Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα περιβάλλοντος, εργασίας και δικαιοσύνης. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 309 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 77 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 74, το Κ.Κ.Ε. με 53, η Ελληνική Λύση με 38, το Κίνημα Αλλαγής με 37 και το ΜέΡΑ25 με 30.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 173 ερωτήσεις, 33 Επίκαιρες ερωτήσεις, 1 επίκαιρη επερώτηση, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 95 Αναφορές.

Δευτέρα 01.11.2021

ΜέΡΑ25: Υπέρμετρη και φονική αστυνομική βία

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γρηγοριάδης Κλέων, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Τάκη, σχετικά με την δυσαναλογία της φονικής αστυνομικής βίας. Ειδικότερα, με αφορμή το συμβάν στις 22 Οκτωβρίου 2021, όπου μια καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Πέραμα είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του άοπλου 18χρονου Ρομά, Νίκου Σαμπάνη, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επέμβαση της Πολιτείας στην βία των «ειδικών μονάδων» της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το ποιες θα είναι οι ενέργειες του σχετικά με τον εκδημοκρατισμό, τον έλεγχο της ψυχολογικής κατάστασης και την πραγματική λογοδοσία των σωμάτων ασφαλείας αλλά και σχετικά με την δημοκρατική εκπαίδευση των αποφοίτων των σχολών της ΕΛ.ΑΣ..

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν. Ηρακλείου

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Μητσοτάκη Κυριάκο, αναφερόμενος στη μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου και οργανωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης για τους σεισμόπληκτους στο Νομό Ηρακλείου. Ενδελεχέστερα, αναφέρει μια σειρά προβλημάτων, όπως το ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «αρωγή» δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς τα κριτήρια και τις επιλογές που άφηναν εκτός στήριξης αρκετούς σεισμόπληκτους και κτήρια και στο ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος και αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επίσης, αναφέρει την απουσία αφενός ενός συστήματος ενεργειακού συμψηφισμού αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν και αφετέρου μιας επιτόπου διοικητικής δομής. Επομένως, ρωτά τον Πρωθυπουργό αν στοχεύει να δημιουργήσει μια επαρκώς στελεχωμένη Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στον Ν. Ηρακλείου και αν θα προβεί άμεσα στην ανάθεση της εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση των πολλών λόγων συντελεί σε ένα κατ’ εξακολούθηση περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό έγκλημα

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κουρουμπλής Παναγιώτης, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας δύο μήνες πριν, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κώστα, σχετικά με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την αναποτελεσματικότητα του «επιτελικού» κράτους να προβεί σε αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι αντί για στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, επιλέχθηκε μια ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή, χωρίς παράλληλα να υπάρχει επίγνωση για το αν έχουν εγκατασταθεί μετεωρολογικοί σταθμοί στην Εύβοια, ώστε να προβλεφθούν τα προσεχή και έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός καλείται να απαντήσει στο σε ποιες στοχευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έχει προχωρήσει στις πληγείσες περιοχές και στο ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβη εγκαίρως σε στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε αυτές οι περιοχές να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέες καταστροφές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 02.11.2021

Νέα Δημοκρατία: Προτάσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των δολοφονιών γυναικών, αποκαλούμενων ως «γυναικοκτονιών»

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ευθυμίου Άννα, θέτει ερώτημα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Χατζηδάκη Κωστή, Κεραμέως Νίκη και Θεοδωρικάκο Τάκη, αντίστοιχα, αναφορικά με την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των «γυναικοκτονιών». Αρχικά η βουλεύτρια αναφέρει υποδομές που λειτουργούν στη χώρα, αλλά και ενέργειες που έχει προβεί η κυβέρνηση για την δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των θυμάτων, παρ’ όλα αυτά παρατηρείται ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στην συνέχεια, τονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού μια ολοκληρωμένης πολιτικής με στόχο την πρόληψη και την καταστολή των φαινομένων αυτών, αναφέρεται εκτενώς σε δράσεις και πολιτικές, όπου μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των γυναικών, η εξειδικευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας από την αστυνομία και η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Συμπερασματικά, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το αν, εξετάζοντας τις παραπάνω πολιτικές, θα προβούν σε βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου και με τι χρονικό ορίζοντα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Διαδικασίες εξπρές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ για τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής με πολλά ερωτήματα

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επανακαταθέτουν ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κώστα, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής, πριν την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Βουλή. Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί να διατίθενται οι ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, με σκοπό την βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών. Όμως, οι βουλευτές κάνουν λόγο για διάθεση των προϊόντων με διαδικασία εξπρές, καθώς όχι μόνο πραγματοποιήθηκε πριν από την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και επειδή δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την συναλλαγή, η οποία μάλιστα έκλεισε μέσα σε 10 λεπτά, καταλήγοντας στο ότι επρόκειτο για μια προσυμφωνημένη πώληση σε traders. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός καλείται να απαντήσει στο για ποιο λόγο η ΔΕΗ προχώρησε στην εν λόγω διαδικασία πριν από την σχετική νομοθετική ρύθμιση, ποιος ήταν ο αγοραστής, καθώς και στο αν τελικά εξασφαλίστηκε η δυνατότητα των εναλλακτικών παροχών ενέργειας να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 03.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Καφαντάρη Χαρούλα, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Στυλιανίδη Χρήστο, σχετικά με τη δημιουργία του Νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως αναφέρει, στο νέο Υπουργείο μεταφέρονται αρμοδιότητες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην συνέχεια αναφέρει κάποια προβλήματα σχετικά με την πολιτική προστασία, όπως το ότι η κυβέρνηση το 2020 ψήφισε τον Ν. 4622 σχετικά με τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, ο οποίος 1,5 μήνες μετά την ψήφισή του τέθηκε σε αδράνεια, η αντιπυρική προστασία φέτος σχεδιάστηκε με παρελθόντες νόμους (του 2003) και με επιλεκτικά άρθρα του νέου νόμου, ενώ δεν έχουν εκδοθεί κανονιστικές πράξεις σχετικά με λειτουργικά, οργανωτικά και τεχνικά θέματα του ανωτέρω νόμου. Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί οργανόγραμμα του νέο-συσταθέντος υπουργείου. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να ανανεωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με βάση τα νέα δεδομένα και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και το πότε θα εκδοθεί το οργανόγραμμα του νέου υπουργείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Αναφαίρετο το δικαίωμα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στη μητρότητα

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Κεφαλίδου Χαρά, απευθύνει ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, στο επίκεντρο του οποίου είναι η εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η βουλεύτρια επισημαίνει ότι το καθεστώς των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτο και κυρίως των αδειών μητρότητας των αναπληρωτριών, καθώς προβλέπεται άδεια 2 μηνών πριν και περίπου 2 μηνών μετά τον τοκετό, οδηγώντας τις έγκυες αναπληρώτριες στο να επιλέξουν μεταξύ εργασίας και της αποχώρησής τους. Δεδομένου του ότι η χρόνια αδιοριστία έχει ως αποτέλεσμα αυτοί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι να μετακινούνται κάθε χρόνο και αλλού, με αβεβαιότητα για το χρονικό διάστημα εργασίας τους και τις αποδοχές τους, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται αν θα παρέχει ίσα δικαιώματα μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σε ποια μέτρα θα προβεί ώστε να προστατευτεί το αναφαίρετο δικαίωμα της μητρότητας και αν θα παρέχει 9μηνη άδεια ανατροφής σε όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με πλήρεις αποδοχές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 04.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανεμβολίαστα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για λόγους υγείας και το οικονομικό άχθος των rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποβάλλουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, Κεραμέως Νίκη και Πλεύρη Θάνο, αντίστοιχα, αναφορικά με το κόστος των rapid test, το οποίο θα επιβαρύνονται τα ανεμβολίαστα μέλη στα ΑΕΙ. Στο επίκεντρο του ερωτήματος βρίσκεται η υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 94102/Ζ1/29-7-2021, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κ.λπ), οφείλουν να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ακόμα και βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων, όπου το κόστος του τελευταίου θα επωμίζονται τα παραπάνω μέλη, με το κέρδος να πηγαίνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επιπλέον, επισημαίνουν την ανελαστικότητα αφενός της υπουργικής απόφασης ως προς τον μη εμβολιασμό κάποιων εκ της πανεπιστημιακής κοινότητας για ιατρικούς λόγους, αφετέρου των πανεπιστημιακών αρχών να μην δέχονται δωρεάν rapid test από κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ. Οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στο αν θα παρέχουν τα rapid test δωρεάν μέσω κρατικών δομών και κυρίως αν θα εξαιρέσουν από την επιβάρυνση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Καθυστέρηση επιδότησης ενοικίου προς πυρόπληκτους

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Οικονόμου Βασίλης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών, Καραμανλή Κώστα και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, σχετικά με τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων προς τους πυρόπληκτους. Συγκεκριμένα, λόγω της 6μηνης-9μηνης καθυστέρησης των επιδοτήσεων, έχει καταστεί δύσκολο για τους πυρόπληκτους η εύρεση οικίας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται τι θα κάνουν ώστε να αποφεύγονται οι υπέρμετρες καθυστερήσεις και οι επιδοτήσεις να αποδίδονται το πολύ εντός 2 μηνών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Συνωστισμός των φοιτητών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Ασημακοπούλου Σοφία-Χαϊδω, διατύπωσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καραμανλή Κώστα και Κεραμέως Νίκη, αντίστοιχα, αναφορικά με τον συνωστισμό των φοιτητών στα λεωφορεία σε διάφορες πανεπιστημιακές πόλεις, όπως Ιωάννινα, Πάτρα, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με αποτέλεσμα τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων νόσησης από κορωνοϊό. Με βάση τον προβληματισμό αυτόν, οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στο ποια μέτρα θα παρθούν για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών «από» και «προς» τις σχολές τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 05.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Απαραίτητη η διατήρηση λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών 15512 για το ΣΕΠΕ και 15900 για τη Βία κατά των Γυναικών

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σκουρλέτης Παναγιώτης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, σχετικά με την χειρισμό περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά και ενδοοικογενειακής βίας από ανεκπαίδευτους υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεφωνικές γραμμές 15512 και SOS 15900, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να καταγγείλουν και ανώνυμα οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά και τη δυνατότητα καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αντίστοιχα, ενσωματώθηκαν στην γραμμή 1555, την οποία χειρίζονται ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας. Όμως, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα αυτών των περιστατικών, είναι ανεπίτρεπτο να τα διαχειρίζονται ανεκπαίδευτοι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς τον αρμόδιο Υπουργό, είναι αν θα επαναφέρει τις τηλεφωνικές γραμμές 15512 και SOS 15900 για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα