Οι RootlessRoot μιλούν στο NEWS 24/7 για τα θεμέλια μάρμαρα της ζωής τους

Οι RootlessRoot μιλούν στο NEWS 24/7  για τα θεμέλια μάρμαρα της ζωής τους

Η διεθνής ομάδα χορού RootlessRoot χορογραφούν την ανάγκη να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στον κόσμο και μιλούν στο NEWS 24/7

Μπορεί άραγε να χορογραφηθεί η ανάγκη να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στον κόσμο;
Η διεθνής ομάδα χορού RootlessRoot μάς εκπλήσσει για ακόμη μία φορά και το επιχειρεί στην νέα της παράσταση Stones and Bones -που παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση– έχοντας σαν υλικά της το μάρμαρο, την ελευθερία και τον πειραματισμό.

Στο νέο τους αυτό έργο οι RootlessRoot, συνεργάζονται με τον Άγγλο γλύπτη Peter Randall-Page, αναμετρούνται με το υλικό της αιωνιότητας, το μάρμαρο, και δημιουργούν μια παράσταση για την παροδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Βασίλη Μαντζούκη. Στο επίκεντρο του έργου τοποθετείται το λευκό μάρμαρο –το υλικό με τη μεταφυσική διάσταση, το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού– παρόλο που η φυσική του θέση είναι μέσα σε μεγαλόπρεπα βουνά και έξω από θεατρικές συμβάσεις.

Οι δημιουργοί του έργου ξεκινούν την αναζήτησή τους από τον μυθικό, κοσμικό ωκεανό των άπειρων δυνατοτήτων, των δίχως όρια μορφών, σχημάτων και διαστάσεων, και καταλήγουν να δουλεύουν με τις βασικές πυθαγόρειες δομές της κοσμικής δημιουργίας και της γεωμετρίας. Σφαίρες, κύβοι, τετράεδρα, εικοσάεδρα… ένα αρχετυπικό σύμπαν αποτυπώνεται στα γλυπτά του Peter Randall-Page και οι ερμηνεύτριες επί σκηνής βυθίζονται στο σχήμα και στο βάρος των πραγμάτων, γνωρίζοντας πως όλα θα τελειώσουν σύντομα.

Εμείς ρωτήσαμε τους συντελεστές της παράστασης ποια είναι τα θεμέλια μάρμαρα της δικής τους ζωής…


Λίντα Καπετανέα

Τα θεμέλια μάρμαρα της ζωής μου είναι η οικογένεια μου. Οι φοβερές γιαγιάδες μου, η δύναμη τους και η αντοχή τους στο χρόνο. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου με την αγάπη τους, την υπομονή τους και την αφοσίωση σε οτιδήποτε έκαναν και κάνουν. Με αυτά τα θεμέλια μεγάλωσα και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Με αυτά χορεύω και συνεχίζω να κινούμαι, να ερευνώ, να αναπαράγω και να προσαρμόζομαι σε οτιδήποτε έρχεται στη ζωή μου.


Jozef Fruzek

Αυτό που ξέρω είναι πως υπάρχω μέσω άλλων ανθρώπων. Το ποιος και το τι είμαι οφείλεται στους άλλους ανθρώπους που με υποστηρίζουν και μου δίνουν έμπνευση και γνώση που δε θα μπορούσα ποτέ να βρω μόνος μου.

Βασίλης Μαντζούκης

Αν και είναι αρκετά γενική η ερώτηση, θα προσπαθήσω να συνοψίσω. Πέρα από την απαραίτητη βιοχημική ισορροπία που είναι προϋπόθεση για όλους τους οργανισμούς, βασίζομαι στη σταθερή παρατήρηση του σκανδαλώδους θαύματος της ζωής, την δίψα για αλήθεια και την πίστη στην γνώση, στο χιούμορ, στην ποίηση που παράγεται από τις τέχνες των ανθρώπων, στην αναγνώριση της τρυφερότητας αυτής της “διαδικασίας” που ονομάζουμε σύμπαν, στο οποίο συνυπάρχουμε με όλες αυτές τις μορφές που δημιουργεί, στην ομορφιά που έχει η αφηρημάδα στο βλέμμα των ανθρώπων και τέλος, βασίζομαι στο θαυμασμό που έχω στις γάτες.


Έλενα Τοπαλίδου

Τα παιδικά μου χρόνια από μηδέν μέχρι περίπου 13 χρονων είναι τα θεμέλια της ζωής μου.Τώρα πια το καταλαβαίνω και είμαι σίγουρη πως από κει μπορω να αντλήσω αληθινή δύναμη και όχι να αφεθώ στη λαγνεία μιας ανάμνησης που βαραίνει και φέρνει θλίψη επειδή πια όλα έχουν τελειώσει.Η ομορφιά και η αφοσίωση της μητέρας μας, η τιμιότητα και το χιούμορ του πατέρα μας, οι λατρεμένες μου γιαγιάδες και οι δυο παππούδες ,έχουν αφήσει μέσα μου μια πολύ βαθιά σφραγίδα που την αναγνώρισα πολύ αργότερα.Ήταν μια στιγμή που ο τρομος της θνητότητας μπόρεσε να κρατηθεί από εκείνη την χαμένη παιδικότητα, που η αγωνία για το άγνωστο της ζωής ακούμπησε σε εκείνο το ζεστό αίσθημα της εμπιστοσύνης των παιδικών Χριστουγέννων.Έτσι όταν έφερα στον κόσμο και εγω το δικό μου παιδί, ενιωσα την ισχυρή ανάγκη να γίνομαι κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μια όμορφη ανάμνηση για αυτό το πλάσμα, ώστε να μπορέσει κάποτε να πατήσει γερά στα πόδια του και να τραβήξει τον δικό του σταθερό (μαρμαρινο;) δρομο.

Ηρω Κόντη

Η οικογένεια και ο σεβασμός απέναντι στην δουλειά μου ,συνιστουν την βάση για τη διαμόρφωση της προσωπικής και της επαγγελματικής πορείας μου. Το δέσιμο και η αγάπη της οικογένειας με τροφοδοτούν και αποτελούν το σημείο αναφοράς στο οποίο πάντα επιστρέφω όποτε κλονίζομαι.Ωστόσο και η πειθαρχία απέναντι σε ο,τι καλούμαι να εκτελέσω μου δίνουν δύναμη να μην παρεκκλίνω των στόχων μου.

Συντελεστές: Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: Rootlessroot – Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček/Με τις: Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Ηρώ Κόντη, Hyaejin Lee/Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης/Μουσική Ερμηνεία: Μάρθα Φριντζήλα/Παίζουν οι μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου, Λάμπρος Παπανικολάου/Σκηνικά & Εικαστική Επιμέλεια: Thomas Randall-Page, Peter Randall-Page/Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης/Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Παραπαγκίδης/Σχεδιασμός Φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης/Κοστούμια: Isabelle Lhoas/Κείμενα: Jozef Fruček/Επιμέλεια Κειμένων: Ιωάννα Νασιοπούλου/Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος/Οργάνωση Παραγωγής & Touring: Cultόpια/Με την υποστήριξη της Iktinos Marmaron/

H περιοδεία της παράστασης Stones and Bones υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην παράσταση ακούγεται το “How Should I Your True Love Know”, το πρώτο από τα τραγούδια της «τρελής» Οφηλίας από τον Άμλετ του Σαίξπηρ (Πράξη IV, Σκηνή 5, παραδοσιακό τραγούδι αγνώστου δημιουργού)./

Πληροφορίες παράστασης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Συγγρού 107/3 – 7 Νοεμβρίου 2021/Κεντρική Σκηνή/Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 20:30/Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά/

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα