Ο Νίκος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο – “Ο Ανδρέας ζει”

Ο Νίκος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο – “Ο Ανδρέας ζει”

Τα χαρτιά του σχετικά με το γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρωβουλή άνοιξε ο Νίκος Παπανδρέου, γιος του Ανδρέα, μιλώντας στη σελίδα στο Facebook που παραμένει πιστή στις αρχές του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, αναφέρει πως ακόμη και σήμερα, "όλοι θέλουν ένα κομμάτι" του πατέρα του. Τι δηλώνει για την πορεία της ΕΕ και το κοινό νόμισμα.

Ο Νίκος Παπανδρέου διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή στις κρίσιμες ευρωεκλογές της 26ης Μαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή αλλά και τον Γιώργο Καμίνη, αποτελούν τα “γερά χαρτιά” του ΚΙΝΑΛ για την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με την έρευνα της VoxPop για τον τρέχοντα μήνα, ο Νίκος Παπανδρέου έρχεται πρώτος με τον Ανδρουλάκη να ακολουθεί (50,6% έναντι 47,4%).

Πρώτος έρχεται και στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, κάτι που δείχνει την “τάση”. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής, ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ μίλησε στην κάμερα του Παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου, και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ερωτήσεις-απαντήσεις που έχουν να κάνουν με τον πατέρα του και την ιστορία του Κινήματος.

Η συνέντευξη “ανέβηκε” σε βίντεο, στη σελίδα στο Facebook Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο.

Όλα τα κόμματα διεκδικούν ένα κομμάτι του Ανδρέα

“Με είχε ρωτήσει δημοσιογράφος των ΝΥ Times κάποια στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν προτομές και αγάλματα για εκείνον σαν τους άλλους πρωθυπουργούς. Κι εγώ του είπα, μα δεν το καταλαβαίνετε; Αυτός έγραψε πως δεν τον αγαπάει ο κόσμος. Εγώ του απάντησα πως είναι ακόμη ζωντανός. Αυτή είναι απάντηση και το βλέπω σήμερα πόσο ζωντανός είναι, που όχι μόνο εμείς τον συζητάμε αλλά καλώς ή κακώς και τα άλλα κόμματα διεκδικούν ένα κομμάτι του Ανδρέα”.

Το όνομα Παπανδρέου είναι ένα βαρυσήμαντο εισιτήριο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τί σας ώθησε να πολιτευτείτε τώρα;

“Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια δεν ήθελα να είμαι επίσημα στην πολιτική. Δεν ήθελα να ακολουθήσω την οικογενειακή παράδοση λόγω της έννοιας της οικογενειοκρατίας και το δεύτερο είναι πως ήθελα να είμαι δημιουργικός. Έχω ξεπεράσει όμως το πρώτο εμπόδιο γιατί αν αισθάνεσαι πως μπορείς να βοηθήσεις έχεις το χρέος. Είδα το ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει στο ποσοστό που πήγε, είδα τα προβλήματα της Ευρώπης  και αισθάνομαι πως δεν μπορώ να το αφήσω αυτό. Έχω ανακαλύψει επίσης πως ένας πολιτικός, μπορεί να είναι και δημιουργικός”, απάντησε ο γιος του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ευρώπη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένας διχασμός ανάμεσα σε βορρά και νότο με αφορμή την οικονομική κρίση. Οι μεν ομιλούν για κρίση χρέους (του νότου) και οι δε για κρίση του ευρώ. Είναι η αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος πρoβληματική;

“Η αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος είναι πολύ προβληματική. Αλλά είναι το παράλογο πως από τη στιγμή που μπήκαμε, και πληρώσαμε όλο αυτό το κόστος για να είμαστε μέλη του σκληρού νομίσματος, και να έχουμε τα οφέλη των χαμηλών επιτόκιων των δανείων, έχει και μεγάλο κόστος να φύγεις. Το Grexit θα ήταν μεγαλύτερο κόστος. Όταν μπήκαμε, ίσως θα έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί αλλιώς. Ό,τι και να γίνει, ένα νόμισμα δε σου λύνει το πρόβλημα, θέλει ανάταξη της οικονομίας. Αν ήταν να μπούμε θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει την οικονομία. Και πάλι αν ήμασταν στη δραχμή θα ήταν πολύ προβληματική με 30% επιτόκιο. Έπρεπε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία. Δεν το κάναμε επί εποχή δραχμής, δεν το κάναμε επί εποχής ευρώ, άρα μέσα στην κρίση έπρεπε να κάνουμε και αυτό”.

Ποια η σχέση Σοσιαλιστών και Συντηρητικών στην Ευρώπη; Βλέπουμε το γερμανικό SPD να σημειώνει ιστορικά χαμηλά λόγω του εναγκαλισμού με τη Δεξιά. Αυτό συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ κατά την τρέχουσα δεκαετία. Μήπως πρέπει να καούν οι γέφυρες με τον νεοσυντηρητισμό;

“Πρέπει να βρούμε καινούργια ιδεολογία. Κάπου αισθανθήκαμε πως η ευφορία της ανάπτυξης δεν είχε διαφοροποιήσεις, όμως δημιούργησε σε κρίση γιατί δεν βάλαμε τους τοίχους που έπρεπε. Μέσα σε αυτή την ευφορία της παγκοσμιοποίησης, μάλλον την πατήσαμε οι σοσιαλδημοκράτες. Τώρα είναι η στιγμή να επαναφέρουμε την ιδεολογία της προόδου και της αριστεράς, να ελέγξουμε τον καπιταλισμό και να βάλουμε ένα φρένο στη ξέφρενη παγκοσμιοποίηση”.

Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, η βάση του Κινήματος ζητά την “επιστροφή στις ρίζες”. Το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει μαζί με τα σύμβολά του! Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

“Εγώ όταν λέω επιστροφή στις ρίζες, δεν εννοώ μνημόσυνο. Εννοώ επιστροφή στις αξίες του ΠΑΣΟΚ, δίπλα στον αγρότη, τον καθημερινό άνθρωπο, τον βιοπαλαιστή, τον μικρομεσαίο. Θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω έχει μέλλον, μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση μέσα από έναν γόνιμο διάλογο”.

Όλη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα