Ευρωεκλογές 2019: Οι νέοι ψηφοφόροι και οι αναποφάσιστοι κρίσιμοι παράγοντες
Περισσότεροι από 500.000 νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σήμερα, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονταν στο 12%. Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και για την ψήφο των ιδιωτικών υπαλλήλων.
- 26 Μαΐου 2019 06:34
Οι αναποφάσιστοι, αυτοί οι… μυστηριώδεις τύποι που επιλέγουν την τελευταία στιγμή (ή δεν θέλουν να δηλώσουν) τι θα ψηφίσουν, αποτελούν πάντα μία από τις κρίσιμες παραμέτρους των εκλογικών αναμετρήσεων και αυτές οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Και αυτή τη φορά λόγω της ψήφου στα 17 ο παράγοντας νέοι ψηφοφόροι αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαινόταν στο 12% ή σε απόλυτους αριθμούς περίπου στους 700.000 ψηφοφόρους, ένας αριθμός που μπορεί να κρίνει το άνοιγμα της ψαλίδας. Στων αναποφάσιστων την ποδιά σφάζονται εξάλλου σε κάθε εκλογική μάχη τα κόμματα. Καθώς δε σημαντικός αριθμός αναποφάσιστων είναι σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεν Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τους συσπειρώσει και να τους πολώσει με τα τελευταία μέτρα και την απειλή της επιστροφής μίας κατά το ΣΥΡΙΖΑ νεοφιλελεύθερης δεξιάς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός και τους κάλεσε να συστρατευθούν με τη ΝΔ έστω και εάν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί της.
Μία ακόμη (ανομοιογενής) εκλογική ομάδα, την ετυμηγορία της οποίας αναμένουν με αγωνία τα κόμματα, είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν πλέον οι νέοι από 17 ετών, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και ξεπερνά τις 500.000- για την ακρίβεια ανέρχεται σε 528.997 άτομα.
Δεν ήταν τυχαίο το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που απευθυνόταν στους νέους θέλοντας να “πουλήσει” την εικόνα ενός αντισυστημικού κόμματος, καθώς εκτιμάται ότι εν πολλοίς η αντισυστημική ψήφος θα είναι το κριτήριο πολλών νέων- αν και η ερμηνεία του όρου “αντισυστημικό” εναπόκειται βέβαια στην προσωπική ερμηνεία κάθε νέου. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάλι εκτιμούν ότι οι νέοι που είναι σήμερα 17 ετών έχουν γνωρίσει βασικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως δεδομένο και τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την εφηβεία τους είναι το πρώτο εξάμηνο του 2015, το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο, αλλά και πιο πρόσφατα η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι τυχαίο ούτε και το ότι ο κ.Μητσοτάκης στις ομιλίες του στην τελική προεκλογική ευθεία απευθυνόταν ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους καλώντας τους να απορρίψουν και το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μάλιστα στο δεύτερο, καλώντας τους νέους να διαχωρίσουν “το στείρο εθνικισμό και τους τσαμπουκάδες διαφόρων τύπων που κυκλοφορούν με τους μύες έξω από τον πραγματικό πατριωτισμό”.
Αλλά και το ΚΚΕ από την πλευρά του ελπίζει και στοχεύει στην ψήφο των νέων ψηφοφόρων, στη βάση της αντισυστημικής διάθεσης που φέρεται να έχουν. Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δηλώσει ότι οι 500.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά μπορούν “να μην επιλέξουν μία από τα ίδια” και “να κάνουν τη διαφορά”.
Υπάρχει όμως και μία τρίτη ομάδα που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα: Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που φτάνουν σχεδόν το 1,2 εκατομμύριο ψηφοφόρων, αριθμός διπλάσιος από εκείνον των δημοσίων υπαλλήλων. Και είναι η εκλογική ομάδα που στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 έκρινε σε μεγάλο βαθμό τελικά το αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πλειοψηφία τους άλλωστε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι πλέον χαμηλά αμειβόμενοι, ενώ η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων τα χρόνια των μνημονίων εκτοξεύθηκαν με πρόσχημα την κρίση.
Έτσι τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την ψήφο του συντριπτικού 40,1% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ η ΝΔ μόλις το 18,9%. Και το Σεπτέμβριο του 2015 το 37% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 23% ΝΔ. Ποσοστά που προκύπτουν από τα exit poll και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τις δημοσκοπήσεις.
Αυτό το κοινό προσπάθησε εναγωνίως να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει των ευρωεκλογών με επιθέσεις στον κ.Μητσοτάκη περί επταήμερης εργασίας και σε αυτό επιχείρησε να απευθυνθεί πιο εμφατικά η ΝΔ, καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για fake news και αντιπαραβάλλοντας το δικό της σχέδιο για περισσότερες και καλύτερες δουλειές.