WWF: Ώρα για βέτο στην απόπειρα πρασινίσματος ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας

WWF: Ώρα για βέτο στην απόπειρα πρασινίσματος ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας
Oil field, oil pump in the work Getty Images/iStockphoto

Στις 5 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν το αν οι επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και σε ορυκτό αέριο θα μπορούν να διαφημίζονται ως περιβαλλοντικά φιλικές.

Ένα πρωτοφανές ψήφισμα θα λάβει χώρα στις επόμενες μέρες. Ένα ψήφισμα που πριν λίγα χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητο. Στις 5 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν το αν οι επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και σε ορυκτό αέριο θα μπορούν να διαφημίζονται ως περιβαλλοντικά φιλικές.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια ιστορικά πρωτοφανή ψηφοφορία εγκρίνει ή ασκεί βέτο σε κατάλογο δραστηριοτήτων που θα μπορούν να προβάλλονται από εδώ και στο εξής ως “περιβαλλοντικά φιλικές”, με τη δυνατότητα να διεκδικήσουν φθηνότερο χρήμα από τις αγορές και να απαιτήσουν δημόσιες επιδοτήσεις για επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η “πράσινη λίστα”, που διέπεται από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό Ταξινόμησης, περιλαμβάνει δραστηριότητες που είτε εξ αρχής είτε κάτω από επιστημονικά καθορισμένες και αυστηρές προϋποθέσεις μπορούν να οριστούν ως βιώσιμες, όπως η αποκατάσταση υγροτόπων και η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων και κλίματος, η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ο σχεδιασμός προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος στα οικοσυστήματα και στο κλίμα. Τώρα όμως, επιχειρείται η συμπερίληψη στον κανονισμό αυτό της πυρηνικής ενέργειας και του ορυκτού αερίου. Τι “πράσινο” έχουν, ωστόσο, οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από το αέριο και τα ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται από την πυρηνική ενέργεια; Προφανώς τίποτα! Στο στόχαστρο όμως, φαίνεται πως βρίσκονται οι ενισχύσεις που προγραμματίζονται για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τις οποίες λυμαίνονται οι πετρελαϊκές και πυρηνικές βιομηχανίες.

Όπως τονίσαμε και σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες, το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεν απαγορεύει καμία επένδυση, ούτε υποχρεώνει επενδυτές προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ξεκαθαρίζει απλά και με επιστημονικά κριτήρια ποιες επενδύσεις είναι πραγματικά πράσινες και δικαιούνται να προβάλλονται ως περιβαλλοντικά και κλιματικά βιώσιμες. Η κατάταξη επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά ως «βιώσιμων», είναι τελείως αντιπαραγωγική για επενδυτές και τράπεζες, καθώς εκείνο που χρειάζονται και αναζητούν είναι επιστημονικά αξιόπιστη πληροφορία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που καλούνται να χρηματοδοτήσουν.

Με άλλα λόγια, επιχειρείται «πράσινο ξέπλυμα» ακριβών πηγών ενέργειας, που έχουν βαρύτατη επίπτωση στο περιβάλλον, στο κλίμα του πλανήτη και στη ζωή μας, και οι οποίες βυθίζουν τις οικονομίες σε σοβαρή γεωπολιτική εξάρτηση. Η κλιματική κρίση αλλά και η βύθιση της Ευρώπης στην εξάρτηση από το ορυκτό αέριο αποκάλυψε το τεράστιο κόστος του χαμένου χρόνου μετάβασης σε ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον.

Τι λόγο όμως μπορεί να έχει η Ελλάδα να υπερψηφίσει μια τόσο σκανδαλώδη πρόταση;

Ειδικά με την παρούσα κυβέρνηση να έχει μόλις ψηφίσει τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο της χώρας, για ποιον λόγο το κυβερνητικό κόμμα μπορεί τελικά να επιλέξει στην πράξη να ακυρώσει παταγωδώς τις δημόσιες διακηρύξεις του πρωθυπουργού ότι θέλει την Ελλάδα ηγετική δύναμη στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος;

Επιτρέποντας στις πανάκριβες μονάδες αερίου και πυρηνικής ενέργειας να διεκδικήσουν πράσινες χρηματοδοτήσεις, δισεκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να στηρίξουν την πράσινη συμφωνία και τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία, θα χαθούν σε δραστηριότητες που όχι απλώς δεν είναι «πράσινες», αλλά καθυστερούν και αποστεώνουν οικονομικά τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να συμπράξουν σε αυτή την πρωτοφανή στρέβλωση που ανοίγει τον δρόμο για επόμενα επεισόδια περιβαλλοντικής παραπλάνησης της κοινής γνώμης και των αγορών από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας.

Η Θεοδότα Νάντσου είναι επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα