Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ – Η ενίσχυση που δεν έγινε και η επίταξη που έρχεται

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ – Η ενίσχυση που δεν έγινε και η επίταξη που έρχεται
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό INTIME NEWS

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της έκρηξης ενός σφοδρού 4ου κύματος της επιδημίας κορονοϊού και η Πολιτεία βλέπει λύση μόνο στην επίταξη γιατρών. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όμως οι ενέργειες που γίνονται είναι ελάχιστες.

Για ένα θωρακισμένο ΕΣΥ μπροστά στην νέα έκρηξη της πανδημίας κορονοϊού κάνει λόγο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προβάλλοντας την ύπαρξη 1300 ΜΕΘ, τις προσλήψεις υγειονομικών αλλά και την ενεργοποίηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Όμως παρόλ’ αυτά το ΕΣΥ ήδη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και άμεσα αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να χρησιμοποιήσει μία ακόμη εφεδρεία που αφορά στην επίταξη γιατρών όπως έχει ήδη κάνει στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, εφόσον οι ιδιώτες γιατροί δεν συνδράμουν το ΕΣΥ μετά και το κίνητρο να εργαστούν με αύξηση των αποδοχών τους κάνοντας εφημερίες.

Η διατήρηση του ανεμβολίαστου πληθυσμού λίγο πάνω από το 60% δεν επιτρέπει εφησυχασμό, όμως τα Κυβερνητικά χείλη αναφέρουν ότι δεν θα περάσουμε τα ίδια με πέρυσι καθώς υπάρχει το εμβόλιο. Όμως ήδη η “ζημιά” έχει γίνει. Ακόμη και αν εμβολιάζονταν άμεσα 1 εκατομμύριο πολίτες, δεν θα υπήρχε καμία σχεδόν προστασία για αρκετές εβδομάδες.

Προειδοποίηση Πλεύρη

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χθες από το βήμα της Βουλής, προειδοποίησε τους ιδιώτες γιατρούς ότι αν δεν ενταχθούν στο σύστημα προκειμένου να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού υπάρχει το ενδεχόμενο επιστράτευσής τους.

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια..

Ο κ. Πλεύρης, εξήγησε πως με την τροπολογία αυτή «παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ- και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση». Ο υπουργός σημείωσε πως ήδη «λαμβάνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία» και παράλληλα «ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα».

Επισήμανε δε πως με το ίδιο ποσό θα αμείβονται και οι γιατροί του ΕΣΥ για εφημερίες που κάνουν πάνω από το πλαφόν και με τα ίδια φορολογικά κίνητρα.

Σχετικά με τη διάταξη της τροπολογία που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, ο υπουργός ανέφερε ότι η επανεξέταση του μέτρου επεκτείνεται μέχρι της 31/12/2021. Οι ανεμβολίαστοι μόνιμοι γιατροί θα βρίσκονται σε αναστολή όσο χρειαστεί, ενώ στους ανεμβολίαστους επικουρικούς δεν θα τους ανανεωθεί η σύμβαση.

Ο υπουργός επισήμανε πως το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί πολύ σημαντικά με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα ζητάμε τη συνδρομή και μας την παρέχει ήδη και ο ιδιωτικός τομέας. Υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, πως το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό και προσέθεσε πως η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική να γίνει.

Ο κ. Πλεύρης πρόσφατα ανέφερε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές όπου μεταφέρονται covid αλλά και non covid περιστατικά και δεν περιμέναμε να εκτροχιαστεί η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία και ύστερα να μεταφερθούν οι ασθενείς.

Πολύ λίγα, πολύ αργά

Όμως και πάλι αυτό το μέτρο δεν φτάνει. Ήδη οι ΜΕΘ covid είναι σε ποσοστό 85% κατειλημμένες και όσα κρεβάτια ελευθερώνονται ειδικά στη Β. Ελλάδα, αυτό γίνεται λόγω απώλειας ζωής. Ήδη το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 171 νέοι θάνατοι.

Αν και περιλαμβάνονται και άτομα που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού λίγες μέρες νωρίτερα και καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Μητρώο Covid ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλό και δείχνει ότι οδεύουμε σε ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο μήνα, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από την αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα