοχος του θρόνου και ‘πραγματική δύναμη πίσω από τον Βασιλιά πατέρα του’. Αποδεδειγμένα δε, ο Πρίγκιπας Salman είχε ‘χακάρει‘ το κινητό τηλέφωνο του Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Washington Post όπου εργαζόταν ο Khashoggi, μήνες πριν την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, το όνομα του Πρίγκιπα Salman ενεπλάκη και σε ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο: αυτό του δισεκατομμυριούχου Σεΐχη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ο οποίος απήγαγε, βασάνισε και φυλάκισε δυο κόρες του -σύμφωνα και με απόφαση δικαστηρίου της Μεγάλης Βρετανίας.
Τη μικρότερη σε ηλικία, θυγατέρα του Al-Jalila, 14 χρόνων σήμερα, την είχε ‘τάξει’ από όταν ήταν 12 στον Πρίγκιπα που διάβασες από πάνω. Αυτός ήταν ο λόγος να αποδράσει από το Εμιράτο η τελευταία του σύζυγος με τα παιδιά τους και να τον ‘δώσει’ στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας -απ’ όπου απήγαγε την κόρη του Shamsa, στις αρχές του 2000 και έκτοτε εκείνη αγνοείται.
Όπως αποκάλυψε σήμερα το BBC, η Πριγκίπισσα Latifa, η οποία επίσης απήχθη και κρατείτε από τον πατέρα της έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με το οποίο ζητά να ερευνηθεί εκ νέου η απαγωγή της Shasma, από δρόμο του Cambridge πριν περισσότερα από 20 χρόνια. Τότε ήταν 18. Τώρα είναι 39. Τότε οι βρετανικές αρχές επιχείρησαν να ερευνήσουν το θέμα, αλλά τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Dubai.
Το γράμμα παραδόθηκε στην αστυνομία του Cambridgeshire και στο BBC από φίλους της Latifa. To είχε γράψει το 2019, όταν δημοσίευσε και το video από το χρυσό κολαστήριο όπου κρατείτο, ενώ ενημέρωνε πως η αδελφή της βασανίζεται καθημερινά, εκεί όπου κρατείται χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να υπάρχει δικαστική απόφαση.