Απεργία: Χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών για 48 ώρες – Τι ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και προχωρούν σε μεγάλη, 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις επόμενες δύο ημέρες. Ποιοι απεργούν.
- 21 Οκτωβρίου 2019 22:33
Την 48ώρη απεργιακή της κινητοποίηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΠΟΕ ΟΤΑ.
Η απεργία θα λάβει χώρα την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 23 και θα αφορά εργαζόμενους στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.
Μ’ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα φέρει απολύσεις και επιπλέον δημοτικά τέλη.
Η αναλυτική ανακοίνωση αναφέρει: “Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ενάντια στην εκχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση με το «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».
Η βούληση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων εκφράστηκε καθολικά στη Σύσκεψη των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019. Έγινε αντιληπτό απ’ όλους, πώς αν ψηφιστεί το άρθρο 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» τότε απειλείται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει επίσης οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών.
Αποφασίστηκε έτσι, σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, να πραγματοποιηθούν μαζικές ολοήμερες Γενικές Συνελεύσεις (Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και Αγώνα) με στόχο να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι πλήρως για το τι συνεπάγεται η τυχόν ψήφιση του άρθρου 179, να λάβουν γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης και να καταστεί σαφές πώς ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους και πρέπει αφενός να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και αφετέρου να περιφρουρήσουν τις υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας τους.
Τα Γκαράζ όλων των Δήμων Πανελλαδικά θα είναι κλειστά και μετατρέπονται στο κέντρο ενημέρωσης του αγώνα των εργαζομένων για την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου». Θα ενημερώνονται επίσης οι πολίτες για τις συνέπειες που θα έχει και για τους ίδιους η επιχειρούμενη εκχώρηση βασικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για την ΤΡΙΤΗ 22 και την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει προκηρύξει 48ωρη Πανελλαδική Απεργία για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών μπορεί η απεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.
Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 δε, στις 10:00 το πρωί, έχει προγραμματισθεί Μηχανοκίνητη Πορεία στο κέντρο της Αθήνας με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται να δηλώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις και να προασπίσουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. αντιδρώντας σθεναρά και αποφασιστικά στα σχέδια αυτών που τις επιβουλεύονται και θέλουν να τις χαρίσουν στους ιδιώτες.
Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ
Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αντιδρά και η ΑΔΕΔΥ αφού “καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18.00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Διεκδικούμε:
• Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».
• Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση”.
Συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη
Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ, απασχόλησαν όπως ήταν αναμενόμενο τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος στο προεδρείο ζητώντας -μεταξύ άλλων- από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης να «υπερασπιστεί τον αποκλειστικά Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του. Ζητάμε από την Κεντρική Διοίκηση να σεβαστεί το Αυτοδιοίκητο στους Δήμους». Η πρόταση όμως καταψηφίστηκε.
«Η διοίκηση μας λέει ναι στο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και όχι σε οριζόντιες απολύσεις. Το θέμα του πολυνομοσχεδίου είναι κυβερνητικό και δεν έχει καμία εμπλοκή ο Δήμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», χαρακτήρισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «κόλαφο για τις υπηρεσίες όλων των Δήμων. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τις δημοτικές υπηρεσίες. Η θέση της διοίκησης συνιστά υποχώρηση από τις προεκλογικές της υποσχέσεις».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, ανέφερε πως το θέμα πρέπει να απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο, όπως το έχουν απασχολήσει και άλλα ζητήματα κατά το παρελθόν. «Στηρίζουμε το ψήφισμα του Συλλόγου των εργαζομένων, γιατί το νομοσχέδιο περιέχει και άλλα όργια. Υπάρχουν κινητοποιήσεις μπροστά μας και καλούμε όλο τον κόσμο».
«Είμαστε συνολικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο», είπε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», ενώ τη στήριξη του προς τους εργαζόμενους εξέφρασε και ο Μιχάλης Γαζάκης εκ μέρους του συνδυασμού «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».