Τακτικούπολη: Ο βράχος όπου οργανώθηκε ο 1ος ελληνικός τακτικός Στράτος

Τακτικούπολη: Ο βράχος όπου οργανώθηκε ο 1ος ελληνικός τακτικός Στράτος

Ένα ταξίδι στην ιστορία, πάνω από το κάστρο του Γάλλου φιλέλληνα Φαβιέρου, στην Τακτικούπολη της Τροιζηνίας. Οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του πρώτου ελληνικού τακτικού Στρατού.

Είναι οχυρό του 19ου αιώνα, σε υψόμετρο περίπου 80 μέτρων, πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων, στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο.

Το κάστρο έκτισε το 1826 ο Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός Νικόλαος Κάρολος Φαβιέρος (1782-1855). Ο Φαβιέρος οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού (εξ ού και το όνομα του απέναντι χωριού, Τακτικούπολη). Κτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης που είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο από τον Αθηναίο στρατηγό Νικία.

Δείτε το εντυπωσιακό drone βίντεο:

Πρόκειται για μικρό κάστρο συνολικής έκτασης περί τα 235 τ.μ.

Η καλύτερα διατηρημένη πλευρά είναι η νοτιοανατολική πρόσοψη μήκους 20μέτρων που πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους.

Πίσω από το κάστρο προς τα βορειοδυτικά υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μάλλον ήταν μέρος της αρχαίας οχύρωσης. Δεν αποκλείεται εδώ να ήταν το κυρίως στρατόπεδο του Φαβιέρου το οποίο προστάτευε η οχύρωση.

Η υπόθεση αυτή γίνεται επειδή αυτό που περιγράφεται εδώ ως «κάστρο Φαβιέρου» ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει την τακτική δύναμη της οποίας ηγείτο ο Φαβιέρος.

Αναλυτικότερα, ο Τακτικός Ελληνικός Στρατός του 1825 ήταν ο πρώτος τακτικός στρατός του Νέου Ελληνικού κράτους. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, που ως πρώτος πρόεδρος του Εκτελεστικό του 1822 σχεδίασε τον νόμο “Περί Οργανισμού Τακτικού Στρατού”, ο οποίος υπερψηφίστηκε την 1η Απριλίου του 1822.

Τον Μάιο του 1825 με εντολή της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας δημιουργήθηκε ο Τακτικός Ελληνικός Στρατός υπό την ηγεσία του Γάλλου συνταγματάρχη Κάρολου Φαβιέρου, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση του στρατεύματος, δυναμικότητας 4.000 αντρών, στις 30 Ιουλίου του 1825.

Οι σημαντικότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του σώματος, ήταν η (ανεπιτυχής) πολιορκία της Καρύστου το 1826, η μάχη του Χαϊδαρίου, η μάχη της Ακρόπολης, και (η επίσης ανεπιτυχής εκστρατεία) για την απελευθέρωση της Χίου, το 1827.

Με την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 αρχίζει μια νέα προσπάθεια οργάνωσης και ενίσχυσης του ελληνικού τακτικού στρατού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα