Κοτζιάς: “Λύσαμε με εξαιρετικό τρόπο το ταυτολογικό με την Συμφωνία των Πρεσπών”
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την εξωτερική πολιτική μίλησαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
- 23 Οκτωβρίου 2019 20:24
Ως έναν θεωρητικά ανέφικτο στόχο που έγινε πραγματικότητα χάρη στην αποφασιστικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών Ένα, στο Ωδείο Αθηνών, την Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπογράμμισε πως το ταυτολογικό πρόβλημα λύθηκε με σαφήνεια στην συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης, κάνοντας αρχικά μια γενική αναφορά στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: “Παραδώσαμε δημόσια ταμεία γεμάτα με επαρκή αποθέματα για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Το μαξιλάρι αποτελεί το καλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, έλεγε σήμερα ένας αξιωματούχος. Αυτό που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει τον χαρακτήρα του σπάνιου και πρωτοφανούς. Ένα κόμμα κλήθηκε να προετοιμάστε σε τόσα λίγα χρόνια έχοντας να αντιμετωπίσει έναν λυσσαλέο πόλεμο. Η προετοιμασία πάντα έχει όρια. Μόνο αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση μπορείς να δεις τις δυνατότητες που έχεις. Η συνεργασία με τον Ν. Κοτζιά και το Πράττω ήταν προετοιμασμένη”.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Δραγασάκης τόνισε: “Ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα πεδίο στο οποίο αποδείχθηκε ότι ήμασταν έτοιμοι και αποτελεσματικοί. Μια χώρα μαύρο πρόβατο κατέστη παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του έργου του πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζια. Τι συνιστά αριστερή πολιτική όμως στις διεθνείς σχέσεις; Η κυβερνητική εμπειρία μας έδειξε ότι η αριστερή πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτό ή η προσδοκία του ανέφικτου.Η Αριστερή πολιτική συνιστάται στην ικανότητα να διευρύνουμε τα όρια του εφικτού”.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην αντιπρόεδρος την χαρακτήρισε πολύτιμο κεκτημένο: “Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας θεωρητικά ένας ανέφικτο στόχος. Και θα παρέμενε αν δεν υπήρχε πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Η πολιτική αλλαγή εκεί ήταν μια ευκαιρία. Αλλά θα έμενε ανεκμετάλλευτο αν δεν υπήρχε κυβέρνηση έτοιμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και δεν είχε την τόλμη και το θάρρος να αναλάβει δράση. Η πολιτική αυτή σήμερα δικαιώνεται και αποτελεί πολύτιμο κεκτημένο και για τις δύο χώρες.
Τέλος έκανε κριτική και στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στις διεθνείς σχέσεις: “Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να πρωταγωνιστεί παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για όλους.Ένα πεδίο δράσης θα μπορούσε να είναι αυτό της Περιφερειακής συνεργασίας και της Βαλκανικής συνανάπτυξης. Είχαμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο τέτοιο το οποίο θα μπορούσε να αρχίσει με ελληνικούς πόρους αρχικά και με πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία στη συνέχεια.
Αυτές και άλλες πρωτοβουλίες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν ο κ. Μητσοτάκης ακολουθήσει τη συμβουλή που του έδωσε ένας καθηγητής. “Κάν’ το όπως ο Τσίπρας. Μην κάθεσαι πίσω, βγες μπροστά, πάρε πρωτοβουλίες”.
Κοτζιάς: “Πατριώτης είναι αυτός που πετυχαίνει τον στόχο”
Ο Νίκος Κοτζιάς, παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε αρχικά τις βασικές αρχές που κατά την άποψή του πρέπει να έχει η εξωτική πολιτική καις χώρας: “Το πρώτο που πρέπει να κάνει η εξωτερική πολιτική είναι να είναι ενεργητική και όχι παθητική. Όταν πας σε μια σύνοδο κορυφής, δεν πας παθητικά. Προσπαθείς πάντα να περάσει η δική σου άποψη ή αν δεν περάσει να έχει κόστος για αυτόν στον οποίο δεν περνάει. Να υπάρχουν στόχοι, πολιτική και να λαμβάνονται ενεργά μέτρα για να στηρίξουν την πολιτική. Το δεύτερο είναι μια πολυδιάστατη πολιτική που συνδέεται ο ρεαλισμός με το όραμα. Το τρίτο είναι η σχέση μεταξυ της λύσης και του προβλήματος. Στην Ελλάδα έχουμε μια αγάπη για το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε στη λογική της λύσης. Να μην τις φοβόμαστε. Υπάρχει μια παλιά παράδοση στον ρεαλισμό που όρισε ότι ο συμβιβασμός είναι εξ ορισμού απορριπτέος. Οι οπαδοί του προβλήματος προβάλλουν συνέχεια την καθαρή λύση” είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
“Εμείς” συνέχισε,” από τη μια καταλάβαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Από την άλλη κάναμε συμμαχίες. Συνολικά 18 καινούργιες διεθνείς οργανώσεις. Τριμερείς, διμερείς, πολυμερείς, παγκόσμια φόρουμ. Επίσης, μετακινηθήκαμε σε ορισμένα ζητήματα, από τον καυγά πάνω στις θέσεις και κοιτάξαμε τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Έτσι, αναζητήσαμε αν υπάρχει κοινό συμφέρον να λυθεί ένα πρόβλημα. Ξέρετε ότι είμαστε ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία και υπάρχει ένα βαθύ κράτος που δεν θέλει να το τελειώσει αυτό; Μας συμφέρει να αναζητά συμμαχίες στην Τουρκία; Θετική ατζέντα ήταν αυτό που επαναλάμβανα συνεχώς. Το πιο δύσκολο ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τον βούρκο. Να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα καταλαβαίνει ότι η χώρα δεν είναι μόνο πρόβλημα, αλλά η λύση προβλημάτων”.
Τέλος, φτάνοντας στην συμφωνία των Πρεσπών ήταν ξεκάθαρος στην άποψη του: “Το πρόβλημα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι πρόβλημα ταυτότητας. Τα προβλήματα ταυτότητας βασανίζουν από πολύ παλιά τους ανθρώπους. Το αν όμως μια χώρα μπορεί να επιβιώσει με έναν επιθετικό γείτονα, είναι στρατηγικό και γεωπολιτικό. Λύσαμε με εξαιρετικό τρόπο το ταυτολογικό. Το άρθρο 7 λέει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για Σλάβους που μεγάλωσαν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο που λέγεται Μακεδονία. Και η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών χωρών”.
Αναφερόμενος στην στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς, είπε: “Τι θέλει ακριβώς η Νέα Δημοκρατία με τις Πρέσπες; Θέλει να τις καταργήσει; Λέει όχι. Όπως άκουγα τον κ. Μητσοτάκη νόμιζα ότι αλλάζει το εθνόσημο και μπαίνει το σήμα των Πρεσπών. Η κυβέρνηση κοιτάει το εσωτερικό. Λύση των προβλημάτων στις διεθνείς σχέσεις, κοιτώντας μόνο στο εσωτερικό δεν λύνεται. Εκεί επικρατεί το πρόβλημα. Πρέπει να ανοίγεις δρόμους κατανόησης στους λαούς”.
Ακόμη, ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε και για τους δρόμους που μπορούν να επιλέξουν οι σημερινές κυβερνήσεις των δύο χωρών: ” Όσον αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι δύο κυβερνήσεις. Η μία θα είναι να προσπαθήσουν να την ακυρώσουν. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στον ΟΗΕ.
Η δεύτερη κατεύθυνση που είναι επικίνδυνη, είναι να επιχειρηθεί η τακτική της παράλυσης της Συμφωνίας. Δεν δρα για τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Καταγγέλλει ότι έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά δεν δρα. Ας μας πει η κυβέρνηση τι θέλει”.
Ο Νίκος Κοτζιάς, έκλεισε, λέγοντας πως: “Πατριώτης είναι αυτός που πετυχαίνει τον στόχο της χώρας και όχι αυτός που αποτυχαίνει κραυγάζοντας εθνικιστικά συνθήματα”.