Τα παιδιά στο κατάστρωμα: Η μαρτυρία μιας Γιατρού Χωρίς Σύνορα μέσα από πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο
Η Julie Melichar, υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο σκάφος έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents μιλάει από την πρώτη γραμμή για τα παιδιά που διασώθηκαν.
- 06 Νοεμβρίου 2021 07:58
«Τώρα παίζουν, χαμογελούν, κάνουν φίλους, μοιάζουν με όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Αλλά δεν είναι. Μετά από όσα έχουν περάσει έχουν χάσει ένα μέρος της παιδικότητάς τους». Η Julie Melichar, υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο σκάφος έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents μιλάει από την πρώτη γραμμή για τα παιδιά που διασώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην πιο πρόσφατη αποστολή τους στην κεντρική Μεσόγειο. Σε λιγότερο από δύο ημέρες διασώθηκαν 367 άνθρωποι. Πάνω από το 40% ήταν κάτω των 18 ετών και 140 ταξίδευαν μόνοι τους.
Ένας τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο, είναι ανησυχητικός από μόνος του. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ταξιδεύουν χωρίς γονέα ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους, γεγονός που τους καθιστά μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που μετακινούνται.
Αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους και σημαντικούς κινδύνους. Είναι εύκολη λεία για διακινητές και κακοποιούς. Στα ταξίδια τους, κινδυνεύουν με καταναγκαστική εργασία, εκβιασμούς, αυθαίρετη κράτηση και σωματική βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.
Ξεκινούν το ταξίδι για διάφορους λόγους. Σε πολλές περιπτώσεις, διαφεύγουν από εμπόλεμες χώρες, διώξεις, τεράστια φτώχεια, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαίδευση και υγεία. Πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν στην πιο πρόσφατη αποστολή του Geo Barents προέρχονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Μάλι και το Καμερούν.
«Ένα από τα αγόρια που διασώσαμε πρόσφατα ήταν μόλις 12 ετών όταν έφυγε από τη χώρα του», λέει η Julie. «Μας εξήγησε, ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε επειδή ήθελε να προστατεύσει το γιο του από την αναγκαστική κατάταξη στο στρατό. Η μητέρα του δεν είχε καμία επιλογή από το να του πει να φύγει από τη χώρα για να τον σώσει [από την αναγκαστική στρατολόγηση]. Αφηγήθηκε, ότι όταν έφτασε στη νότια Λιβύη, παρέμεινε σε αιχμαλωσία και βασανίστηκε για επτά μήνες πριν καταφέρει να δραπετεύσει».
Όποιος και αν είναι ο λόγος που εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους, η Λιβύη είναι το σημείο στο οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Εκεί επικρατεί ένα σύστημα που αποσπάει χρήματα από ανθρώπους που μετακινούνται. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες απάγονται από πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες και κρατούνται αιχμάλωτοι. Εκείνοι που έχουν χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ελευθερία τους. Όσοι δεν το κάνουν βασανίζονται ή αναγκάζονται να κάνουν καταναγκαστική εργασία μέχρις ότου οι οικογένειες ή οι φίλοι τους μπορέσουν να πληρώσουν για την απελευθέρωσή τους. Αυτός ο φαύλος κύκλος εκμετάλλευσης μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.
Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν γλυτώνουν από τέτοιες φρικαλεότητες. «Πολλοί από τους νέους που διασώσαμε μας είπαν ότι διέφυγαν από αυθαίρετη κράτηση, κατάχρηση και εκμετάλλευση στη Λιβύη», αναφέρει η Julie. «Κάποιοι έχασαν φίλους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς πολλοί άνθρωποι εξαφανίζονται ή σκοτώνονται στη Λιβύη. Ένα νεαρό αγόρι μου είπε ότι ταξίδευε με πέντε πολύ καλούς του φίλους. Και οι πέντε πέθαναν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Τότε αυτό το αγόρι βρέθηκε μόνο του. Άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και να φωνάζει επίτηδες, ελπίζοντας ότι οι φρουροί θα τον χτυπούσαν και θα τον σκότωναν και θα μπορούσε να ξανασμίξει με τους φίλους του. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό σε ένα παιδί;»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Geo Barents παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους επιζώντες. Μόλις φτάσουν στην στεριά, όμως, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα.
«Πολλοί από τους ασυνόδευτους ανηλίκους στο πλοίο φαίνεται να τα καταφέρνουν αρκετά καλά», λέει η Julie. «Έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα μαζί, γίνονται φίλοι μεταξύ τους και συμπεριφέρονται όπως όλοι οι άλλοι έφηβοι. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ξέρουμε ότι έχουν βαθιές πληγές μέσα τους που δεν θα επουλωθούν από μόνες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τέτοια ευάλωτη ομάδα δεν μπορεί να αφεθεί και να ξεχαστεί μόλις φτάσει στην στεριά. Πρέπει να τους παρέχεται ειδική προστασία, να τους παρέχεται ασφαλές καταφύγιο κατάλληλο για τις ανάγκες των παιδιών καθώς και ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες από αρμόδιους οργανισμούς.»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις