Γιατί αφρίζουν τα αναψυκτικά

Γιατί αφρίζουν τα αναψυκτικά
Το ανθρακικό το ξέρετε. Ας δούμε και πώς δημιουργείται. iStock

Όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη του ανθρακικού. Πόσοι όμως, γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα που δίνει το άφρισμα στα αναψυκτικά;

Πολλοί πίνουν αναψυκτικά, γιατί απολαμβάνουν το ‘γαργαλητό’ που νιώθουν στο λαιμό, στην κατάποση. Άλλοι αισθάνονται πως το χρειάζονται, προκειμένου να ‘γλυστράει’ το γεύμα -καθ οδόν για το έντερο.

Προφανώς και σε κάποιες χώρες τα αναψυκτικά έχουν αντικαταστήσει το νερό, ενώ όταν έχει ζέστη γίνονται προορισμός δροσιάς. Ποιος δεν απολαμβάνει να βλέπει τις φυσαλίδες στο ποτήρι του; Τι είναι αυτές οι φυσαλίδες; Η αποχώρηση του διοξειδίου του άνθρακα από το υγρό.

Τα αναψυχτικά αφρίζουν, γιατί έχουν φτιαχτεί για να αφρίζουν” δήλωσε στο Live Science ο βιομηχανικός χημικός, Mark Jones. Ας δούμε τι εννοεί.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο αέριο, που εγχέεται στα ανθρακούχα ποτά, σε υψηλές πιέσεις κατά την παραγωγή: βάζουν το μείγμα στο κουτάκι ή το μπουκάλι και αφήνουν λίγο χώρο πάνω, για να μπει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το υγρό υπερκορεστεί με αυτό (όσο περνάει η ώρα, εισχωρεί λιγότερο ανθρακικό στο μείγμα και μειώνεται η πίεση -έως ότου σταματήσει), σφραγίζουν.

Η ενανθράκωση δημιουργεί το άφρισμα και η αντίδραση με το νερό, δημιουργεί ανθρακικό οξύ. Το αποτέλεσμα είναι η ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Μετά το σφράγισμα, τα αναψυκτικά διατηρούνται πολύ κρύα, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται καλύτερα στο υγρό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η θέρμανση αναγκάζει το αέριο να ‘βγει’ από το διάλυμα.

Μόλις ανοίξουμε το κουτάκι ή το μπουκάλι, ο υπό πίεση άνθρακας απελευθερώνεται στον αέρα. Αυτό το αεριζόμενο αέριο παράγει το χαρακτηριστικό ‘σφύριγμα’.

Στην πραγματικότητα, ένα μπουκάλι με αναψυκτικό είναι ένα δοχείο πίεσης που κρατά την πίεση, έως ότου ανοίξουμε το μπουκάλι”.

Αν το ανακινήσουμε ή το ταλαιπωρήσουμε πριν το ανοίξουμε “το αέριο που έχει παγιδευτεί μέσα στο υγρό μπορεί να διαφύγει, για να ενωθεί με το αέριο στην κορυφή του ποτού. Αυτό αυξάνει την πίεση στο αέριο που υπάρχει πάνω από το υγρό και έτσι όταν ανοίγουμε τη συσκευασία, γίνεται ‘έκρηξη’”.

Το αναψυκτικό αφρίζει ακόμη περισσότερο όταν το βάζουμε σε ένα ποτήρι “επειδή η πράξη της έκχυσης αυξάνει σημαντικά την επιφάνεια του υγρού και βοηθά τις φυσαλίδες να διαφύγουν”.

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες τυχόν ατυχήματος, πρέπει να βάζουμε το αναψυκτικό στο ποτήρι κατά μήκος της πλευράς του ποτηριού. Κάτι που μειώνει δραστικά, την επιφάνεια έγχυσης και διατηρεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στο υγρό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα