Η Αγγελική Παπούλια προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της έκλειψης και της πανδημίας

Η Αγγελική Παπούλια προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της έκλειψης και της πανδημίας
Η Αγγελική Παπούλια MUHSIN AKGUN

Η Αγγελική Παπούλια μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την “Έκλειψη”, μία performance σε σύλληψη και σκηνοθεσία δική της και του Χρήστου Πασσαλή.

Η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής επιστρέφουν στη θεατρική σκηνή της Αθήνας με την “Έκλειψη”, μια performance σε δική τους σύλληψη και σκηνοθεσία. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο όσων πέρασε η ανθρωπότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι ένα θέαμα που καλεί τους θεατές να στοχαστούν πάνω σε όλα όσα άκουσαν και είδαν στις οθόνες τους την τελευταία 2ετία. Είναι μια απόπειρα αποτίμησης – κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο – του τρόμου και της ενοχής που επιβλήθηκαν πάνω στο ανθρώπινο είδος την περίοδο που μας πέρασε.

Φωτό από την Έκλειψη

Απομονωμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο κλινικής, κλεισμένοι μέσα σε ένα πλαστικό κουτί που θολώνει τα περιγράμματα των σωμάτων και κάνει την κίνηση των ανθρώπων αόριστη και σχεδόν άυλη, τρεις νοσηλεύτριες/νοσηλευτές βλέπουν τηλεόραση όσο συνεχίζουν με τα καθημερινά τους καθήκοντα. Είναι η νυχτερινή βάρδια και η νύχτα απόψε είναι ήσυχη. Ωστόσο, μοιάζουν σαν να είναι εκεί από πάντα και για πάντα.

“Προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε τι προκαλεί το φαινόμενο της έκλειψης στα ζώα και στους ανθρώπους, πώς αντιδρούν κατα την έλευσή του και πως συνεχίζουν να υπάρχουν μετά από αυτό. Συνειδητοποιήσαμε πως την τελευταία διετία βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός φαινομένου που έχει ταράξει τις ζωες όλων μας, την πανδημία. Η παράσταση προσπαθεί να αφηγηθεί τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς και την πρωτογνωρη μετατόπιση της καθημερινότητάς μας” αναφέρει η Αγγελική Παπούλια στο NEWS 24/7 και συνεχίζει “Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να αισθητικοποιήσουμε τις αλλαγές που βιώνει η ανθρωπότητα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επιλέξαμε ένα παραλληρηματικό αφηγηματικό τρόπο που θεωρούμε ότι εκφράζει απόλυτα τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε. Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου όπου δεσπόζει μια τηλεόραση που ξερνάει συνεχώς πληροφορίες και ειδήσεις, επηρεάζοντας καταιγιστικά τα σώματα των τριών νοσηλευτών/τριών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν – άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε με δυσκολία – στην πολύπλοκη καθημερινότητα”.

Επηρεαστήκαμε στον πυρήνα μας σαν ανθρωπότητα; Άλλαξε κάτι το γεγονός πως ήρθαμε τόσο κοντά στη θνητότητά μας; Αναπόφευκτα η ανθρωπότητα έγινε πιο ευάλωτη, έχασε τη σταθερή ανωτερότητα της κυριαρχίας της και αυτό ίσως και να οδηγήσει σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση και ωρίμαση. Ιδανικά η απώλεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενσυναίσθηση και σοφία.

Μετά την έκλειψη…βγαίνει εκ νέου ο ήλιος ή το φεγγάρι…. Πιστεύετε πως θα βγούμε καλύτεροι από αυτήν την περιπέτεια και πώς εξηγείτε όλον αυτόν τον διχασμό;
Είναι πολύ νωρίς να γίνει μια αποτύπωση και να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον. Η διάθεση ανθρωποφαγίας και διχασμού σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν, ούτε η τακτική επίρριψης ευθυνών που έχει υιοθετήσει από πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση.


Πώς πέρασαν για εσάς αυτά τα δύο χρόνια; Αναθεωρήσατε πράγματα/ αξίες;
Τα δύο τελευταία χρόνια είχα την τύχη να δουλεύω σχεδόν ασταμάτητα κυρίως σε ταινίες – διεθνείς και εγχώριες – οπότε η περίοδος του εγκλεισμού λειτούργησε σαν ευχάριστη ανάπαυλα και ευκαιρία για ξεκούραση. Εκτίμησα τον ελεύθερο χρόνο και έκανα ατελείωτες βόλτες στον λόφο του Φιλοπάππου κοιτώντας τα δέντρα.

Θα γίνουν όλα όπως παλιά ή η κανονικότητα στην οποία θα επιστρέψουμε δε θα είναι ποτέ η ίδια;
Θεωρώ πως δεν έχει σημασία να γίνουν όλα όπως παλιά, δεν υπάρχει τίποτα σταθερό στη φύση. Όλα εξελίσσονται και όλα αλλάζουν ανα πάσα στιγμή. Και ίσως είναι καλύτερο να δεχόμαστε τις αλλαγές από το να προσπαθούμε να αγκιστρωθούμε σε ένα γνώριμο σταθερό παρελθόν που φαντάζει ασφαλές. Τίποτα δεν είναι ίδιο ποτέ και η επόμενη στιγμή φέρνει κάτι διαφορετικό ίσως πιο σύνθετο από την προηγούμενη και σίγουρα ανοιχτό προς εξερεύνηση.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής/ Παίζουν: Μυρτώ Κοντονή, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής/Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας/Επιμέλεια σκηνικών: Θάλεια Μέλισσα/Ενδυματολογική επιμέλεια: Βασιλεία Ροζάνα/Φροντιστήριο: Κομνηνός Κουσιέρας/Εκτέλεση Παραγωγής: LeFou productions (Σεραφείμ Ράδης, Βάσια Ατταριάν)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ημερομηνία έναρξης: 25/02/2022/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30/Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/ekleipsi/Πληροφορίες – Κρατήσεις: 694 5054160/Διάρκεια: 60 λεπτά/Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ Φοιτητικό – Ανέργων/Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4. Στάση Μετρό: Ακρόπολη/Οι θεατές πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα