Τράπεζες: Κλιμάκωση της πίεσης για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία

Τράπεζες: Κλιμάκωση της πίεσης για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη σήμερα του Υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες για την συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Σε κλιμάκωση της πίεσης προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, με αφορμή τον ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, προχωράει σήμερα, μέσω του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Ο κ. Σταϊκούρας θα καταστήσει σαφές στους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών ότι η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα θα ζητήσει αναλυτικά business plans αναφορικά με το που α δοθούν τα χρήματα αυτά και κατά πόσον θα στηριχθεί η οικονομία πολλώ δε μάλλον που εδώ και καιρό ασκείται αυστηρή κριτική στις τράπεζες πως έχουν χορηγήσει δάνεια σε πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων και πως ο αριθμός αυτός παραμένει στάσιμος.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης και η αποτελεσματικότητα των τραπεζών στη διανομή των πόρων του αποτελεί άλλωστε φλέγον ζήτημα για το Οικονομικό Επιτελείο καθώς το μέγεθος των κεφαλαίων και η ικανότητα διανομής έχει αρχίσει να απασχολεί και τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πηγές από το πιστωτικό σύστημα η μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «εκτοξεύσει» το ποσό που θα στηρίξει την Ελληνική Οικονομία στα 60 δισ. ευρώ μέγεθος, που όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας με τρόπο αποτελεσματικό τα προσεχή έτη.

Η πλευρά των τραπεζιτών

Στην πίεση της κυβέρνησης για άνοιγμα των «κρουνών» της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες προσέρχονται σήμερα με δύο ισχυρά επιχειρήματα:

– Το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται ως γνωστόν στο μεγαλύτερο ποσοστό του σε μικορομεσαίες επιχειρήσεις τα μεγέθη των οποίων δεν είναι απολύτως μετρήσιμα τουλάχιστον με τα μέτρα και τα σταθμά που θα επιθυμούσαν οι τράπεζες να είναι ενώ

– οι τράπεζες έχουν μεγάλους περιορισμούς προκειμένου να μην υπάρξουν νέα κύμα κόκκινων δανείων που θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην εν εξελίξει προσπάθεια τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Η παραπάνω κατάσταση, θα επαναλάβουν σήμερα οι τραπεζίτες προς τον Υπουργό Οικονομικών, δεν επιτρέπει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν την καθαρή ροή πιστωτικής επέκτασης για την προσεχή τετραετία κατά περίπου 10 δις. ευρώ έκαστη. Θα πρόκειται κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια καθώς τα δάνεια των ιδιωτών παραμένουν ακόμη σε βαθύ κόκκινων καθώς διατηρούν εξυπηρετούμενα κυρίως μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται πως θα εκταμιευθούν 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων 19 είναι επιδότηση και δεν θα επιστραφεί. Οι τράπεζες θα έρθουν να δώσουν δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ ενώ με τη μόχλευση Δημοσίου και τραπεζών των ποσό αναμένεται να φθάσει σε 60 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η επιχειρηματολογία των τραπεζιτών θα αναλύει και την μη ύπαρξη αξιόλογων επιχειρηματικών projects τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τραπεζικά κεφάλαια. Το μέγεθος των εγχώριων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά μικρό, σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα με αποτέλεσμα να απαιτείται να αλλάξει από πλευράς τους η συνολική στρατηγική τους για το μέλλον.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες στην συνάντηση οι τράπεζες προετοιμάζονται προκειμένου να προβάλουν ένα σχέδιο πιστωτικής επέκτασης, θα παρουσιάσουν τον απολογισμό τους για την μέχρι σήμερα αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και προφανώς έναν ανασχεδιασμό για το σκοπεύουν να κινηθούν από εδώ και στο εξής.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση και άλλα εναλλακτικά σχέδια μιας και σκοπεύουν να συνδυάσουν τις εκδόσεις χρέους που είναι στοχευμένες και θεματικές (πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη χρηματοδότηση απασχόλησης κλπ) με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Το Δημόσιο θα καταθέσει από την πλευρά του μια σειρά προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διευρύνουν τον αριθμό των επιχειρήσεων τις οποίες χρηματοδοτούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα