Δύσκολη εξίσωση για τα ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Πότε έρχεται η ολική επαναφορά

Δύσκολη εξίσωση για τα ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Πότε έρχεται η ολική επαναφορά
Ξενοδοχείο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Δυναμικά ανέκαμψαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όμως ο μέσος όρος του έτους είναι χαμηλός. Καλύτερες επιδόσεις στο δίμηνο για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία.  

“Χαμηλές πτήσεις” καταγράφουν στις πληρότητές τους τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού από την αρχή της χρονιάς και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κατάφεραν να επιτύχουν το 39% των διανυκτερεύσεων τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας GBR Consulting για το 3ο τρίμηνο του έτους, η προσφορά δωματίων έχει αποκατασταθεί στα προ πανδημίας επίπεδα, που σημαίνει ότι σχεδόν στο σύνολο τους τα ξενοδοχεία έχουν επαναλειτουργήσει.

Οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος φαίνεται να «σώζουν» την παρτίδα, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν επιδόσεις που ανήλθαν στο 71% του Αυγούστου του 2019 όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις δωματίων, ενώ ο Σεπτέμβριος έφτασε το 66%. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 61% τον Αύγουστο και 75% τον Σεπτέμβριο συγκρίνοντας τα επίπεδα διανυκτερεύσεων μεταξύ 2021 και 2019.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη στα παραθεριστικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting τα επίπεδα διανυκτερεύσεων των δωματίων των resorts έφτασαν στο 89% και 86% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019. Από την αρχή του έτους έως και το Σεπτέμβριο τα παραθεριστικά ξενοδοχεία πέτυχαν το 57% των διανυκτερεύσεων τους σε σύγκριση με το 2019, με την ανάκαμψη τους να ξεκινά τον Μάιο – Ιούνιο.

Τα συνολικά έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο στα ξενοδοχεία διακοπών ήταν σημαντικά υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019, κάτι που – όπως αναφέρει στα συμπεράσματα της η εταιρεία – πιθανότατα ωφελείται στα χρήματα που αποταμίευσαν οι καταναλωτές κατά διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας η ελληνική τουριστική αγορά αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2023. Σύμφωνα με προβλέψεις της Tourism Economics του Οκτωβρίου 2021, η ελληνική τουριστική αγορά θα ανακάμψει έντονα το 2022, για να επανέλθει πλήρως το 2023, ενώ τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την Ελλάδα προβλέπεται να ανακάμψουν το 2024 .

Στα συμπεράσματα της η GBR Consulting εξηγεί ότι τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία είναι υπαρκτά. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί παρά την πρόοδο των εμβολιασμών και τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Η πρόοδος του εμβολιασμού διαφέρει ανά περιοχή και ανά χώρα.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μένουν σαφώς πίσω.

Επιπλέον, παραμένει μια απροθυμία για διεθνή ταξίδια για διάφορους λόγους, όπως η αποφυγή λοιμώξεων, οι μάσκες, η κοινωνική απόσταση, τα τεστ κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα