Κέρκυρα: Η μεγάλη επιστροφή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Κέρκυρα: Η μεγάλη επιστροφή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη
istockphoto

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο νησί για να δημιουργηθούν πολυτελή ξενοδοχεία χιλιάδων δωματίων.

«Παγωμένη στο χρόνο» έμοιαζε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η τουριστική εικόνα της Κέρκυρας, με την ξενοδοχειακή της αγορά αλλά και τις τουριστικές της υποδομές να παρουσιάζουν έντονα σημάδια κόπωσης. Ειδικά στο κομμάτι των πολυτελών ξενοδοχείων, το διάσημο νησί έμενε με ελάχιστες αλλά σημαντικές μονάδες, όπως αυτές τις Grecotel.

Το «χορό» των εξελίξεων που σήμερα βιώνει η Κέρκυρα, με πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις, φαίνεται να ανοίγει το 2018 ο όμιλος Sani/Ikos με το υπερπολυτελές Ikos Dassia, για να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με το Domes Miramare Corfu της Ledra Hotels & Villas.

Από πέρυσι άνοιξαν στο νησί σημαντικές μονάδες, ρυθμός που κορυφώνεται φέτος και αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα projects αφορούν εξαγορές παλαιών και εμβληματικών μονάδων, που μετατρέπονται μετά από επενδύσεις εκατομμυρίων σε πολυτελή θέρετρα, ξαναβάζοντας ουσιαστικά την Κέρκυρα στον παγκόσμιο χάρτη των τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών. Ντόπιοι, εγχώριοι αλλά και ξένοι παίχτες, φαίνεται να έχουν στέψει για τα καλά το βλέμμα τους στο νησί.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επένδυση Kassiopi Project της NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης, που συνάντησε πολλά εμπόδια. Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η επένδυση είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Και ο Όμιλος Fais επενδύει σημαντικά στο νεοσύστατο Hospitality & Gastronomy Division έχοντας αναλάβει την αναβίωση και αξιοποίηση του εμβληματικού πύργου Castello Bibelli, που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel ανακοίνωσε επένδυση ύψους 61 εκατ. ευρώ, σε πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες resort σε Μύκονο και Κέρκυρα. Πιο συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία που απέκτησε στην Κέρκυρα είναι τα Nostos, Vassilia, Gelina και το Aqua Park Υδρόπολις. Ο όμιλος τα ενοποίησε και δημιούργησε το συγκρότημα Grecotel Costa Botanica δίπλα στην παραλία στο χωριό Αχαράβη. Το Κτήμα Costa Botanica βρίσκεται σε έκταση 350.000μ2 και έχει έκταση 1.000μ. μεγάλη φυσική παραλία. Ένα ιδιαίτερο concept, ιδανικό για όλες τις ηλικίες, ζευγάρια ή οικογένειες.

Το καλοκαίρι του 2021 άνοιξε το πολυαναμενόμενο Angsana Corfu στις Μπενίτσες της Κέρκυρας, που σηματοδότησε και την άφιξη του ασιατικού ξενοδοχειακού ομίλου Banyan Tree Hotels & Resorts στην Ευρώπη.  Το παλιό ξενοδοχείο San Stefano, με την εξαιρετική θέα, ανακαινίστηκε πλήρως για να μετατραπεί σε πολυτελές resort. Απλώνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων και αποτελείται από 159 δωμάτια και σουίτες καθώς και 37 pool villas με θέα στη θάλασσα, χτισμένες αμφιθεατρικά στον λόφο. Η επένδυση εκτιμάται ότι ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Banyan Tree Holdings προχώρησε σε συνεργασία μακροπρόθεσμης στρατηγικής με την Accor το 2016 με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση των ξενοδοχείων με επωνυμία Banyan Tree ανά τον κόσμο, όπως και την πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο κρατήσεων και πωλήσεων της Accor.

Πέρυσι άνοιξε και το The Olivar Suites, το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του Vouglaris Hospitality Group, στην περιοχή Μεσογγή. Το νέο ξενοδοχείο διαθέτει 120 σουίτες, εκ των οποίων οι 100 με ιδιωτική πισίνα, μία κεντρική πισίνα, εστιατόριο, μπαρ, spa και είναι χτισμένο μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα.

Ο Όμιλος MarBella

Ο ξενοδοχειακός Όμιλος MarBella Collection που ανήκει στον επιχειρηματία Βασίλη Δρακόπουλος, συνεχίζει τη διαρκή ανάπτυξή του μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα επενδύσεων για την τριετία 2022-2025. Οι επενδύσεις του Ομίλου είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Σημειώνεται ότι κατά την πενταετία 2016-2021, ο Όμιλος MarBella Collection προχώρησε σε επενδύσεις της τάξεως των 46 εκατομμυρίων ευρώ με την αγορά και ανακατασκευή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών στην Νότια Κέρκυρα (νυν MarBella Nido) όσο και στην περιοχή του Καραβοστασίου (νυν MarBella Elix), παράλληλα με τον διαρκή εκσυγχρονισμό του MarBella Corfu.

Οι νέες επενδύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν για το MarBella Corfu την προσθήκη δύο νέων εστιατορίων, καθώς και ένα state-of-the-art Aqua Park, που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022 με προϋπολογισμό ύψους 5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τη σεζόν 2023 προβλέπεται πλήρης ανακαίνιση όλων των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, με κόστος επένδυσης που ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Στο MarBella Nido θα προστεθεί μια νέα πτέρυγα με 25 πολυτελείς σουίτες, μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2024. Τέλος, με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα έχει δρομολογηθεί και το έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ που αφορά τη δημιουργία κεντρικών γραφείων και αυτόνομων λειτουργικά αποθηκών τροφίμων και εφοδιασμού, που θα εξυπηρετούν όλα τα ξενοδοχεία.

Στα νέα ξενοδοχειακά projects, ο Όμιλος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ολοκαίνουριας ξενοδοχειακής μονάδας στην Κέρκυρα, η δυναμικότητα της οποίας προβλέπεται να αγγίξει τις 200 κλίνες. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, ενώ το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ενισχύεται η παρουσία του Ομίλου στη Θεσπρωτία, χάρη στη δημιουργία ενός complex πολυτελών βιλών στην περιοχή του Καραβοστασίου. Το project έχει κόστος επένδυσης 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι ξένες αλυσίδες

Τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να ανοίξει το πρώτο ξενοδοχείο της Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες. Το νέο TRYP by Wyndham Corfu Dassia βρίσκεται 12 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης της Κέρκυρας. Πρόκειται για την  μετατροπή και τη μετονομασία του υπάρχοντος ξενοδοχείου Corfu Palma Boutique στη Δασιά που ανήκει στην οικογένεια Πάλλη και θα διαθέτει 48 σύγχρονα δωμάτια και κομψό design, που θα συνδυάζει στοιχεία της παραδοσιακής και ιστορικής αρχιτεκτονικής της Ελλάδας με μοντέρνους εσωτερικούς χώρους και εγκαταστάσεις. Το νέο ακίνητο θα διαθέτει επίσης κήπους με πολλά δέντρα ηλικίας αιώνων, όπως μια ελιά του 14ου αιώνα.

Την ερχόμενη άνοιξη πρόκειται να ανοίξει στον κόλπο του Κομμένου στα Γουβιά το Cook’s Club Corfu, ένα ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες. Πρόκειται για το πέμπτο στο είδος του, στην Ελλάδα και το πρώτο στην Κέρκυρα, που ανήκουν στον Όμιλο Fosun. Στη θέση προϋπήρχε το ξενοδοχείο Park, στο οποίο και γίνεται ολική ανακαίνιση. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 195 δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο και spa.

Τη φετινή σεζόν θα ανοίξει επίσης το Dreams Corfu Resort & Spa στα Γουβιά, από την ξενοδοχειακή αλυσίδα AMResorts, που θα λειτουργεί κάτω από το νέο της brand AMR Collection. To πεντάστερο πολυτελές θέρετρο θα διαθέτει 334 δωμάτια και θα είναι all inclusive, με πολλά εστιατόρια και μπαρ, τέσσερις πισίνες, παιδότοπο, θαλάσσια σπορ, δραστηριότητες κ.α. H AMResorts είναι θυγατρική της Apple Leisure Group, η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο της Hyatt. Στη θέση του υπήρχε το ξενοδοχείο Corcyra Beach που άνηκε στον όμιλο Louis Hotels.

Sani/Ikos

Στις εγκαταστάσεις του πρώην συγκροτήματος του Club Med, χτίζεται το νέο πολυτελές «Ikos Odisia», του ομίλου Sani/Ikos, μια μεγάλη επένδυση ύψους των 125 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows, και αναμένεται να λειτουργήσει τη σεζόν του 2023. Το νέο ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα από το Ikos Dasia που άνοιξε το 2018.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα