Προανακριτική για Παππά: Το φιάσκο και το δίδαγμα…
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις κατηγορίες περί δωροδοκίας του Νίκου Παππά, χαρακτηρίζοντας πολιτικά βλακώδη την τακτική του τελευταίου, όχι όμως ποινικό αδίκημα.
- 29 Ιουνίου 2021 14:13
Επί τρεις μήνες που συνεδρίαζε η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών(Παππάς –Καλογρίτσας), η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε από πομπώδεις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ (και ενίων του Κινήματος Αλλαγής) για «βαριές ευθύνες» του πρώην υπουργού, για «βόμβες Καλογρίτσα» και τα συναφή.
Όσοι είχαν στοιχειώδη γνώση των δεδομένων και δεν ήταν βαποράκια των προφανέστατα σκόπιμων διαρροών της πλειοψηφίας ήξεραν ότι η υπόθεση ήταν φούσκα, ως προ το σκέλος της κατηγορίας που αφορούσε την δωροδοκία του Νίκου Παππά. Διότι από κανένα στοιχείο δεν τεκμηριωνόταν. Δείτε εδώ τι γράφαμε στη θέση αυτή μόλις η Βουλή αποφάσισε να συγκροτηθεί η Προανακριτική Επιτροπή.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε. Ο μέγας ανακριτής Θανάσης Πλεύρης και οι βοηθοί του καλούνται τώρα να καταπιούν τη γλώσσα τους για όσα φανφαρόνικα έλεγαν τόσον καιρό. Το βαρύ αδίκημα (κακούργημα) της «δωροληψίας» εξαφανίστηκε και ο Παππάς παραπέμπεται για «παράβαση καθήκοντος» (πλημμέλημα). Και τα μέσα ενημέρωσης που αβαντάρουν την κυβέρνηση το αποκρύπτουν ή το περνάνε σε μια παράγραφο θαμμένη προς το τέλος του κειμένου. Δεν αντέχουν να παραδεχτούν ότι επί μήνες τάιζαν με κουτόχορτο τους αναγνώστες τους.
Γιατί είναι φιάσκο η εξέλιξη αυτή; Διότι για έναν πολιτικό το ατιμωτικό αδίκημα είναι ένα: να κατηγορηθεί ότι προέβη σε μια ενέργεια για να αποκομίσει προσωπικό όφελος, ότι δωροδοκήθηκε. Τα υπόλοιπα («παράβαση καθήκοντος» κτλ) θα ήταν άξια λόγου μόνο αν εξαρχής οι πολιτικοί αντίπαλοι του Παππά επικέντρωναν την έρευνά τους σε αυτό, που ενδεχομένως μπορεί να τεκμηριωθεί(τονίζω το «ενδεχομένως», διότι οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα πάρουν την οριστική απόφαση, θέλουν σοβαρά στοιχεία και όχι πολιτικά συμπεράσματα τύπου Πλεύρη).
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι θεωρώ πολιτικά βλακώδες αυτό που πήγε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τηλεοπτικές άδειες και, ακόμα χειρότερα, που το στήριξε σε έναν νταραβεριτζή μηδενικής αξιοπιστίας τύπου Καλογρίτσα. Όμως, η πολιτική βλακεία δεν είναι ποινικό αδίκημα, ούτε η απόπειρα να φτιάξει ένα τηλεοπτικό κανάλι. Η υπόθεση ήταν καθαρά πολιτική από τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένα στοιχείο ποινικής αξιολόγησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε αυτήν την απόπειρα με την εχθρική στάση όλων των καναλιών απέναντί του. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επιδίωξαν να πάνε παραπέρα, καταλογίζοντας ποινική ευθύνη στον Παππά. Αυτή η απόπειρα κατέρρευσε σήμερα με το πόρισμα της ίδιας της πλειοψηφίας.
Αν θέλουν να βγάλουν ένα γενικότερο συμπέρασμα και ένα δίδαγμα, καλό είναι όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ώστε, στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος, να καταργήσουν το αμαρτωλό άρθρο για την ευθύνη των υπουργών. Είναι απαράδεκτο βουλευτές να παριστάνουν τους εισαγγελείς και τους ανακριτές, αφού η σκοπιμότητα της κάθε φορά πλειοψηφίας θα υπερισχύσει. Οι κανονικοί εισαγγελείς και ανακριτές να ερευνούν τις υποθέσεις ποινικών ευθυνών των πολιτικών, χωρίς καμιά εμπλοκή της Βουλής.
Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας καλέσει τον μέγα ανακριτή Πλεύρη και όποιον άλλον εμπιστεύθηκε στην υπόθεση αυτή, που έκαναν τη φιγούρα τους και τον εξέθεσαν. Όχι για να ακούσει τις δικαιολογίες τους. Αλλά για να τους απονείμει το παράσημο της ανοιχτής παλάμης για το φιάσκο. Είναι το λιγότερο που αξίζουν…