Σωτήρης Πέτρουλας: 53 χρόνια από την δολοφονία του

Σωτήρης Πέτρουλας: 53 χρόνια από την δολοφονία του
Διαδηλωτές κρατούν φωτογραφία του Σωτήρη Πέτρουλα στην πομπή της κηδείας του. Αρ. Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

Ήταν 21 Ιουλίου 1965. Στην Αθήνα, η μεγάλη διαδήλωση κατά του βασιλικού πραξικοπήματος και της "κυβέρνησης των αποστατών", διαλύεται βίαια, με αποτέλεσμα αμέτρητους τραυματίες και έναν νεκρό. Τον 23χρονο Σωτήρη Πέτρουλα.

21 Ιουλίου 1965. Η μεγαλειώδης πορεία που ξεκίνησε από τα προπύλαια με συνθήματα κατά του βασιλικού πραξικοπήματος που είχε προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και της νέας κυβέρνησης υπό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα, συνάντησε τα οδοφράγματα των Σωμάτων Ασφαλείας στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά. Οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ξεσπούν την μανία τους πάνω στο ειρηνικό πλήθος με δακρυγόνα και αδίστακτα χτυπήματα με γκλοπ.

Συμπλοκές φοιτητών με την Αστυνομία στη διαδήλωση της 21ης Ιουλίου 1965, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ο Σ.Πέτρουλας. Αρ. Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

Αμέτρητοι οι τραυματίες, ένας ο νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

 

Σωτήρης Πέτρουλας

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες. Το 1946, η αριστερών φρονημάτων οικογένειά του αναγκάζεται να καταφύγει στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών συμμοριών της Δεξιάς. Ο νεαρός Σωτήρης τελειώνει το Δημοτικό το 1954 και εγγράφεται στην Εμπορική Σχολή, από την οποία αποφοιτά το 1960. Παράλληλα, εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Το 1960 γίνεται δεκτός, κατόπιν εξετάσεων, στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιείται στο φοιτητικό κίνημα. Στις κινητοποιήσεις για το “1-1-4” και το “15%” είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του “114” στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο.

Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ, και παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της. Τον Μάρτιο του 1965 το Κ.Σ. της Δ.Ν.Λ. του επιβάλει την ποινή της μομφής, λόγω διαφωνιών του με τη στρατηγική της οργάνωσης.

Ο θάνατός του στις 21 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα, ήρθε όταν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας εβλήθη στο κεφάλι από δακρυγόνο, που εκτόξευσε αστυνομικός. Μαρτυρίες, αναφέρουν ότι υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και εκατοντάδες άλλοι.

Η σορός του νεκρού μεταφέρεται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, στο Νεκροτομείο και στη συνέχεια κρυφά στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ το γεγονός αποκρύπτεται από την οικογένειά του. Μετά από πιέσεις και την υποβολή μήνυσης κατά της Αστυνομίας-κατόπιν υπονοιών περί στραγγαλισμού του νεκρού- γίνεται δεκτή η διενέργεια δεύτερης νεκροψίας και παραδίδεται η σορός στην οικογένεια Πέτρουλα.

Ο νεκροθάλαμος στο Γ’ Νεκροταφείο, όπου μεταφέρθηκε από την Αστυνομία η σορός του Σ.Πέτρουλα, υπό φρούρηση. Αρ. Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

 

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου κι έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της “Αποστασίας”. Τη νεκρώσιμη ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό παρακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Τη νεκρική πομπή προς το Α’ Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως “Δημοκρατία”, “Προδότη Νόβα”, “1-1-4”, “Ο Σωτήρης Ζει”.

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής, διακρίνεται ανάμεσα στο πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης Αρ. Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

Οι γονείς του Σωτήρη Πέτρουλα στου ώμους των διαδηλωτών. Αρ. Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

 

Το όνομα του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε σύνθημα στους κοινωνικούς αγώνες των εργατών και της νεολαίας αλλά και τραγούδι από τον Μίκη Θοδωράκη.

Με πληροφορίες από: sansimera, ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα